Vodič za brucoše

Loša sezona: Ove godine studentskih poslova u TURIZMU čak 50% manje... Ali mlade i dalje traže za OVIH par zanimanja!

MojFaks | Karijera, 31.07.2020.Loša sezona: Ove godine studentskih poslova u TURIZMU čak 50% manje... Ali mlade i dalje traže za OVIH par zanimanja!

Prethodnih godina studenti su bili traženi kao radnici u ugostiteljstvu i turizmu, puno prije početka nove turističke sezone, no pandemija koronavirusa ove godine poremetila je svima planove i poslove.

Uslijed posljedica pandemije koronavirusa, turistička sezona u Hrvatskoj bilježi pad u odnosu na prethodne godine, a potreba za studentskim radom je prepolovljena. Nema više potražnje velikih hotelskih kuća u kojima su studenti najčešće obavljali poslove sobarica, servirki, konobara, kuhara, zapošljavali se kao banjine, ali i na recepcijama i u trgovinama. Tražile su ih velike hotelske kuće, ali i mali ugostitelji, a jedni drugima konkurirali su boljom ponudom cijene sata, piše Novi list.


Voditeljica Student servisa Studentskog centra Sveučilišta u Rijeci, Ljiljana Badurina govori kako je ponuda poslova 50 posto manja nego u istom periodu prošle godine, a umjesto u turizmu i ugostiteljstvu studenti najčešće rade u trgovini i transportu.


Transport, skladišta, slaganje robe, rad u trgovinama


"S obzirom kakva je ponuda poslova bila prije par mjeseci sada je puno bolje, ali daleko je to od onoga kako je bilo prijašnjih godina. Studenti se trenutno najviše traže za rad u transportu, skladištima, slaganju robe ili pak za rad na blagajnama. Ponuda studentskih poslova doživjela je veliki pad, a taj se pad najviše osjeća u području turizma", govori Badurina.

Ranijih godina bio je slučaj da su se studenti za rad u sezoni tražili već u siječnju. Dolazile su velike hotelske kuće i tražile studente za rad u animaciji, a onda bi prije početka sezone studenti prolazili edukaciju. Ove je godine to izostalo. Eventualno su animatori na rođendanima, a očito je da hotelske kuće mogu odrađivati sezonu i s vlastitim radnicima te im ispomoć ne treba, pojašnjava Badurina.


Već godinama ugovori se mogu podići i online


Studenti, dodaje ravnatelj Studentskog centra, Dinko Jurjević, zbog sklopljenog ugovora ne moraju dolaziti u Studentski centar.


"Već godinama imamo mogućnost online podizanja ugovora, a ukoliko student baš fizički želi donijeti ugovor postavili smo na ulazu kutiju u koju ga mogu odložiti kako ne bi morali ulaziti u prostorije Studentskog centra", pojašnjava Jurjević za Novi list te dodaje da sada studenti mogu pronaći posao i putem aplikacija za Android i iOS uređaje. Pored ponude poslova, aplikacija pruža i informacije vezane za dnevnu ponudu prehrane u restoranima.

A.Z.
izvor: Novi list
foto: arhiva, MojFaks


studentiposaoturizamugostiteljstvokoronavirus

Prati nas na Instagramu!