Vodič za brucoše

Znate li što je virtualni asistent? Evo kako do super plaćenog posla koji se radi od kuće – po vašim pravilima

MojFaks | Karijera, 23.04.2021.Rad od kuće, za klijenta koji može bili bilo gdje u svijetu...
Foto: Blue Planet Studio via Shutterstock

Zasigurno ste vidjeli ili čuli barem da je netko virtualni asistent, no nikad niste bili sigurni što to znači?

O poslu od kuće su pisali već svi, kao i potencijalnim poslovima koje radite iz svoje sobe. Dakako da je trenutna zdravstvena situacija uvelike pomogla procvatu ovog virtualnog posla, pa možda baš i vi odlučite napraviti korak u ovakvoj karijeri.

Što rade virtualni asistenti i koje kompetencije moraju imati?


Kao što znamo za posao privatnog asistenta, tako postoje i virtualni. Ukratko, poslovi su slični, no mjesto rada se razlikuje – jedan je očito samo virtualno. Virtualne asistente traže vrlo zauzete osobe koje nemaju vremena ili volje baviti se određenim poslovima kroz dan. Na primjer, često se po Facebook grupama gdje se nudi ovakva vrsta posla, pronalaze oglasi da se traže Social Media, Content, grafički, administrativni, IT, knjigovodstveni i slični virtualni asistenti.


foto: screenshot via Facebook


Posao je poprilično jednostavan – radite za osobu/firmu određene zadatke koji vam se zadaju, a da ne morate biti ni u istoj vremenskoj zoni.


Što ako nemam iskustva?


Ako nemate iskustva u kreiranju sadržaja ili digitalnom marketingu, u branši virtualne asistencije postoji još mnogo podvrsta u kojima bi se mogli snaći, poput administrativnih jednostavnih zadataka. Pošto je ovo dosta neistraženo područje na našim prostorima, mjesta za prevaru nažalost ima, stoga treba biti pažljiv, posebno po pitanju isplata!


U velikoj hrpi stranica koje traže/nude freelance poslove poput Upworka, zasigurno možete pronaći nešto i za svoju struku, a neke kompanije ili osobe čak nude i edukaciju za ovaj posao.
Također, ovakvi se poslovi obavljaju po dogovoru s nadređenima, što bi značilo da sami kreirate svoj raspored, što je odlična dodatna zarada za svakog studenta, čak i ako je usred kolokvija.


Pozitivne i negativne strane ovog posla


Od pozitivnih strana poput dobre satnice i prilagodljivog rasporeda, mogli bismo spomenuti i networking koji stječete tijekom rada za određenog klijenta. Nakon što proučite minimalne kriterije za ovaj posao u svojoj branši, vrlo brzo možete pronaći svog prvog klijenta za odličnu početnu satnicu.foto: screenshot via app.freelance.hr


Uz to, osim iz svoje sobe, ovaj posao možete obavljati bilo gdje - uz preduvjet kvalitetne internetske veze, a iskustvo koje se stekne je i više nego korisno za budućnost. Od negativnih strana treba istaknuti teže upravljanje vremenom (ako radite za klijenta u različitoj vremenskoj zoni) ili ako niste dobro rasporedili svoje obaveze, pa "zaglavite" i po 10 sati za ekranom.


Iako još u povojima u Hrvatskoj, na stranici app.freelance.hr možete pronaći svoje prve klijente i krenuti na posao.


Biste li se okušali u ovome poslu?


autor: Vanessa K.


virtualni asistentposaoposao od kuće

Prati nas na Instagramu!