Vodič za brucoše

Tatini savjeti, bakini koferi: Student Matej u svojoj radioni preuređuje 'dedeke' u prekrasne, moćne retro-zvučnike

MojFaks | Karijera, 24.01.2020.Tatini savjeti, bakini koferi: Student Matej u svojoj radioni preuređuje 'dedeke' u prekrasne, moćne retro-zvučnike

Kako je maturalac kriv za genijalnu poslovnu ideju mladića koji udiše novi život retro koferima vaših baka i djedova...

Matej Palorec je student zagrebačkog Građevinskog fakulteta, a osim toga, bavi se "oživljavanjem" kofera koje su u svom svakodnevnom životu koristili vaši bake i djedovi. Iako je cijela priča krenula iz "nužde", polako se pretvorila u posao koji ovom 21-godišnjaku donosi dodatan izvor prihoda.

"Ideja se javila nekoliko tjedana prije mog maturalca. Naime, tražio sam jak prijenosni zvučnik kojem baterija može raditi 10 sati jer je toliko trajao put do odredišta. Tijekom pretraživanja sam se dosjetio zvučnik staviti u kofer jer sam ga svakako trebao za put", prisjetio se Matej.

Prvi kofer bio je dimenzija taman da u njega stanu stvari za plažu (karte, krema, kupaci..) i naravno zvučnik. Time je, ističe, riješio dva problema: zvučnik i najpotrebnije za odlazak na kupanje što su, znamo svi, prioriteti na maturalcu.


Ideja maturanta razvijala se protekle 3 godine...


Bilo je to prije tri godine, a otad se mnogo toga promijenilo. Matej je testirao preko 50 pojačala, četiri vrste baterija, razne punjače kofera, prijamike signala i razne marke zvučnika. Povezao se s kolekcionarima od kojih kupuje kofere, a iskustvo mu je pokazalo u kojim je trgovinama u Zagrebu najbolje kupovati komponente.

foto: Instagram@Boombocase, Večernji list

"Antikne kofere nabavljam od kolekcionara koji ih godinama skupljaju. Imam nekoliko kolekcionara od kojih rado kupujem kofere, a u obzir dolaze isključivo očuvani koferi koji su u dobrom, točnije izvrsnom stanju, kad se u obzir uzmu njihove godine", kaže nam Palorec i dodaje da su buduća "kućišta" za zvučnike stara od 20 pa čak i do 60 godina.

Komponente nabavlja u raznim trgovinama u Zagrebu, a neke od njih i sam izrađuje, na primjer pojačala i filtere za zvučnike. Sam izrađuje i skretnice, osmišljava dizajn kofera te naravno – ugrađuje zvučnike.

"Za izradu kofera najbitnije je znati izračunati kubikažu te njoj prilagoditi zvučnike. Nakon toga je potrebno vidjeti da li fizički zvučnici stanu na kofer te, ako stanu, potrebno je precizno izbušiti rupe u koferu. Jedna greška i nema više popravka", napominje naš sugovornik.

Nakon vanjskog izgleda, potrebno je ugraditi baterije dovoljne snage i trajnosti da kofer radi na nju nekoliko sati. Snagu i trajnost računa, no napominje da je uvijek dobro provesti i ispitivanje trajanja baterije.

foto: Instagram@Boombocase

"Uz bateriju dolazi i prijamnik signala (Bluetooth, aux ili USB) te pojačalo audio snage. Uz to, u kofer je potrebno ugraditi još neke stvari koje poboljšavaju kvalitetu zvuka", objašnjava. Nakon toga postaje tajanstven jer, s obzirom da je do ovih otkrića došao sam, podatke o tome koje su to "stvari" ne želi javno odavati.

Kaže da je ovo čime se bavi uz fakultet manje područje toga što studira, a više onoga što je naučio u srednjoj školi – Tehničkoj školi "Ruđer Bošković". Doduše, dodaje da su Tehničko veleučilište i FER, koje vidi kao srodnije za razvitak ovog posla, također bili izbori na listi fakulteta koje je razmatrao prilikom upisa na studij.

"Moj kofer može stati rame uz rame s, primjerice, JBL zvučnicima"


Ako vas zanima koliko ćete novčića morati izdvojiti za Matejev zvučnik, cijene se kreću od 500 kn na više. "Cijena može rasti i do 5000 kn po koferu. Sve ovisi o kupčevim željama. Nudim razne mogućnosti te se u potpunosti prilagođavam kupcu i njegovim željama", objašnjava.

Svaki njegov kofer je personaliziran što znači da kupac moze birati kofer (od njih preko 30 koje Matej u svakom trenutku ima na skladištu), zatim glasnoću zvučnika, korištenje vani ili u unutarnjem prostoru, hoće li raditi na struju ili bateriju ili oboje, hoće li se povezivati Bluetoothom, aux-om, USB-om, SD karticom ili raznim kombinacijama svega nabrojanoga. Kada kupac to sve odabere, Matej mu nudi nekoliko dizajn-ideja od kojih bira onu koja mu se najviše sviđa. Profesionalno, bez sumnje!

"Interes kupaca je velik, no ljudi nemaju perspektivu o kvaliteti mog proizvoda", kaže Palorec. "Moj kofer može stati rame uz rame s bilo kojim JBL-om i biti bolji od njega, a i jeftiniji. JBL-ov zvučnik koji košta preko 2300 kn, manje je kvalitetan od mog kofera za 1000kn. Uz to da moj kofer ima dugotrajniju bateriju te je glasniji", uspoređuje.

Kvaliteta i ručni rad njegov su potpis, no na tržište se probija i zahvaljujući tatinoj pomoći


Na scenu se probio radom i kvalitetnom uslugom jer u izradi svojih kofer-zvučnika koristi kvalitetne alate kao sto su Bosch i Makita te isporučuje kvalitetni proizvod na koji je utrošeno otprilike 15 sati ručnoga rada.

"Probio sam se radom i strpljenjem, nakon tri godine marljivoga rada. U svemu mi puno pomaže otac koji me naučio kako biti strpljiv i kako mušteriji isporučiti unikatan proizvod bez greške. Slušanjem njega, svakom koferu se posvetim maksimalno te korištenjem svoga znanja elektrotehnike i njegovog, u smislu vještine i spretnosti u izradi nekog proizvoda, kupca svaki put na isporuci kofera ostavim bez teksta. Doslovno", dodaje za kraj.

Ovakva radna filozofija zasigurno će mu donijeti mnogo uspjeha na domaćem, a sigurni smo i inozemnom tržištu.

Mateja i njegove jedinstvene kofer-zvučnike možete upratiti na njegovoj Instagram stranici.

Valentina Sokolić
foto: kolaž/Facebook@Matej Palorec, Instagram@Boombocase


Matej Palorecretro koferizvučnicipoduzetnostudentboombocase


Prati nas na Instagramu!