Vodič za brucoše

Studenti navalili s prijavama unatoč 'lascivnim' scenama: 'Vrući' oglas za posao 'težak' 100 eura po satu, ali postoji jedna caka...

MojFaks | Karijera, 05.01.2021., Autor: Anja Z.Foto: Diego Cervo/Shutterstock

Zbog pandemije koronavirusa, velik broj studenata u 2020. godini ostao je uskraćen za redovno obavljanje studentskih poslova, koji su mnogima bili važan (pa čak i jedini) izvor zarade.

Za vrijeme i nakon proljetnog "zaključavanja", oglasa za studentske poslove u Studentskim centrima gotovo da i nije bilo. Izuzeci su bili poslovi dostave, WOLT-a, Glova, kao i pojedini poslovi koji se mogu obavljati online (informatički poslovi, održavanje tečajeva stranih jezika, instrukcija i slično). Ljeto je donijelo priliku da za sezonske poslove, iako to u 2020. godini nije bilo jednakih razmjera kao prije. Nakon toga, studenti su se nadali održavanju zagrebaćkog Adventa i zadnjem godišnjem pokušaju da zarade pristojnu plaću, ali zbog aktualne situacije s epidemijom koronavirusa i rastom brojki novozaraženih, već sredinom 11. mjeseca Advent je otkazan, točnije organiziran uglavnom u virtualnom obliku. Uslijedilo je i zatvaranje ugostiteljskih objekata, koji zapošljavaju velik broj studenata te su mladi, po tko zna koji put u proteklih skoro godinu dana, primorani pratiti oglase u raznim grupama na društvenim mrežama, uz reducirani broj poslova u student-servisima.


...Utjecaj korone na studentske poslove: Neki morali dolaziti na posao iako su trebali biti u samoizolaciji! U samo jednoj branši posao ipak 'cvjeta'...


...'Novo normalno' donijelo i neobične poslove za studente: Imaš ozbiljan stav, znaš prestrašiti kolege, ide ti matematika? Ovo je PRAVI posao za tebe!...


Satnica koja se rijetko viđa


S obzirom na nezavidnu situaciju u kojoj su se našli, studenti među sobom i putem društvenih grupa na Facebooku specijaliziranih za studentske poslove, razmjenjuju ponude do kojih dođu, kao i iskustva zaposlenja kod pojedinih poslodavaca, ali i komentiraju objavljene oglase. Kako poslova nema naročito puno, neki oglasi se vrlo brzo istaknu među studentima, a naročito kada se spomene satnica od 100 eura.
 
Tako se u jednoj od studentski grupa na Facebooku pojavio sljedeći oglas koji je zainteresirao studente:

"Tražimo statiste (cure, dečke +18) za snimanje filma u organizaciji Embassyfilms i Avankor prod.u lipnju 2021. Film se snima u Hrvatskoj, na više lokacija. Svi putni troškovi, smještaj i prehrana su plaćeni, a honorar po danu snimanja 100e/sat. Snimanja traju cca 8 dana. Radi se o životu mladih i bogatih ljudi te njihovi provodi uz alkohol i drogu te sex", navodi se u oglasu. Kao dodatno upozorenje ističe se da "projekt sadrži lascivne scene" te se dodaje da će se prilikom snimanja poštivati sve epidemiološke mjere.


...Povećanje minimalne satnice za studente – LOŠE?! 'Posla nema, a sad će ga biti još i manje jer studenti nisu isplativi…'...


Mnogi studenti ispod objave tagirali su svoje prijatelje za koje smatraju da je posao stvoren za njih. "Siromašan sam, ne konzumiram alkohol i živim u čistoći...ne razumijem poantu ovog komentara…", odgovorio je jedan student na označavanje ispod oglasa.

Kako bismo dobili dodatne informacije o poslu, te provjerili uvjete rada i koliko se studenata prijavilo, kontaktirali smo osobu koja stoji iza objavljenog oglasa. Kako su nam kratko odgovorili, za sada su popunili sve prijave, a ako bude trebalo nešto za dalje, oglasit će se iza 15. siječnja.


studentiposaooglassatnicastatisti


Prati nas na Instagramu!