Vodič za brucoše

Apsolvent FESB-a pokrenuo akciju o kojoj priča Hrvatska: Prvi isprintao opremu bez koje je borba protiv koronavirusa nemoguća

MojFaks | Karijera, 24.03.2020.Apsolvent FESB-a pokrenuo akciju o kojoj priča Hrvatska: Prvi isprintao opremu bez koje je borba protiv koronavirusa nemoguća

Hrvatski studentski zbor pokrenuo je veliku akciju izrade vizira za zaštitu medicinskog osoblja u ovo vrijeme epidemije koronavirusa. Sve je krenulo od jednog studenta splitskoga Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu i njegove ideje da upogoni 3D printer...

Student splitskog FESB-a Slaven Damjanović izradio je nekoliko primjeraka vizira koji su već dostavljeni u KBC Split. Osoblje bolnice je oduševljeno pa su se studenti organizirali i kanalima Hrvatskog studentskog zbora, ali i Sveučilišta u Splitu, proširili priču o sjajnom projektu.

Ovo ime nije nepoznato hrvatskoj javnosti. Naime, Slaven je još prošle godine punio stupce novinskih tekstova nakon što je oduševio svojoj idejom za eAgrar, startup namijenjen svim poljoprivrednicima kako bi im olakšao obavljanje svakodnevnih poslova. Ova se ideja pokazala dobitničkom pa je pobrala lovorike na Natjecanju studentskih projekata na FESB-u, ali i na međunarodnom sveučilišnom natjecanju za startupove STup! 2019 u organizaciji Studentskog poduzetničkog inkubatora u Splitu.

"Prvo sam čuo apel iz Ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša, u kojem su od pojedinaca i tvrtki tražili pomoć u raznim materijalima, zaštitnim maskama, rukavicama, dezinfekcijskim sredstvima, opremi. S druge strane, i više je nego jasno kako nam na prvoj crti obrane u bitki s koronavirusom nedostaje svega. Kako već imam start-up i E-agrar, počeo sam razmišljati kako pomoći. Jer svatko od nas mora pomoći. Prvo sam mislio napraviti cijevi za respiratore, koje 3D printer može napraviti. No ideja je otpala jer ne pruža stopostotnu zdravstvenu sigurnost. A onda sam se dosjetio vizira", kazao je za Slobodnu Dalmaciju.

Inicijativa je odlično odjeknula jer već u ovim trenucima u Hrvatskoj u 24 grada više od 120 printera izrađuje vizire za svoje bolnice. U Splitu ih je trenutno 25. No, volontera nikad dovoljno. I dalje traže ljude dobre volje koji bi pomogli pri izradi maski za obližnje bolnice. Potrebni su 3D printeri na kojima se izrađuju okviri vizira na koje se postavlja plastična savitljiva folija koja štiti samo lice.

"Ideja je da svaki grad izrađuje vizire za najbližu medicinsku ustanovu. Slaven Damjanović napravio je vizir po uzoru na strane modele, ali ga je pojednostavio kako bi ga bilo lakše izraditi u velikom broju primjeraka. Moglo bi se reći da je prilagođen serijskoj proizvodnji. U ovom trenutku sa svim raspoloživim kapacitetima realno je očekivati proizvodnju od 600 vizira dnevno", kazao je Dražen Barić iz Hrvatskog studentskog zbora za Dalmatinski portal. 

Još nije kasno priključiti se


Svi zainteresirani za sudjelovanje u ovoj inicijativi mogu se javiti Hrvatskom studentskom zboru na njihovom Facebook ili Instagram profilu te pomozi akciji #studentipomažu. Potrebna je i pomoć u nabavi elastičnih traka i samih folija koji su sastavni dio vizira.V.S.
Foto: facebook@Hrvatski studentski zbor


FESBHrvatski studentski zborstudentistudenti pomažupomoć za medicinsko osobljepomoćkorona virus


Prati nas na Instagramu!