Vodič za brucoše

Studentskim radionicama do savršenog posla: naučite aktivno tražiti posao i razvijati karijeru

MojFaks | Karijera, 17.10.2016.Studentskim radionicama do savršenog posla: naučite aktivno tražiti posao i razvijati karijeru

Budući da je današnje tržište rada veoma dinamično, od nezaposlenih se očekuje maksimalna prilagodba i rad na sebi.

Zahvaljujući raznim programima Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) nudi savjete o obrazovanju i zapošljavanju nezaposlenih, srednjoškolaca i studenata. Time će se posebno pomoći osobama bez radnog iskustva, a jednake usluge nudi i varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI).

"Studentima se nudi nekoliko radionica na temu aktivnog traženja posla (Predstavite se kroz životopis i molbu, Razgovor za posao-korak po korak), različite radionice samo procjene, komunikacije i samopouzdanja, predavanja o radu u inozemstvu i slično. Radionice traju oko 90 minuta i kroz njih se studenti ukratko upoznaju s teorijskim dijelom, a glavnina svake radionice posvećena je interaktivnim vježbama putem kojih sudionici isprobavaju i usvajaju nove informacije. Najčešći oblici i metode rada koje se koriste u radionicama su rad u parovima, rad u manjim grupama, individualni rad, diskusija, igra uloga, ispunjavanje upitnika i slično", kažu savjetnice CISOK-a.

Slične radionice održavaju se i na FOI-u u sklopu Centra za podršku studentima i razvoj karijera.


"Radionice su namijenjene svim zainteresiranim studentima koji žele naučiti stručan sadržaj u smislu određenih profesionalnih znanja i vještina ili naučiti kako napisati životopis, pripremiti se za razgovor za posao i slično. S obzirom da na našem Fakultetu razvijamo dva studijska smjera, informatički smjer i smjer Ekonomika poduzetništva, stručni sadržaj radionica je namijenjen za oba profila studenata. Radionice od strane predstavnika poduzeća donose sadržaje iz određenog polja stručnosti dotičnog poduzeća, namijenjene su svim zainteresiranim studentima, a moguće je da se održavaju na FOI-ju ili u prostorima tvrtke, odnosno partnera", priča Marina Klačmer Čalopa, profesorica s FOI-a.


Uvodna tribina za brucoše, CPSRK. Foto: Facebook@Centar za podršku studentima i razvoj karijera

Do sada je na radionicama sudjelovalo više od 150 studenata koji su učili kako što bolje pripremiti životopis, koja su često postavljena pitanja na razgovorima za (prvi) posao. Osim toga, mogu i sudjelovati u simulaciji razgovora za posao, naučiti kako pripremiti kvalitetnu i sveobuhvatnu prijavu za natječaje.

S druge strane, i CISOK-ove su radionice do sada imale velik broj studenata polaznika, a njihov broj raste iz godine u godinu, djelomično zahvaljujući suradnji s hrvatskim fakultetima i studentskim udrugama. Jednako tako, program radionica prezentira se na brojnim sajmovima karijera, info danima i smotrama sveučilišta.

Osim velikog odaziva ne manjka ni dobrih komentara polaznika, a velik broj njih nakon individualnih radionica odlazi na one grupne.

Radionice CISOK-a većinom se održavaju u prostorijama CISOK-a, koji su trenutno u gradu Zagrebu smješteni u Ulici Kneza Višeslava 7 i u Ulici grada Vukovara 68 (u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta) ali i na fakultetima, ovisno o mogućnostima i dogovorima s profesorima i studentima. Broj polaznika radionica je ograničen, a sve novosti o projektu možete pronaći ovdje.

Radionice FOI-a potpuno su besplatne i na njih se mogu prijaviti svi oni koji žele usavršiti svoja profesionalna znanja i vještine.

Jasna Ožanić
foto: Shutterstock


CISOKCPSRKsavjetovanjazapošljavanjeradioniceFOI


Prati nas na Instagramu!