Vodič za brucoše

Studenti u noćnoj smjeni u popularnoj trgovini odjeće zarađuju više od medicinskih sestara u hrvatskim bolnicama

MojFaks | Karijera, 13.09.2021., Autor: Vanessa K.Često ni ne znaju koja im je satnica...
Foto: ilustracija/Sorbis via Shutterstock

Oglas za studentski posao pokrenuo raspravu: noćni rad u poznatom lancu odjeće bolje je plaćen od noćnog rada medicinskih tehničara i sestara...

Postoji nekoliko velikih Facebook grupa u kojima su studenti vrlo aktivni po pitanju traženja informacija, posla i slično. Nedavno je u Facebook grupi Studentski dom "Stjepan Radić" – "Sava" objavljen oglas za posao u zagrebačkome Arena centru. Naime, radi se o "fast fashion" trgovini odjeće, Zari, koja je dijelom španjolske korporacije Inditex uz još nekoliko poznatih i popularnih dućana.


Noćna se plaća 40,50 kuna po satu / Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


>>>Zanimljiv oglas za posao – traži se čak 150 hrvatskih studenata! 250 kuna za 12 sati: 'Morate se samo sunčati'<<<


Jedna je članica grupe objavila zanimljivi oglas za posao koji je izazvao popriličnu pozornost kolega. "Ako netko želi raditi noćne u Zari (Arena), neka se javi. Regularna satnica je 27,00 kuna, noćna 40,50 kuna. Noćne su s ponedjeljka na utorak i sa četvrtka na petak, smjene od 23 sata do 7 ujutro. Zovu po potrebi", piše u oglasu.


"Vraćam se kad novčanik zaplače"


Studenti kažu kako se vraćaju raditi za modnog giganta kada im ponestane financijskih sredstava.


Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Bolje plaćeno od noćne smjene medicinskih sestara i tehničara


Među gotovo 80 komentara u kojima su studenti označavali svoje kolegice, moglo se pročitati i nekoliko vrlo zanimljivih. Naime, nekoliko studenata kazalo je kako se vraća raditi u ovu modnu kompaniju zbog satnice, a komentar jednog korisnika posebno nam je zapeo za oko.


"Bolje plaćeno nego noćne smjene medicinskih sestara/tehničara. Eh, živote", stoji u ovom komentaru na koji je drugi član grupe i odgovorio da je tome tako "jer nema doprinosa".Neki već imaju spremne životopise kako bi se javili / Foto: screenshot via Facebook@ Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


>>>Top 10 poslodavaca za koje se u SC-u traži ugovor više: Ovo su tvrtke u kojima radi najviše hrvatskih studenata<<<


>>>Zaradio 175 tisuća kuna na prodaji ispita: Hakirao sveučilište i 'dilao' ispitnim pitanjima<<<


Odlučili smo ove informacije provjeriti sa dvije medicinske sestre koje već desetljećima zarađuju svoj "kruh sa sedam kora". Kako nam jedna kaže (podaci poznati redakciji), ona sada zarađuje 5300 kuna, ali bez noćnih. Sa noćnim smjenama dogurala bi do 7000 kuna. "Ne znam koja je točno satnica", govori za MojFaks. "Platna lista je nerazumljiva i ekonomistima, a kamoli nama", dodaje.


Druga pak, koja radi u jednoj zagrebačkoj bolnici (svi podaci poznati redakciji), također ne zna koja je točno satnica za noćni rad ni kako se obračunava. Kako nam kaže, kad je zvala poslodavca kako bi ovo provjerila, informaciju nije dobila zbog kompleksnog načina obračunavanja koji u obzir uzima radi li se o blagdanu, radnome danu, nedjelji i sl. Kako nam govori, ne zna točno koja im se satnica isplaćuje za noćni rad.


Za 56 sati noćnoga rada 1971 kuna


Kako bi pokušale aproksimirati, s kolegicom je izračunala na temelju prošlogodišnje platne liste koju nam je poslala. Kako kaže, cifra je maksimalnih 35 kuna, ako se radi o noćnoj smjeni na dan koji je neradan, bilo nedjelja ili blagdan/praznik. "Za 56 sati noćnoga rada dobila je 1971 kuna", govori nam ova zagrebačka medicinska sestra.


Noćni rad medicinske sestre uistinu se plaća MANJE nego noćna studentima u Zari / Foto: privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Foto: privatna arhiva / objavljeno uz dozvolu


Svaki posao je cijenjen koji se pošteno obavlja i svako iskustvo je dobrodošlo, ali prema spomenutim izjavama, očito se studentima (i radnicima) više isplati slagati odjeću u skladištima nego raditi u struci koja spašava živote - za manju satnicu.


studentski dom Stjepan RadićSavaZaraStradivariusInditexslaganje robestudenstki posaomedicinske sestresatnica za noćni radoglas za studentski posao


Prati nas na Instagramu!