Vodič za brucoše

Od malih nogu: evo do koje godine morate odlučiti što želite studirati da bi upisali top-fakultet

MojFaks | Laganini, 21.07.2016.Od malih nogu: evo do koje godine morate odlučiti što želite studirati da bi upisali top-fakultet

Studija UCAS-a provedena među 16,600 studenata pokazala je da oni koji već od malih nogu sa sigurnošću znaju koji fakultet žele upisati dvostruko češće upadaju na najbolje fakultete.

Podaci najvećeg istraživanja koje je proveo UCAS (centralna institucija preko koje se svaki maturant u Velikoj Britaniji prijavljuje na fakultete) pokazuju da je period života u kojemu odlučujemo o upisu na fakultet jako bitan! Što smo mlađi kada donesemo odluku o fakultetu na kojem želimo studirati, veće su šanse da i upišemo neko top-sveučilište.

Djeca koja do desete godine života (ili prije toga) znaju da žele na fakultet imaju 2,6 puta bolje šanse da završe na najboljim sveučilištima, tvrde u svome izvješću.

Mnogo sudionika istraživanja pokazalo je zabrinjavajuće nizak stupanj informiranosti o studijima koji im mogu osigurati željenu karijeru što je možda posljedica neadekvatnih informacije koje pružaju fakulteti kao i onih s kojima raspolažu različiti centri za savjetovanje po pitanju karijera.Ako već u ovoj dobi znaš što ćeš i gdje ćeš studirati - veće su šanse da ćeš to i ostvariti! foto: Pixabay

Primjer koji ide u prilog ovom zaključku su studenti koji su izjavili da su ostali jako razočarani kad su shvatili da ne ispunjavaju kriterije upisa na forenzičke znanosti, a nisu znali da im i diploma iz kemije može pomoći da pronađu sličan posao.

Četvrtina studenata lošijih socio-ekonomskih uvjeta izjavila je da se ne prijavljuju na top-sveučilišta jer misle da bi cijena života i studiranja bila previsoka što dodatno naglašava problem diskriminacije u sustavu visokog obrazovanja. Također su izjavili da smatraju kako bi fakulteti trebali snažnije poticati mlade da upisuju njihove programe te dokazati da sveučilišno obrazovanje nije samo za "akademsku elitu".

Jedan ispitanik tako je napisao: "Treba nam promjena društvene norme po pitanju toga tko bi trebao, a tko ne bi trebao upisati fakultet. Mnogi misle da nisu dovoljno pametni ili bogati za to te da im treba posao ili stažiranje kako bi sakupili dovoljno novaca."

Autori studije savjetuju sveučilištima da bolje i detaljnije objašnjavaju kako koja diploma vodi do kojeg zaposlenja te koje su sve mogućnosti zapošljavanja nakon studija.

Mary Curnock Cook iz UCAS-a kaže da su rezultati istraživanja jasni: "Što se ranije dijete odluči na studij, veće su šanse da će upisati top-fakultet." Ovo ne iznenađuje: ranija odluka za sobom povlači bolji osnovno i srednjoškolski uspjeh, ali i bolje financijske mogućnosti jer daje priliku roditeljima da što prije počnu štedjeti za fakultet.

L.B./izvor: Independent
foto: Pixabay/pixlr


upis na fakultetdeset godinakarijerainformiranje


Prati nas na Instagramu!