Vodič za brucoše

13 znakova da ste APSOLVENT (uz onaj da vam svi brucoši izgledaju kao dječica)

MojFaks | Laganini, 28.01.2021., Autor: Anja Z.Vrijedi li truda i novca?
Foto: Ekaphon maneechot via Shutterstock

Nema draže stvari u životu studenta, osim sreće kada tek upišemo fakultet i one kada napokon diplomiramo.

Studentski dani među najboljima su u životu: predavanja, izlasci, novi ljudi, mladost i druženje samo su dio svega onoga što obilježi naše dvadesete ako odlučimo upisati faks. Naravno, bude tu i stresnih dana, ali oni se uz dobru ekipu lako prebrode. Dani kada tek upišemo studij obavijeni su strahom od nepoznatog, a brucošima veliku podršku pruže stariji kolege, naročito oni koji su jednom nogom van fakulteta – apsolventi.


...5 godina apsolventica: Priča o Ani koja je rodila dva sina i onda diplomirala uz najglasniji pljesak i ovacije u dvorani...


Upravo između te dvije skupine studenata (brucoša i apsolvenata) postoje najvidljivije razlike, i ne, ne mislimo samo one što se tiču godina i zrelijeg izgleda, koji dođe nakon odrađenog staža u studentskom svijetu. Ima njih još, a za vas smo izdvojili 13 stavki u kojima ćete se definitivno prepoznati, ako ste na kraju svog studentskog puta.

1. E- mail mentora veseli te više od ljubavne poruke


Završna godina uključuje i izradu završnog rada koji je pod budnim okom našeg mentora. Kada smo na korak od diplome, e-mail poruke od mentora sa savjetima, uputstvima i kritikama znače nam više nego da nam se javi simpatija. Naročito kada znamo koliko profaći znaju biti neažurni i nedostupni.

2. Brucoši vam i izgledaju kao djeca


Osim što brucoša možemo prepoznati po izgubljenom pogledu, i ostatak njihove fizionomije ukazuje da su jako mladi. Oni doslovno izgledaju kao djeca. Na trenutke smo ljubomorni na njihovu energiju i mogućnost da "prežive" svaku brucošijadu, ali opet kada ih vidimo – drago nam je što smo prošli te godine. 


...AUČ! Brucoši ekonomije tračali dekana na dosadnom Zoom predavanju: Nisu imali pojma da i on može pročitati 'sočne' poruke...


3. Svjetlo na kraju tunela već je jasno vidljivo


Posljednja godina (ili semestar) jedno je veliko odbrojavanje do diplome. Svjetlo na kraju tunela nikada nije bilo bliže.

4. Nekad pun ruksak, sada samo papir i olovka (ili laptop)


Davno je prošlo vrijeme kad ste u ruksaku nosili oko 10 olovaka, pet bilježnica, dva punjača za mobitel i par knjiga. Kada si apsolvent znaš da su ti dovoljni papir i olovka. Ako se uopće pojaviš na predavanju.

5. Znaš "čovika"


Što studij više odmiče, krug ljudi koji upoznajemo i s kojima se družimo je veći. Teško da ćete doći na faks, bez da ondje ne sretnete barem pet-šest poznanika s kojima ćete zastati i proćakulati.


foto: Shutterstock By vectorfusionart


6. Način na koji hodaš govori da si apsolvent


Apsolventa možemo prepoznati po stavu tijela. Doduše, u dvije varjante. Jedna je ona koja zrači i šalje poruku drugima da imaju fakultet u malom prstu, a druga da su pri kraju snaga jer se beživotno vuku po hodnicima. Sve je to život apsolventa!

8. Već ste se mentalno "odjavili"


Na posljednjoj godini faksa već ste prošli sve ispite i profe i mentalno ste završili sa studijem. Ali, samo mentalno. 


...Studirala 8 godina, a posao u struci našla i prije diplome: 'Nisam zgodna, niti sa šefom, a nemam ni vezu...'...


9. Još uvijek se morate potruditi


Iako ste mentalno već jednom nogom van faksa i u mislima o zaposlenju i budućnosti koja vas čeka, još je preostalo nekoliko zadataka za izvršiti, poput pisanja diplomskog rada.

10.  Znate sve prečice i "cake" na fakultetu


I dok brucoš zakasni 15 minuta na predavanje jer nije mogao pronaći predavaonicu, vi takvih problema nemate. Znate čak i na kojem aparatu je kava najbolja, a menze i meni poznajete bolje nego svoj vlastiti džep.

11. Cijenite kvalitetan san


I dok vam je u brucoškim danima bilo najvažnije pojaviti se na nekoliko partija u tjednu, kao apsolvent više od ičega cijenite osam sati sna. Nema tog partija srijedom zbog kojeg ćete sutra mamurati i raspadati se pola dana. Ili možda griješimo?

12. Poznaješ sve profesore


Apsolventi su oni koji daju savjete kako kod kojeg profesora učiti, odgovarati na ispitima, kod kojega se smije preskočiti koje predavanje, a kod kojega ne. Stoga, dragi brucoši, ništa Google, samo upitajte apsolvente na faksu.

13.  Oblačiš se ležerno


I dok smo na prvoj godini ustajali ranije i žrtvovali san kako bismo se na predavanjima pojavili u pristojnome izdanju, na zadnjoj godini uspjeh je da smo odijeveni i da na odjeći nema neke flekice ili rupe.


aposlventifaksstudijbrucošikako prepoznati apsolventa