Vodič za brucoše

Vrtoglave satnice: Zbog iseljavanja nema tko raditi pa poslodavci studentima dižu plaće za 30 posto

MojFaks | Karijera, 27.07.2018.Vrtoglave satnice: Zbog iseljavanja nema tko raditi pa poslodavci studentima dižu plaće za 30 posto

Zbog iseljavanja, u Hrvatskoj nedostaje radne snage pa se poslodavci moraju snalaziti na različite načine. Takva situacija ide na ruku studentima jer se poslodavci sada oslanjaju na njih pa im daju za 30 posto veće plaće nego inače, a neke satnice kreću tek s 50 kuna.

Mnogi su poslodavci u Hrvatskoj u potrazi za novim zaposlenicima zbog iseljavanja pa i zato već nekoliko tjedana diljem zemlje možemo vidjeti natpise "tražimo djelatnike". No, i ta se potraga, o čemu smo pisali u protekla dva dana, unatoč nuđenju solidnih plaća i raznih drugih pogodnosti, često pokazuje uzaludnom, piše Večernji list.

Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Zbog toga su se poslodavci okrenuli studentima i zaista im nude visoke satnice.

Čišćenje plovila studentima donosi 250 kuna po plovilu, a cijepanje drva dobiti 50 kuna po satu


Tako se i njima nude poslovi konobarenja, kuhanja, prodavanja, čišćenja, pakiranja, dostavljanja, pranja... A koliko na tim poslovima mogu zaraditi? Primjerice, prema cjenicima student servisa zarada za sat vremena može biti ovakva: čišćenje i pospremanje stanova te glačanje rublja (35 kn), istresanje tepiha, cijepanje drva, selidba i prijenos građevinskog materijala (50 kn).


Tko želi raditi u turizmu kao konobar, recepcionar, čistač plaža, perač posuđa ili sobarica, može zaraditi od 18 do 20 kuna po satu, a takvima su osigurani smještaj, prehrana i prijevoz. Nude se i unosniji poslovi pa se za unutarnje i vanjsko čišćenje plovila, ovisno o dužini plovila, može zaraditi od 150 do 250 kuna po plovilu. Novinarka Večernjeg lista nije mogla dobiti informacije od zagrebačkog ili splitskog Student servisa jer je većina djelatnika na godišnjem, ali je zato uspjela provjeriti kakvo je stanje u Slavoniji.

Izvor: Pixabay

O iskustvima s brojem i vrstom ponuda poslodavaca te angažiranju studenata razgovarala je osječkim rukovoditeljem student servisa, Tihomirom Milinovićem.

"Što se tiče interesa studenata za posao, brojke su iste kao i prethodnih godina. Do srpnja oko 3500 studenata ostvarilo je isplatu honorara, što znači da ih je toliko i radilo. A godišnje se preko nas zaposli od 7000 do 7500 studenata, od čega njih možda 6000 radi na jednodnevnim, dvodnevnim ili trodnevnim poslovima. Najmanje je onih koji u kontinuitetu rade cijelo vrijeme. Povremeno, privremeno i kratkotrajno zapošljavanje bit je studentskog rada. Studenti su najviše zainteresirani za one poslove koje mogu raditi kad ne moraju učiti. Znači, krajem tjedna, vikendom ili noću. A najviše ih radi na pružanju usluga, u trgovini, hotelijerstvu, ugostiteljstvu..."
, rekao je Milinović za Večernji.

A kakvo je stanje sada, tijekom ljeta, traže li poslodavci s mora studente u Slavoniji te osjete li i studenti da zbog masovnog napuštanja Slavonije i oni mnogim poslodavcima postaju zanimljivi, pitamo. Milinović odgovara:

"Dosta je slavonskih studenata već zaposleno na moru jer su poslodavci s mora još u veljači i ožujku objavljivali oglase i ovdje organizirali radionice i prezentacije da bi studentima predstavili ponude, mogućnosti zarade, smještaja, hrane i prijevoza. A cjenik koji smo objavili okvirni je jer zakon ponude i potražnje formira nove cijene pa poslodavci, u nedostatku radne snage, nude veće zarade, satnice su sad i do 30% više, posebno u zadnjih godinu-dvije. Iseljavanje iz Slavonije odražava se i na nas jer se prvi put pojavljuju ponude za poslove koji nisu tipični za studentski rad. Recimo, za rad u mesnoj industriji. Ne nudi se studentima da prave kobasice i obrađuju meso, nego da rade u skladištima. Poslodavci iz nekih djelatnosti prije i nisu trebali studente jer su poslove obavljali redovni zaposlenici, no kako su mnogi otišli pa se na njihova upražnjena radna mjesta nema koga zaposliti, poslodavci nam se sad javljaju tražeći studente.", kazao je rukovoditelj Student servisa u Osijeku.

Foto: MojFaks

To znači da studenti ovo ljeto imaju priliku za zgrabiti dobar posao s vrlo dobrom satnicom što su dobre vijesti. No, tu i dalje ne staje problem odlaska ljudi iz Hrvatske.

Ivana Petrić
foto: Darko Ba/arhiva MojFaks


satnicepovećanje satnicestudentiradna snagastudentski posaoradniciposlodavci


Prati nas na Instagramu!