Vodič za brucoše

Gigantske 'Biblije' koje ste mrzili tijekom studiranja: Studenti se prisjetili najgorih knjiga koje su morali čitati na faksu

MojFaks | Laganini, 27.04.2020.Gigantske 'Biblije' koje ste mrzili tijekom studiranja: Studenti se prisjetili najgorih knjiga koje su morali čitati na faksu

Današnje otvaranje knjižnica obradovalo je mnoge knjiške moljce, učenike i studente. Sada kada su nam knjige ponovno dostupne i u fizičkom obliku, odlučili smo priupitati studente koje su knjige obilježile njihovo studiranje, ali u negativnom smislu.

Ovom prilikom, studenti su se prisjetili knjiga koje su, na njihovu žalost, morali pročitati, a zadavale su im muke tijekom studija. Bilo zbog rječnika koji nisu razumjeli ili materije za koju smatraju da je neprikladna i nepotrebna na njihovom studiju, svaki student sjeća se onog jednog naslova koji mu je izazivao mučninu.

Biblije na Pravnom faksu - gigantske knjige za gigantsku muku


Studenti Pravnog fakulteta prisjećaju se gigantskih knjiga na čiji im se spomen vraćaju prizori iz 'noćnih mora'. Neke od takvih su "Zakon o kaznenom postupku" za koju studentica tvrdi da je ovo "pravna Biblija", ali i prava noćna mora. Također, na popisu se našla i knjiga "Opća teorija prava i države" za koju studentica govori da je to jedina knjiga na faksu za koju može reći da ju je mrzila iz dna duše


foto: privatna arhiva

I na faksu ima onih koji muku muče s lektirom...


Brojnim su kroatistima pravu muku zadavale silne domaće i strane lektire koje su bile obvezne na popisima kolegija književnosti. Studenti kroatisti na spomen najgore knjige koju su morali pročitati tijekom studija, ističu Čehovljeve "Tri sestre", a studentica govori da joj je ova knjiga bila iznimno monotona. "Bilo mi je teško čitati jer je monotona, nedorečena, bez teatralnog afektiranja", kazuje ova kroatistica. Tu su se našli i klasici poput "Mirisi, zlato i tamjan", "Zlatarevo zlato", "Oslobođeni Jeruzalem", "Ilijada" i "Mučnina". Na cijelom popisu, jednoj je studentici knjiga "Staroslavenski jezik" zadavala prave muke tijekom prve godine studija. 


...Skripta, skripta skripte, bilježnice, knjige...Iz čega sve zagrebački studenti uče FOTO...


"Sartreova 'Mučnina' mi je bila najgora knjiga koju sam morala pročitati za ispit iz 'Svjetske'. Bilo mi je naporno jer je to filozofski roman i književni postupci opisivanja pada papira na pod na 10 stranica su mi bili smrtonosni", objašnjava nam ova studentica. Mogli bismo reći "nomen est omen", barem što se učinka ovog naslova na studenticu tiče.

Hrestomatije i utopije - noćne more


Studentici pedagogije pravo mučenje bila je knjiga "Pedagoška hrestomatija" za koju govori da je bila obvezna za jedan težak kolegij.


foto: privatna arhiva

Na popisu studentice politologije, prvo je mjesto na listi najgore zauzela knjiga "Ideologija, utopija i moć" koju jednostavno nije razumjela. "S obaveznog kolegija ispitna literatura na 2. godini faksa, kolegij Politička sociologija u 3. semestru. Stvarno volim sociologiju i druga knjiga za ispit je bila super, ali ova je po meni bila previše stručna za nas studente. Jednostavno nisam razumjela što čitam i zato sam se osjećala glupo. Na kraju sam nabubala i položila s 5, ali razumijevanja pročitanog nije bilo", govori ova studentica politologije.

...Donose ECTS-e, a niste ni znali da postoje: 6 izbornih kolegija zbog kojih ćete zaboraviti da ste na faksu...


Budućim novinarima također je pojedina stručna literatura zadavala muke, a prema riječi jedne studentice to su bili znanstveni članci iz komunikologije s prve godine faksa. "Tek smo došli iz srednje škole pa nam je bio šok kad moraš čitati znanstvene tekstove. Navikneš se vremenom i skužiš da postoje skripte", priznaje ova studentica.

Grčka slova, simboli...užasi ekonomije


Na Ekonomskom fakultetu mnogim studentima teško je uhvatiti se u koštac s matematikom. Tako je i studentu ekonomije knjiga iz teorije matematike ostala u ružnom sjećanju. "Jer je puna jednadžbi, simbola i grčkih slova koje na kraju jednostavno moraš naštrebati, ne možeš si složiti priču oko gradiva", priznaje ovaj student ekonomije.


foto:Shutterstock By Merlot Levert

Strojari muku muče sa sociologijom...


Studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje muku muče s kolegijem, kako kažu, koji tlači već ionako potlačene studente, a radi se o sociologiji.  Nazivaju ga štreberskim predmetom jer, iako su uvođenjem sociologije htjeli smanjiti broj štreberskih kolegija, učinili su upravo suprotno. Tako se i knjiga iz sociologije našla na popisu najomraženijih na FSB-u.

...Kakve to veze ima s faksom i zašto ih uopće slušamo? Ovo su najčudniji kolegiji na vašim fakultetima!...


Tu se još našlo i poneko filološko štivo poput "Mediteranskog brevijara" koje je studentici ostalo u lošem sjećanju. "Iako to nije loša knjiga, ali došla je u krivo vrijeme faksa, ne mogu sad točno objasniti zašto, ali imala sam toliku averziju od nje na prvoj godini da je to strahota i dan danas se zezam s jednom kolegicom na račun naše zajedničke mržnje prema toj knjizi", govori nam ova studentica etnologije naslovu koji se u javnosti spominje i kao "najslavnija hrvatska knjiga".

Ovo je, naravno, subjektivni popis najomraženijih knjiga ponekih studenata s domaćih fakulteta i njihova naklonost ne bi smjela utjecati ni na čije mišljenje ili odabir. Uz to, svaka knjiga pak nosi svoje čari, a možda ih ovi studenti na određenoj godini studija nisu znali prepoznati.

V.S.
foto: Shutterstock By Merlot Levert/privatna arhiva


studentiknjigefakultetpredvanjaliteratura


Prati nas na Instagramu!