Vodič za brucoše

Mladi radnici i mlade radnice: Satirična stranica otkriva tužno lice traženja posla u Hrvatskoj

MojFaks | Laganini, 02.05.2017.Mladi radnici i mlade radnice: Satirična stranica otkriva tužno lice traženja posla u Hrvatskoj

Mjesto za kritiku socijalne politike, mjere stručnog osposobljavanja i nedostatka brige o mladima stvorilo se na Facebook stranici 'Mladi radnici i mlade radnice'. Premda njihovi memovi i fotomontaže tjeraju na smijeh, oni nas ujedno bacaju i u razmišljanje jer kao mladi ljudi i sami prolazimo kroz isto sito i rešeto.

Stranica Mladi radnici i mlade radnice projekt je ekipe iz Mreže mladih Hrvatske koja se svakodnevno bavi problemima mladih poput nezaposlenosti te nedostacima popularne mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Pomoću stranice Mladi radnici i mlade radnice ovi mladići i djevojke neformalno i na ironičan način komuniciraju poruke široj javnosti, a sudeći po lajkovima i komentarima, to čine vrlo uspješno.


Izvor: Facebook@Mladi radnici i mlade radnice

"Stranica je nastala kao jedna od brojnih ideja dok smo brainstormali kako zapravo približiti teme radničkih prava i kretanja na tržištu rada mladim ljudima kojih se to direktno tiče. Često se takve teme čine kao kompleksne i suhoparne, ali zaista ne moraju biti, pitanje je pristupa. Također, i nama samima je odgovarao jedan ležerniji pristup i zato smo stvorili komunikacijski kanal koji neće obilovati formalnošću, pa čak i sterilnošću sadržaja kao što to često zna biti slučaj sa službenim web i FB stranicama organizacija", kaže Tomislav iz Mreže mladih Hrvatske.

...Smijehom protiv frustracije: Stripom prikazali kako izgleda traženje posla u Hrvatskoj...


Budući da sami prate teme i probleme o kojima na stranici govore, Tomislav kaže da je njihov dogovor da će dio sadržaja producirati sami, ali i da će sherati dobre članke koje bi ljude mogli zanimati. Zbog toga su njihovi sadržaji raznovrsni pa se tako ondje mogu naći smiješne slike s 9gag-a, vijesti s domaćih, ali i stranih portala poput Guardiana.

"Posljednje tri Vlade prezentiraju SOR kao magično rješenje problema nezaposlenosti mladih, a imune su na sugestije i kritike"


Kada je riječ o zaposlenju i mladima, naglašavaju da se nailazi na izobilje problema. Ono što naglašavaju kao glavnu rak-ranu jest to da se pri kreiranju politika zapošljavanja ne uzimaju u obzir preporuke vanjskih evaluacija, mladih i socijalnih partnera što dovodi do glavnih problema takvih mjera.

"Neadekvatno ciljanje korisnika mjera, nepostojanje provjera kvalitete mentorstva, neprilagođenost mjera za najugroženije skupine što čak ima i diskriminatorne efekte, značajan efekt mrtvog tereta (korisnici su oni koji bi se vjerojatno i zaposlili i bez mjera), nepostojanje radničkih prava i naknade koja je dovoljna za život", istaknuo je Marin glavne probleme mjera.


Izvor: Facebook@Mladi radnici i mlade radnice

Na svojoj stranici imaju "pritužni " obrazac kojim pozivaju mlade da im se anonimno jave i ukažu na pojedini problem u SOR-u ili da opišu neko loše iskustvo koje su imali. Mladi radnici i mlade radnice kažu da su sami prestali poticati ljude da javljaju jer su se u javnosti konačno pojavile informacije o brojnim propustima i problemima koje proizlaze kao konzekvenca prekomjernog i dereguliranog SOR-a.

...Analiza Stručnog osposobljavanja: Zašto je 16 preporuka odbijeno, a niti jedna nije prihvaćena?...


"Zadnje tri Vlade prezentiraju SOR kao magičnu formulu za problem nezaposlenost mladih, ali pokazuje se da su sve one imune na bilo kakav oblik kritike i sugestija. Recentni primjer toga je upravo ovaj novi, pompozno najavljeni paket mjera 'Od mjere do karijere'. Ovaj mjesec smo napravili analizu u kojoj mjeri je taj novi paket mjera usvojio preporuke i sugestije iz evaluacija dosadašnje prakse. A rezultati su poražavajući; od preporuka koje se odnose na ovakav tip reforme, svega tri preporuke su usvojene, 8 djelomično, a čak 56 preporuka ni na koji način nije usvojeno", pojašnjava Tomislav.

Upozoravaju da upravo spomenuti porazni rezultati govore kako je i to samo jedan od primjera ignoriranja dokaza i istraživanja u kreiranju politika.

Gotovo svi u organizaciji su završili fakultete društvenog usmjerenja, a troje ih je bilo na SOR-u


S fakultetima iz područja društvenih znanosti prilično je teško pronaći posao, a osobito kada govorimo o zaposlenju u Hrvatskoj. Upravo zato nas je zanimalo jesu li ovi mladi pohađali fakultete s kojima se "teško zaposliti" te jesu li i oni bili korisnici SOR-a.

"Skoro svi u organizaciji smo završili fakultete društvenog usmjerenja, a troje nas je prošlo i kroz SOR. Međutim, svi koji smo prošli kroz SOR smo po isteku ugovora (ili čak i prije) dobili ugovore o radu. Već duže vremena ne koristimo mjeru SOR-a upravo zbog toga što smo svjesni da je metastazirao u nešto sasvim drugo i da postaje uteg i obaveza mladima, a ne nešto što će im nužno pomoći"
, otkriva Tomislav.

...Najavili povišicu, ali isplata zapela: Korisnicima 'stručnog' naknada rascjepkana na tri dijela...


Ono što mladima žele poručiti jest da studiraju ono što vole i što ih interesira. Tomislav ističe da bi svijet bio zakinut za mnoge važne stvari kada bi se svi vodili onom "Pa što ćeš s time kad završiš?" te poručuje da nije svaka diploma jednako utrživa, ali da to ni nije poanta obrazovanja. Upravo u takvom društvu oni žele živjeti i s drugima dijeliti tu viziju.


Izvor: Facebook@Mladi radnici i mlade radnice

Kreacije Mladih radnika i radnica možete pogledati na njihovoj Facebook stranici i saznati u kojim situacijama možete koristiti izgovor: "HZZ me natjerao".

Ivana Petrić
foto: Facebook@Mladi radnici i mlade radnice


Mladi radnici i mlade radniceradnici


Prati nas na Instagramu!