Vodič za brucoše

Apsolventska godina ipak nije tako strašna – 5 prednosti zadnje godine na faksu

MojFaks | Laganini, 08.06.2021., Autor: MojfaksNekoliko godina života posvetili ste studiranju. I sad je došao kraj.
Foto: Shutterstock/George Rudy

Bez obzira koliko se mučiš i tek učiš snaći na prvoj i drugoj godini fakulteta, apsolventi uvijek trube o tome kako je zadnja godina ispit karaktera. 'Pffff, brucoš si i imaš problema? Čekaj da dođeš do zadnje godine – duplo seminara, duplo kartica teksta, a još i završni rad...'

Situacija ipak nije tako strašna! Imat ćeš više posla, bit će teže i odgovornije, ali postoje i prednosti uspjeha da dospiješ do apsolventske godine (osim same činjenice da si jako blizu tulumu kad diplomiraš!)…

Sve ti lakše pada izbjegavanje tulumarenja po klubovima

Napokon…Ne moraju svi biti party životinje. Neke se osobe u klubovima jednostavno ne osjećaju dobro, ali se ipak trude izgledati maksimalno opušteno i zainteresirano. Studenti se najčešće silno trude tijekom prve i druge godine faksa, ali svaka isprika tipa: "Ne mogu ekipa, imam seminar za napisati do sutra", uvijek završi jednakim odgovorom: "Šljiviš to, tek smo na početku faksa. Ovo je lagano. Uvijek imaš pravo malo pomaknuti rok predaje." Do zadnje godine možda se nakupilo i nekakvih zaostataka, a i pripremaš završni rad koji nije mačji kašalj pa ih možeš otkantati bez mogućnosti da će ti ponuditi neki valjani argument u njihovu korist.


Nema više savjeta kako učiti, nema više radionica "brzog čitanja" i sličnih stvari

Ah, brucoši su kao maleni izgubljeni, ali nadobudni pačići. Otići će na svaku radionicu ili savjetovanje na temu "Kako uspješnije savladati gradivo" ili "Kako najuspješnije naučiti za ispite" ili pak "Kako nacrtati najbolju mnemotehničku kartu". Već ćeš na drugoj godini biti pametniji/ja, a do zadnje godine na ovakve ćeš radionice gledati s podsmijehom jer ćeš postati maher/ica u učenju – na neki svoj način.

Studenti završnih godina najčešće imaju bolji smještaj


Nije da će pasti kao mana s neba nego ćeš se znati izboriti za njega. Ili ćeš se već skompati s dovoljno ljudi pa ćeš moći otići na luksuzniji stan za koji ćete dijeliti rentu.

Trema i strah


Obaveza je sve više, eseji i seminari su sve dulji, a tek taj završni rad…Prva i druga godina su bile pljuga, ali sad više nema zezancije. Zadnja godina donosi strah i tremu, ali u pozitivnom smislu – to je osjećaj koji će te motivirati da daš sve od sebe i što uspješnije završiš i ovu fazu svog školovanja.

Dodjela diploma je iza ugla!


Ok, obzirom na postotak nezaposlenosti među mladima s diplomom možda ovo i nije stvar kojoj se pretjerano raduješ, ali svejedno treba biti optimističan. Ovo je još jedno tvoje postignuće koje te oblikovalo kao osobu. Bit će teško, konkurencija na tržištu rada je velika (za razliku od samog tržišta rada), ali i to je ispit koji moraš položiti.


apsolventizavršna godinaobavezeprednostidiplomaapsolventuradiplomapromocija

Prati nas na Instagramu!