Vodič za brucoše

Student Marko osmislio drugačije vježbanje: dobrodošli u 'Teretanu kod Tesle'

MojFaks | Karijera, 25.04.2016.Student Marko osmislio drugačije vježbanje: dobrodošli u 'Teretanu kod Tesle'

Kaže da je mnogo razloga za pokretanje ovakvog projekta, jedan od bitnijih je taj što želi da fakultetima i studentima omogući praksu.

23-godišnji student Mašinskog fakulteta u Nišu, Marko D. Živanović, osmislio je projekt 'Teretana kod Tesle' koji je koncipiran tako da osobe koje vježbaju na spravama same proizvode struju, piše Blic.

Na ovaj način smanjili bi se računi za struju, ali i članarine u teretanama.

"Hodao sam ulicom i razmišljao o kinetičkoj energiji koja se stvara kretanjem ljudi. Sjetio sam se da teretane već usmjeravaju kinetičku energiju i da bi tu bilo najbolje postaviti hvatače energije, odnosno generatore. Uvidio sam da je ta tehnologija nedovoljno razvijena u svijetu i da imamo jedinstvenu priliku da postanemo napredniji od drugih", kaže Marko.


Teretana će funkcionirati tako što će sakupljati kinetičku energiju: manji generatori će biti postavljeni na rotacijskim dijelovima, a veći ispod same teretane.

"Uz pomoć sistema sajli vježbači će okretati rotore generatora i generirati struju, struja se generira u akumulatorima i koristi za potrebe teretane. Na spravama će postojati sistem senzora koji mjeri potrošnju kalorija i efikasnost vježbanja. Napravit ćemo aplikacuju koja prikazuje korisniku kolika je efikasnost prethodnog vježbanja i što da korigira", objašnjava Živanović.

"Igrom slučaja gospodin Mirković (Inženjer sa 50 godina iskustva i vlasnik d.o.o. Tehnološki Razvoj 'Mirković' iz Beograda) i ja smo došli do sličnog koncepta kako da kinetičku energiju vježbanja pretvorimo u električnu", kaže nam Marko. "Da ne bi jedan drugome konkurirali, dogovorili smo se da zajedno radimo na realizaciji proizvoda."

Osim ovih energetskih pogodnosti, sustav ovakvih teretana pružio bi studentima potrebnu praksu. "Prakse su očajne jer nemamo puno firmi u zemlji, ali rad na projektima može pojačati samopouzanje studenata i inspirirati ih da pokrenu projekte i ostanu raditi u Srbiji. Sam cilj projekta je da sakupljanjem energije u teretanama smanjimo cijenu vježbanja i da, ako neke teretane budu proizvodile više struje, osvijetlimo parkove. Dugoročni cilj nam je usavršiti tehnologiju do te mjere da električnu energiju možemo ponuditi elektrodistribuciji i da stvorimo novi prihod zarade za studente i ljude koji vježbaju", kaže Marko.

Živanović tvrdi da je za realizaciju, odnosno proizvodnju uređaja dovoljno 500.000 dinara, a prvu ovakvu teretanu najavljuje već za sljedeću godinu. "Trenutno konkuriramo na natjecanju Centrifuga, tu se podrška mjeri preko lajkova na stranici i praćenja na Twitter računu. A vremenom ćemo konkurirati i na više mjesta", rekao nam je Marko. Što se tiče financija koja će dobiti na natječaju, njih će usmjeriti na razvijanje aplikacije za vježbanje i sustav senzora.

Poduprite i vi Markovu ideju na Twiiter računu, a pratiti ga možete i na Facebooku.

L.B./izvor: Blic
foto: Facebook@Teretana kod Tesle


Marko D. ŽivanovićMašinski fakultet u NišuTeretana kod Teslekinetička energija

Prati nas na Instagramu!