Vodič za brucoše

Hoće li zbog korone izumrijeti indeksi? Još jedna visoka škola odustaje od papirnatog izdanja – zauvijek

MojFaks | Laganini, 24.06.2020.Hoće li zbog korone izumrijeti indeksi? Još jedna visoka škola odustaje od papirnatog izdanja – zauvijek

Moglo bi se reći da je doba koronavirusa dodatno osvijestilo već proširenu tezu da indeks ima samo sentimentalnu i simboličnu ulogu.

Vođeno time, Stručno vijeće Edward Bernays University Collegea donijelo je Odluku o ukidanju fizičkog indeksa. Odluka stupa na snagu već ove akademske godine, a zaboravljanje indeksa za studente postaje stvarnost.


Izostanak fizičkog indeksa ne predstavlja problem jer će svi podaci biti prebačeni u online sustav koji je dostupan svakom studentu i nastavniku. Na Bernaysu se još od 2015. služe digitalnim sustavom BEduca, koji studentima omogućuje jednostavniji način prijavljivanja ispita, komunikacije s nastavnicima i zaposlenicima, preuzimanje nastavnih materijala, kao i prijave za studentsku praksu pomoću jedinstvene Burze prakse.

Koliko je digitalizacija procesa u visokom obrazovanju korisna ukazala je upravo pandemija zbog koje su svi prešli na online nastavu. Provjerili smo i što o tome misle studenti Bernaysa.


"Osobno, širokih ruku, pozdravljam Odluku koja je donesena. Posljednjih mjeseci svjedočili smo izrazito brzoj prilagodbi na nove sustave i načine rada, a danas, u novom normalnom, Bernays nastavlja s digitalizacijom nastavno-administrativnih procesa. Svjesni smo kako za pojedine kolegice i kolege indeks ima sentimentalno značenje, ali vjerujem da će već prilikom prve potrebe za dolaskom po potpis ili upisom ocjene, nostalgiju za indeksom zamijeniti sreća", izjavio je član Stručnog vijeća i predsjednik Studentskog zbora Ivan Biošić.


Trend ukidanja papirnatih indeksa će se sigurno nastaviti i u budućnosti, a to kod studenata izaziva pozitivne reakcije. Studentica Dora naglasila je i još neke benefite ove odluke. "Online evidencija potpisa i ocjena olakšava posao i studentima, ali i zaposlenicima referade. Osim toga, više neću morati misliti u kojoj torbi mi je ostao indeks i jesam li ga zaboravila ponijeti sa sobom. Sviđa mi se taj 'digitalni' put razvoja", kaže Dora.

Izvanredne situacije poput pandemije pokazuju koliko je važno spremno reagirati i biti pripravan u slučaju potrebe.

MojFaks
foto: arhiva/Facebook@Studentski zbor FOI


Edward Bernays University Collegefizički indeksukidanje papirnatog indeksakoronavirus


Prati nas na Instagramu!