Vodič za brucoše

Studentski poslovi koji donedavno nisu postojali, a danas se svi otimaju za njima

MojFaks | Karijera, 23.03.2018.Studentski poslovi koji donedavno nisu postojali, a danas se svi otimaju za njima

Dok su starije generacije 'tukle' noćne u tvornicama sladoleda, keramike ili kemijskih olovaka, krpali najlonke ili kišobrane ili čistili pernate jastuke, današnji studenti mogu raditi poslove koji su nastali ubrzanim razvojem tehnologije.

Generacijski jaz nije floskula. Istina je da se vremena sve brže mijenjaju i da je dovoljan period od samo 20 ili 25 godina (jedna generacija), a da se svijet stubokom promijeni. Ako vam se ponekad čini da vam je teško starijim generacijama objasniti za što se točno školujete, zamislite tek kako im uopće objasniti neke od suvremenih poslova koji kotiraju visoko na tržištu rada i koje studenti rado obavljaju. Je li uopće moguće osobama koje su živjele u vrijeme kad je poštar bio poznato lice u čitavome kvartu, kad su se krpale i čuvale hulahopke ili pak obavljao dosadan, repetitivan posao na tvorničkoj traci objasniti što radi, primjerice, community manager, a što junior developer, tko je Youtuber te da Uber nije isto što i šubler (uređaj za mjerenje)?

Studentski poslovi danas sve su raznolikiji, a osim što nude priliku za zaradom, odličan su način stjecanja relevantnog radnog iskustva, umrežavanja te popunjavanja rupa u obliku praktičnog rada kojega često na studijskim programima nedostaje. Najpoželjniji studentski poslovi danas također podrazumijevaju određenu razinu stručnosti i znanja koja mladi stječu tijekom srednje i na početku fakulteta. I dok je, primjerice, 1969. godine gotovo 1500 radnika (uglavnom nekvalificiranih) u Tvornici telekomunikacijskih uređaja "Nikola Tesla" na zagrebačkoj Trešnjevci ručno sastavljalo telekomunikacijske uređaje i komponente, danas je teško zamisliti iole pristojan posao koji nudi solidnu zaradu bez fakultetskog obrazovanja. Spomenuti "Nikola Tesla" je 70-ih godina ostvarivao godišnji prihod od 18 milijuna dolara sa samo sedam posto visokoobrazovanih radnika, no danas je situacija drugačija.

S razvojem tehnologije javlja se i potreba za stručnjacima profila i kadrova o kojima do prije 30-ak godina nismo mogli niti sanjati. Ogromna popularnost društvenih mreža i interneta općenito stvara nišu pogodnu za razvoj poslova za koje će se specijalizirati community manageri, a digitalni marketing postaje sve važniji vid oglašavanja i promocije.

Strahovit razvoj IT industrije doslovno guta svakog diplomiranog programera, sistemskih inženjera ili računarnog stručnjaka bilo kojeg profila, a bez obzira na sve veći broj srodnih studija, kao i sve veću popularnost fakulteta poput FER-a, FERIT-a, TVZ-a, FOI-a i sličnih, s domaćih fakulteta ne izlazi dovoljno mladih, koliko ih ova propulzivna industija može "progutati". A tek posao YouTubera i vlogera? Zamislite objasniti nekome da možete zarađivati snimajući videe koje će pratiti tisuće sljedbenika i to videe koji se uglavnom temelje na prepričavanju i dijeljenju osobnih životnih iskustava, pružanju savjeta ili izvođenju fora kojima se svi smiju?Već nekoliko godina zanimanja koja se spominju kao prva "na odstrelu" vrte se poslovi poštara, urara, plakatera, tapetara, servisera foto-opreme, krojača i draguljara, da nabrojimo samo neke. I dok neki poslovi neminovno izmuiru, stvaraju se i nova radna mjesta od kojih su neka popularna među studentima.

Community manager

Dinamičan posao vođenja društvenih mreža, profila i korisničkih računa tvrtki, proizvoda, udruga...ma bilo čega čemu je potrebna vidljivost među korisnicima društvenih mreža, bolja prođa na tržištu, veća klikanost, popularnost i doseg među potencijalnim korisnicima, kupcima ili klijentima. Ako niste na Instagramu i Facebooku, kao da ne postojite, a da biste na tim kanalima bili što upečatljiviji i popularniji – pobrinut će se CM-ovi.

Studenti se rado prihvaćaju ovog posla jer su i sami aktivni korisnici društvenih mreža, jer je satnica solidna i jer imaju prilike raditi u fora, mladim i kreativnim poslovnim timovima od kojih mogu mnogo toga naučiti. O tome koliko je važno biti živ i interesantan na društvenim mrežama svjedoči činjenica da i razni fakulteti i studiji angažiraju svoje studente da im vode, kreiraju i upravljaju računima na Twitteru, Facebooku ili Instagramu.

Junior Developer

Danas aplikacije za mobitele, tablete i druge gadgete i pametne uređaje iskaču iz paštete. Zbog toga tvrtke koje se bave njihovim razvojem često traže studente informatičkih i računarnih studija kako bi ih uključile u proces izrade aplikacija uz pomoć programskih jezika i modernih web development tehnologija. Osim što je odlično plaćen, ovakav tip posla studentima često omogućuje povremeni angažman ovisno o projektima, fleksibilno radno vrijeme i djelomičan rad od kuće.

Developer računalnih igara

Industrija igara 2017. godine po nekim procjenama vrijedila je 100 milijardi dolara, a svake godine sve veći dio kolača uzimaju i hrvatske tvrtke poput Nanobita. Nanobit rado zapošljava studente, a redovito je jedan od najpoželjnijih poslodavaca ako se mlade pita. Zašto? Jer se radi o zanimanju budućnosti koje je trenutno u ekspanziji i obećava sve veći profit. Potrebu da se kod nas obrazuju stručnjaci u ovom području prepoznala je i Algebra koja je najavila pokretanje studija razvoja računalnih igara, jedinstven u Hrvatskoj.
Ovaj je posao jedan od omiljenijih među studentima jer im nudi priliku da se okušaju u raznim poslovima: od osmišljavanja scenarija, njihovog programiranja ili kreativnog osmišljavanja vizualnog identiteta ili izgleda likova igara. Uz odlične satnice ovaj posao garantira rad u kreativnom, urbanom i ležernom kolektivu koji neće inzistirati na dress code-u i fiksnom radnom vremenu.

Vozač Ubera

Svako malo s naslovnica portala smiješi nam se neko studentsko lice iz automobila koje zarađuje sasvim impresivan džeparac razvozeći putnike po gradu. Od fleksibilnog radnog vremena, mogućnosti da sami odredite kad ćete uzeti pauzu ili godišnji, ali i prilike da zarađujete vikendima umjesto tijekom tjedna kad ste angažirani na fakultetu, posao vozača Ubera mnogim je studentima privlačan i prihvatljiv ukoliko raspolažu štedljivijim i novijim vozilom.

YouTuber / vloger

"Influenceri" na društvenim mrežama zarađuju stvaran novac snimajući videe i objavljujući fotografije. S obzirom da oni najpopularniji žive urbanim, dinamičnim i atraktivnim životom te imaju priliku zarađivati na svome kreativnom radu, davanju savjeta, snimanju putopisa ili jednostavno isprobavanjem kozmetičkih proizvoda ili komentiranjem aktualnih događanja, nije čudo da je ovaj posao atraktivan među mladima.

Mogućnost da dođete do tisuća pa čak i milijuna sljedbenika, ostvarite s njima kontakt i pozitivno utječete na njihove živote, dobro se zabavite, dobijete hrpu sponzorskih proizvoda, putujete i zaradite za život faktori su koji ovaj posao čine jednim od najpoželjnijih među mladima.

Iako ove poslove prije nekoliko desetljeća možda nitko nije mogao predvidjeti, odraz su potreba tržišta rada današnjice, a ovaj će se razvoj nastaviti i dalje. Zato što prije ugrabi svoj dio kolača i počni stjecati radno iskustvo u jednome od najpopularnijih, najtraženijih i najatraktivnijih poslova među milenijalcima – životopis će ti nakon diplome biti i više nego zahvalan.

A pazi sada ovo! U jednom od ovih fora zanimanja možeš se okušati već danas. U tijeku je natječaj PBZ-a u kojem traže vloggere. Traže se prirodni, opušteni i pravi studenti koji bi postali novi PBZ vloggeri, a svi zainteresirani trebaju snimiti i poslati kratki video u kojem frendu ili frendici objašnjava neku uslugu PBZ-a koja im koristi kao studentu. Ovdje pogledaj kako su to drugi napravili i prijavi se! Postani zaštitno lice za svoje kolege studente.Prilog je napravljen u produkciji portala Mojfaks, u suradnji s Privrednom bankom Zagreb te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.


pbzyoutuberivloggeriposaokarijera

Prati nas na Instagramu!