Vodič za brucoše

Student iz Osijeka napravio nešto što još nitko nije: 'Prebacio' svoj fakultet u virtualnu stvarnost

MojFaks | Karijera, 07.03.2017.Student iz Osijeka napravio nešto što još nitko nije: 'Prebacio' svoj fakultet u virtualnu stvarnost

Virtualna stvarnost nije ništa novo, ali samo se osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija može pohvaliti vlastitim modeliranim prostorom upravo u virtualnoj stvarnosti. Za to je zaslužan student Denis Vajak koji je napravio simulator za prikazivanje unutrašnjosti fakulteta do najmanjeg detalja.

Denis je na drugoj godini diplomskog studija FERIT-a, točnije na smjeru informacijskih i podatkovnih znanosti, a ovaj simulator je bio projekt za natječaj "Pro-Student 2016.". Njegov mentor bio je docent Josip Balen, rad na projektu je trajao četiri tjedna s tim da je Denis morao raditi malo na fotografiranju prostora pa na modeliranju i konačnici programiranju.

Kaže kako mu nije bilo teško napraviti simulator prostora u virtualnoj stvarnosti osim detaljnog modeliranja što je jako puno posla. Simulator je napravljen za HTC Vive sustav za virtualnu stvarnost, ali radi i s Oculus Rift-om.


Izvor: FERIT

"Simulator vas pri pokretanju postavi u središte našeg ulaznog hodnika. Koristeći kontrolere od sustava za virtualnu stvarnost, moguće je teleportirati se okolo radi olakšanog kretanja. Ono što mnogima ne padne odmah na pamet je da se mogu kretati i fizički hodajući u prostoru. Sustav teleportacije je samo za ako nema dovoljno prostora u stvarnosti. Osim kretanja, moguće je proučavati detalje cijele rekreacije (na papirima je moguće čak i čitati tekst!), gledati naš promotivni video, provjeriti koliko je sati na satu koji pokazuje stvarno vrijeme i čitati novosti pritiskom na gumb kontrolera", objašnjava student.

Oni koji su simulator isprobali su oduševljeni, a prvi korak izrade je bio i najteži


Budući da projekt kombinira više različitih tehnika modeliranja i učitavanja stvarnog prostora u virtualno okruženje, Denis je prvo morao uslikati preko 800 fotografija. Naizgled to izgleda lako, ali je iznimno teško jer su fotke morale biti slikane tako da ih softver može sam rasporediti i pozicionirati.

...Kava ili predavanje? Student s FER-a osmislio aplikaciju za praćenje izostanaka s faksa...


...Jer voli život na otoku: Studentica geografije napravila interaktivnu kartu Šolte...


"Nakon što je prostor rekreiran, ručno sam ga modelirao koristeći softver Blender, a model koji se prethodno stvorio sam koristio samo kao 'upute' za izradu modela. Ovo je bio najdulji i najnaporniji dio. Sastojao se od rada koji je trajao tri tjedna, pri čemu bi se svaki dan sastojao od buđenja, cjelodnevnog rada i zatim spavanja. Kad je to napokon bilo gotovo, model sam importirao u Unity engine za igre i u njemu sam dovršio sve programiranje", kaže Denis.


Izvor: FERITDenis dok koristi simulator... izvor: osijek031

Projekt je prije nekoliko mjeseci predstavljen na sveučilišnoj smotri gdje ga je isprobalo pedesetak ljudi. Osim posjetitelja smotre, simulator su isprobali studenti, profesori, prodekan za nastavu i dekan te su svi ostali oduševljeni. Otkriva kako mnogi još nisu upoznati s mogućnostima današnje virtualne stvarnosti u usporedbi s davnom prošlošću dok ne isprobaju jedan od modernih sustava.

Ovakvog simulatora nema ni na jednom drugom fakultetu u Hrvatskoj, a koliko je Denisu poznato, niti na drugim europskim sveučilištima. Ovaj se ambiciozni i talentirani student zalaže za to da se što više ljudi upozna s virtualnom stvarnošću, posebice kroz više radionica ovakvog tipa.

S Denisovim simulatorom virtualne stvarnosti može se slobodno reći: "The future is now".

Ivana Petrić
foto: FERIT


FERITvirtualna stvarnostsimulator


Prati nas na Instagramu!