Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pozivaju na bojkot! Top poslodavac otpustio studente: 'Radili smo na vrhuncu epidemije pod rizikom zaraze, a onda – otkaz preko noći...'

MojFaks | Karijera, 24.04.2020.Pozivaju na bojkot! Top poslodavac otpustio studente: 'Radili smo na vrhuncu epidemije pod rizikom zaraze, a onda – otkaz preko noći...'

Na jučerašnjoj sjednici Vlade objavljen je plan popuštanja mjera u tri faze u nadolazećim tjednima. Planirane su mjere za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti uslijed pandemije koronavirusa.

Mnoge zemlje svijeta, među kojima i Hrvatska, vode bitku u suzbijanju širenja koronavirusa, koji je značajno izmijenio našu svakodnevicu. I s prvim uvođenjima preventivnih mjera, a sada i s postepenim izlascima iz karantene, stručnjaci upozoravaju na gospodarske posljedice koje nas čekaju. 


Određen broj ljudi već je ostao bez osnovnih primanja, a studentska populacija otpočetka uvođenja preventivnih mjera i ograničavanja poslovanja mnogih firmi, pokušava ukazati na težak položaj u kojem su se našli i oni.

Posljednjih mjesec dana u hrvatskim student-servisima poslova za studente gotovo da i nema. Izuzetak su bili poslovi koji se mogu raditi online (tečajevi stranih jezika, programiranja itd.). Opstajali su i dostavljački angažmani i pojedini trgovački lanci. Ali i tu se situacija promijenila. 

...Top 10 poslodavaca za koje se u SC-u traži ugovor više: Ovo su tvrtke u kojima radi najviše hrvatskih studenata...


Konzum kao top poslodavac već godinama


Kristijan Vojnić za potrebe istraživanja o prekarnome radu provedenog u sklopu Centra za mirovne studije, 2018. godine istražio je koje tvrtke na godišnjoj razini ispune i isplate naknade najvećem broju studenata. Na taj je način došao do podataka zagrebačkog Studentskog centra o tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj i zapošljavaju studente, a za koje su studenti tijekom protekle 4 godine u student servisu najčešće tražili ugovor. Maloprodajni trgovački lanac Konzum s izdanih 3267 ugovora našao se među vodećim tvrtkama.

Konzum je "popularan" među studentima jer zapošljava veliki broj mladih na blagajnama i pomoćnim poslovima u prodavnici. Prema obavijestima na ulaznim vratima i u većim i manjim Konzum trgovinama, stalno su u potrazi za novim studentima – ili je tako bilo do pojave koronavirusa. 
Prije četiri dana, hrvatski maloprodajni trgovački lanac Konzum "preko noći" je otkazao ugovor svim zaposlenim studentima i onemogućio im da rade do daljnjega. Studenti koji su radili u Konzumovim prodavnicama diljem Zagreba, nisu dobili nikakva objašnjenja, osim da su voditelji pozvali šefove i rekli da se studentima otkazuje rad.

"To se dogodilo doslovno preko noći. Dan prije sam odradio smjenu, a taj dan ujutro doznajem od šefa da sam dobio otkaz... To je ono što nas ljuti", govori nam samo jedan od mnogobrojnih studenata koji su ostali bez posla. 

Iz razgovara sa studentima doznajemo kako ih je osim gubitka posla, razljutio i način na koji im je otkaz uručen: iznenada. Situaciju bi lakše prihvatili da su imali informacije na početku epidemije kako se neće raditi ili da će studentima smanjiti broj sati na 20 umjesto 40, ali ništa od toga nije spominjano. 

"Bez najave, bez objašnjenja, bez ičeg. Nekolicina nas je bila ogorčena i slala mailove u ljudske resurse. Dobili smo samo generički odgovor", govore naši sugovornici. 

U odgovoru prema zabrinutim studentima iz kadrovske službe Konzuma istakli su da cijene rad studenata i nastoje ih tretirati na isti način kao stalne zaposlenike, ali da je uslijed pandemije koronavirusa smanjeno radno vrijeme prodavaonica, ograničen broj kupaca čime je i obujam posla smanjen. Kako se u odgovoru zabrinutim studentima navodi, kada mjere krenu popuštati studenti će ponovno dobiti poziv za rad. 

Usprkos "ohrabrujućem" odgovoru kadrovske službe studenti su i dalje ljuti. Govore nam da im smeta što u naredna dva tjedna koja se spominju, nije pokušao pronaći drugi način osim naglog uručivanja otkaza, kada su studenti ti koji su otpočetka bili u trgovinama - čak i za vrijeme masovnih pohoda naših sugrađana kada se još strahovalo od nestašice osnovnih živežnih namirnica. Radili su i za vrijeme vrhunca epidemije, pod rizikom zaraze, a sada kad se situacija smiruje - uručuju im se otkazi. 

...Potres u Agrokoru osjećaju i mladi: Konzum nekim studentima duguje plaću za travanj...


"Ne očekujemo od Konzuma da bude socijalni radnik, ne očekujemo da nas se mazi i pazi, samo želimo raditi i zaraditi za svoj kruh jer se financiramo sami i novac nam je potreban, ne radimo iz hira", poručuju studenti okupljeni u Facebook grupu podrške "Konzum - studenti".

Bojkot Konzuma ili povratak na posao kada ih pozovu?


Veliki broj studenata koji su dobili otkaze u Konzumovim prodavaonicama radi minimum nekoliko mjeseci, a neki su tu i više godina. Zbog načina na koji su otpušteni, među studentima se pojavio i prijedlog bojkota povratka na posao u Konzum – ako ih kroz nekoliko tjedana pozovu da se vrate. Kako nam govore, smeta im što su radili marljivo, vrijedno i predano i tek tako ih je odbacio  Konzum jer bilježi pad prometa. Međutim, većina je svjesna da bi se bojkot studenata prelomio preko leđa njihovih kolega i kolegica iz prodavaonica. 

"Oni su nam poput obitelji i bez pogovora ćemo se vratiti na naše poslove, žrtvujući svoj ponos nakon svega što su nam priuštili. Naravno, ne samo zbog njih nego i zbog novaca", poručili su studenti, nekadašnji radnici Konzumovih prodavaonica. 

...Studentski poslovi u doba korone: 'Novci, kartice i turisti – sve predstavlja opasnost'...


Zbog gubitka posla i ekonomske ugroženosti studentske populacije prije mjesec dana upozorili su iz Studentskog zbora Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu čiji su se članovi otvorenim pismom obratili Vladi Republike Hrvatske te pokrenuli peticiju u kojoj ističu da i studenti imaju pravo na financijsku pomoć.Anja Zulić
foto: edited in PhotoScape, Shutterstock by Goran Jakus


studentiKonzumstudentski ugovorotkazkoronavirus