Vodič za brucoše

Bolja od svih s predznanjem: Rasturila na prijemnom za Likovnu akademiju iako je došla iz potpuno drugačije škole

MojFaks | Laganini, 22.08.2017.Bolja od svih s predznanjem: Rasturila na prijemnom za Likovnu akademiju iako je došla iz potpuno drugačije škole

19-godišnja Nikolina Milovanović prva je učenica Srednjoškolskog centra Srebrenica koja se nakon rata odlučila studirati slikarstvo - upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju sa najviše osvojenih bodova na prijemnom ispitu.

Nikolina je zaljubljenica u slikanje i nakon osnovne škole maštala je o tome da studira slikarstvo. Još je u vrtiću pokazivala sklonost za crtanje i slikanje. Talent i slikarsko vježbanje, koje je za nju predstavljalo igru i zabavu, davali su rezultate pa su Nikolinini crteži i slike osvajali prva mjesta na likovnim natječajima i ukrašavali zidove učionica, školskih hodnika kao i čitaonice Narodne biblioteke u Srebrenici.

Osim brojnih nagrada na likovnim natječajima u Srebrenici, Nikolina je osvajala i nagrade na natječajima nekih međunarodnih nevladinih organizacija, a priredila je i samostalnu izložbu u Rudom. Dvaput je osvajala zlatne medalje na Sajmu inovacija mladih (INOST) u Banjoj Luci, piše Klix.ba.


foto: Facebook@Nikolina Milovanović

Prvi put je zlatnom medaljom nagrađena 2015. godine za strip na temu "Inovacije u učenju", a 2016. godine njen mural pod naslovom "Tapi-Tesla" nagrađen je, također, zlatnom medaljom. No, sva ova njena postignuća nisu joj olakšala na prijemnom ispitu. Dapače!

"Kolegice, vrata su vam iza leđa"


Nikolina navodi da je na prijemnom ispitu za Akademiju likovnih umjetnosti naišla na sumnjičavost nekih članova prijemne komisije. Kada su vidjeli da je završila Farmaceutsku školu, neki su bili skeptični i sumnjali u njene mogućnosti, ali ih je demantirala osvojivši najviše bodova na prijemnom ispitu u Trebinju koji je trajao tri dana.

"Na ulasku u učionicu jedan član komisije rekao je: 'Kolegice, vrata su vam iza leđa'. To me povrijedilo, ali nije obeshrabrilo. Vjerovala sam u svoje sposobnosti i mogućnosti i nakon trodnevnih provjera crtanja, slikanja i eksperimentiranja u radu različitim tehnikama bila sam najbolja i imala deset bodova više od drugoplasiranog na prijemnom", pojašnjava Nikolina.

Nikolina je tako potvrdila svoj talent i kao farmaceutski tehničar zauzela prvo mjesto na prijemnom ispitu u konkurenciji mnogih kandidata koji su prethodno završili umjetničke škole.

Prijemni ispit bio je naporan, radili su različite tehnike od kojih se sa nekima prvi put susrela, ali ga je odradila uspješno te ostvarila svoj cilj i dugogodišnji san – upisati studij slikarstva.

L.B./izvor: Klix.ba
foto: Facebook@Nikolina Milovanović, "Dvougao - Tesla & Tapi"


Akademija likovnih umjetnostifarmacijaprijemni ispitNikolina Milovanović


Prati nas na Instagramu!