Vodič za brucoše

Ima li tko jači? Varaždinka Anja prva na rang listi Kineziološkog fakulteta u Zagrebu

MojFaks | Laganini, 21.07.2017.Ima li tko jači? Varaždinka Anja prva na rang listi Kineziološkog fakulteta u Zagrebu

Kineziološki fakultet u Zagrebu već je dvije godine na listi najpoželjnijih fakulteta među maturantima, a prijemni ispit ondje traje nekoliko sati te zahtijeva odličnu fizičku spremu kao i pripremu. Ondje žele upasti gotovo svi sportaši, a mladoj Varaždinki je to pošlo za rukom i prva je na rang listi KIF-a.

Mnoge je srednjoškolce proteklih mjeseci nakon oproštaja od srednjoškolskih klupa dočekala državna matura, a potom i upis na fakultet. Jedna od njih bila je i Anja Topolovec, maturantica Druge gimnazije Varaždin koja je maturu riješila bez većih problema, a prijemni ispit za Kineziološki fakultet u Zagrebu – rasturila! Anja je, naime, prva na rang listi spomenutog fakulteta s ukupno osvojenih 762,2 boda, piše varazdinski.hr

Kaže kako joj je školovanje na Drugoj gimnaziji omogućilo sudjelovanje na mnogim projektima razmjene učenika te je tako puno putovala. Osim toga valja istaknuti kako je Anja cijelu srednju imala i odlične ocjene.


Izvor: varazdinski.hr

"Prvi i drugi razred završila sam s prosjekom 5.0, a treći i četvrti s 4.8. Uz to već 10 godina treniram sportski ples, a u periodu srednje škole ostvarila sam tri naslova viceprvakinje Hrvatske u standardnim plesovima i u kombinaciji 10 plesova, te sam sportašica hrvatske IV. kategorije od veljače 2016. U školi sam voljela hrvatski, matematiku, engleski i biologiju, ali ipak mi je najdraže bilo doći u dvoranu na satove Tjelesne i zdravstvene kulture", kazala je Anja za varazdinski.hr. Ono što je još zanimljivo jest da je ova sportašica izabrana za najmaturanticu godine.

S obzirom na odlične ocjene ne čudi što državna matura Anji Topolovec nije predstavljala nikakav problem.

Za prijemni na KIF-u pripremala se uz savjete profesora kineziologije


Kineziološki fakultet u Zagrebu bio je Anjin prvi izbor prilikom odabira, no osim državne mature, trebala je položiti i prijemni ispit na tom fakultetu, koji iziskuje dodatne pripreme.

"Prvi korak mojih priprema bili su dani otvorenih vrata na KIF-u u petom mjesecu. Tamo je bio organiziran obilazak fakulteta i upoznavanje s prijemnim. Pripremala sam se uz pomoć i savjete profesora kineziologije te uvježbavala elemente navedene na stranicama fakulteta. Pripreme su trajale tri tjedna, po tri do četiri puta tjedno, svaki puta po dva, tri sata, a s većinom elemenata bila sam upoznata, obzirom da su dio satova tjelesnog. Prvo je plivanje kao eliminacijski dio na kojem postoji određena norma. Zatim slijedi provjera motoričkih znanja iz devet različitih sportova: borilačke vještine, nogomet, košarka, rukomet, odbojka, ritmička gimnastika, sportska gimnastika, ples i atletika", prepričava Anja.

Motorička znanja, kaže, ocjenjivali su profesori ocjenama od 0 do 5 (ukupno tri ocjene po sportu), a sve je to trajalo od 8:30 sati do 16:30.


Izvor: varazdinski.hr

"Prijemni ispit donosi 45 posto bodova za upis, prosjek ocjena 20, državna matura 25 i 5 posto se dobiva na eventualnu kategorizaciju. Iako sam u svim segmentima imala dobre rezultate, nisam se nadala prvom mjestu na rang listi, tako da sam vrlo ponosna na svoj rezultat", kaže buduća brucošica.

Za kraj, Anja je rekla da joj je odlazak u Zagreb veliki izazov jer će zakoračiti u novo doba školovanja, a od fakulteta očekuje dobru izobrazbu, stručnost, ugodnu sportsku atmosferu i dobru komunikaciju s profesorima.

Cijeli članak o Anji pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Varaždinski
foto: Facebook


KIFprva na rang listiVaraždinkaKineziološki fakultet u Zagrebukineziologija


Prati nas na Instagramu!