Vodič za brucoše

Što im znače ti hodnici – iz perspektive studenata: Gorko-slatke uspomene na razrušenom zagrebačkom faksu VIDEO

MojFaks | Laganini, 30.06.2020.Što im znače ti hodnici – iz perspektive studenata: Gorko-slatke uspomene na razrušenom zagrebačkom faksu VIDEO

Potres koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka oštetio je brojne građevine, a prema procjenama stručnjaka ukupna šteta procjenjuje se na otprilike 42 milijarde kuna.

Značajnu štetu pretrpjeli su Pravni fakultet, Medicinski fakultet, Ekonomski fakultet i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Pet dana nakon potresa objavljena je peticija za prikupljanje donacija za obnovu zgrade Pravnog fakulteta, a ubrzo se i zagrebački PMF odlučio na isti potez.

Već 74 godine, Prirodoslovno-matematički fakultet djeluje kao vodeća visokoškolska institucija u području prirodnih znanosti. Potres koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb i okolicu ostavio je posljedice i na svim zgradama u kojima djeluje PMF Sveučilišta u Zagrebu.

Šteta je procijenjena okvirno na 20 milijuna kuna, a tu problemi tek počinju. Na PMF-u studira oko 5000 studenata, a šteta direktno utječe na znanstvenu, nastavnu i stručnu djelatnost. Trenutačno stanje predstavlja nesigurne uvjete za rad i zbog toga onemogućava povratak studenata, kao i stručnog, znanstvenog i nastavnog osoblja.

Kako bi omogućili pravodoban i siguran rad u akademskoj godini 2020./2021., PMF je odlučio pokrenuti humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za sanaciju štete od potresa "Za naš PMF".


"S obzirom na financije kojima PMF raspolaže i na razmjere potrebne sanacije, ne samo na zgradama, nego i na opremi, potrebni su nam novi izvori financiranja, a sredstva kojima raspolažemo nisu ni približno dostatna za povratak studenata, znanstvenog i nastavnog osoblja u sigurne objekte", kazala je  dekanica prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija.

Nedavno smo razgovarali sa studentima ovog fakulteta kako bismo, iz njihove perspektive, došli do odgovora na pitanje zašto je važno pomoći i obnoviti ovaj fakultet.

"Smatram da je znanost u Hrvatskoj još prije ovih svih događaja bila na lošoj poziciji i sad će biti na puno goroj ako se PMF ne obnovi. PMF kao institucija daje velik doprinos prirodnim znanostima u Hrvatskoj, ako ne i najveći, i bez toga smo u još težoj poziciji da konkuriramo velikanima u Europi i svijetu", kazao nam je tada jedan od naših sugovornika.

Sada su snimili i video koji prati ovu humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za obnovu. Također iz perspektive studenata i bivših studenata prikazuje zašto im je ovaj fakultet toliko bitan i što sve vezuju uz te prostorije - njihove najdraže uspomene, gorki trenuci, teški ispiti, prve prave ljubavi... sve je to utkano u hodnike ovog fakulteta, mnogim tisućama mladih od neprocjenjive  vrijednosti.

Pogledajte video.L.B./foto: Facebook@Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu


studentipotresoštećenjapmfdonacije'Za naš PMF'humanitarna akcijavideo


Prati nas na Instagramu!