Vodič za brucoše

'But first - let me take a selfie': Saznali smo kakve su selfi navike hrvatskih studenata i studentica!

MojFaks | Laganini, 26.09.2019.'But first - let me take a selfie': Saznali smo kakve su selfi navike hrvatskih studenata i studentica!

Magistrica Kristina Pšenko sprovela je istraživanje o učestalosti selfiranja među hrvatskim studentima. Na uzorku od 530 studenata, dobila je zanimljive rezultate. Kako su studenti izjavili, najviše ih slika selfie fotografije kako bi obilježili određeni trenutak (njih 72,8%), a odmah iza slijedi selfiranje kada se osjećaju lijepo (71,7%).

Pšenko je završila socijalnu pedagogiju na Edukacijsko-rehabilitacijskom Fakultetu, a kako nam govori, oduvijek su je zanimale aktualne teme koje nisu dovoljno istražene, što je bio jedan od motiva za istraživanje o selfie navikama hrvatskih studenata. 

"Tako sam u zadnje vrijeme pisala o tzv ekranitisu, odnosno utjecaju i posljedicama ekrana na djecu, posebice mobilnih uređaja, kao i o uvjetima na studentskim poslovima. U stranim je zemljama tema selfija puno više istraživana i dovodi se u odnos čak i s ovisničkim ponašanjem, kao i s poremećajima ličnosti - a kod nas se o tome ne zna gotovo ništa, u Hrvatskoj se to nije istraživalo. Osobno nisam htjela povezivati selfije s ovisnošću ili poremećajima ličnosti, ali sam htjela da se taj fenomen istraži i u hrvatskom kontekstu, a za sve drugo ima vremena kasnije, u nekim novim istraživanjima", govori nam Pšenko. 


Foto:Freepik

S obzirom da svakodnevno sreće mlade ljude kako fotografiraju selfije, ili ih pak objavljuju na društvenim mrežama i ulažu puno truda u to, Kristina je odlučila istražiti tu temu u sklopu diplomskog rada "Odnos navika vezanih uz selfie fotografije te samopoštovanja i mentalnog zdravlja studenata". Upitnik  "But first - let me take a selfie" koji su ispunjavali studenti, sadržavao je set pitanja o navikama vezanim za fotografiranje selfija.  

"Zanimljivo je da se motivacija i navike fotografiranja i objavljivanja gotovo u potpunosti slažu s navodima iz stranih istraživanja", govori nam magistrica Pšenko. 

Najviše ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju su studenti Sveučilišta u Zagrebu (52,1%), s društveno – humanističkih nauka, uzrasta 22-23 godine, a  rezultati pokazuju da ih najviše objavljuje selfie fotografije svakih nekoliko mjeseci (46,8%). Također, djevojke više fotografiraju selfije, iako je na te rezultate utjecala i činjenica da je u istraživanju sudjelovalo značajno više djevojaka (njih 85%).

Ispitanici su izjavili kako uvijek uslikaju više selfie fotografija i za objavljivanje biraju najbolje, a prije objavljivanja urede ih nekim efektom i filterom.


...Pazite na diplomu! Evo zašto ne trebate objavljivati 'selfije' s promocije – čak i ako to jako želite...


...Ne objavljuj fotke ispita na Facebooku: Ove stvari ne bi trebale završiti na internetu...


S obzirom na učestalost fotografiranja selfie fotografija, utvrđena je statistički značajna razlika u ukupnom rezultatu na skali samopoštovanja s obzirom na učestalost fotografiranja selfija.
Ispitanici koji nikada ne fotografiraju selfije imaju veći rezultat na skali samopoštovanja od ostalih ispitanika. Najviše ispitanika koji nikada ne fotografiraju selfije pripada u dobnu skupinu od 24 do 34 godine.

"Pretpostavila sam da će niži rezultat na validiranoj skali samopoštovanja, kao i mentalnog zdravlja, imati osobe koje učestalije fotografiraju i objavljuju selfije. Međutim, ovo je istraživanje pokazalo točnim jedino da niže samopoštovanje imaju osobe koje češće fotografiraju selfije, a više samopoštovanje oni koji nikada ili rijetko fotografiraju", govori nam Kristina.

via GIPHY


Naša sugovornica objašnjava nam da su hipoteze u istraživanju postavljene u skladu sa stranom literaturom/istraživanjima.
 
"Pretpostavila sam da će više fotografirati i objavljivati selfije žene i osobe mlađe životne dobi što se i pokazalo točno", potvrđuje nam Pšenko. 
Sudeći po istraživanju, rijetko tko je ostao imun na selfije, a koliko često ih vi fotkate?

Anja Zulić
Foto:Freepik


selfiefotografijastudentiSveučilište u Zagrebu

Prati nas na Instagramu!