Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Iznenađujuće stvari koje će ti nedostajati nakon diplome

MojFaks | Laganini, 04.03.2016.Iznenađujuće stvari koje će ti nedostajati nakon diplome

Kad ti se približavaju rokovi ili moraš napisati gigantski seminar, lako je pomisliti koliko će ti život biti bolji jednom kad diplomiraš. Pa brojiš dane, križaš ih na kalendariću i sanjariš o slobodi.

No, iako je stres tijekom studija stvaran, puno stvari nedostajat će ti kad nastaviš sa životom (i ne mislimo samo na tulumarenje i studentske popuste). Zato uživaj u njima dok si još ovdje, na faksu...

Čudan i kaotičan raspored predavanja
Tko još drži predavanja petkom navečer? Sigurno neki profač-sadist! A tek oni manijaci zbog kojih ustajemo u 6 da bismo bili na predavanju u pola 8? Ne znaš što je gore... Između tih jutarnjih i večernjih predavanja obavezno bude neka gigantska pauza koju provedeš na kavi u dobrom društvu ili odeš u menzu klopati. Koliko god ti se ovo činilo kaotičnim, vidjet ćeš koliko će ti nedostajati jednom kad se zaposliš. Nema više mogućnosti da jednostavno ne odeš na predavanje i sjedneš na kavu od sat i pol, nema više pauza, naručivanja kod doktora kad god poželiš, slobodnog dana kad god poželiš...

Život u domu


Nema puno privatnosti, namještaj je loš, higijena susjeda upitna – sigurno jedva čekaš da pobjegneš glavom bez obzira u svoju gajbu. No, razmisli malo bolje. U domu su prijatelji samo nekoliko vrata dalje, uvijek, kad god ti zatreba (ali i ne treba). Jednom kad diplomiraš, odselit ćete i zaposliti se, a jedino društvo nakon posla bit će ti tvoj ljubimac ili ako imaš sreće – partner/ica.

Kasnonoćna učenja
Iako ti u trenutku kad se odvijaju djeluju kao ogromna tlaka zbog koje zavapiš: 'Što je meni ovo trebalo?', smijancije u kasne noćne sate kad više ne znaš kako se zoveš, tipkanje poruka ili telefoniranje s kolegama koji su u istoj kaši i trema i iščekivanje ostat će ti u sjećanju kao neke od najboljih epizoda studiranja. Osim toga, burek i pizza cut nikada nisu tako fini kao kad ih jedeš u 3 ujutro s cimerom/icom.

Studentski posao


Bez obzira što radiš kao student/ica da zaradiš nešto ekstra 'kinte', sigurno sa svojim studentskim poslom imaš ljubav-mržnja odnos. Dobre su stvari studentskih poslova fleksibilno radno vrijeme, rad uglavnom s drugim kolegama i vršnjacima, bezbrižno mijenjanje poslova ili jednostavno otkazivanje ugovora kod poslodavca jer ti ide na živce. Uživaj dok možeš, neće uvijek biti tako jednostavno.

Šetnje po kampusu


Nekad ti se čini da je kampus samo jedan ogromni zatvor, uvijek isti, uvijek tamo. Sljedeći put kad se budeš vraćao/la u svoju sobu, uspori i promotri okoliš koji ti je sada već sigurno toliko poznat. Koliko si puta sreo/la nekog poznatog pa ste sjeli na kavu i zapričali se do iznemoglosti? Koliko si puta nakon predavanja kupio/la ono jeftino pecivo putem do filmskog kluba ili teretane ili napunio/la mobitel u knjižnici?

Hrana iz menze
Iako već vjerojatno znaš meni za svaki pojedini dan u svakoj pojedinoj menzi, iako ćesto kukaš jer je hrana presuha, pregnjecava, preslana i loše pripremljena, nakon diplome morat ćeš kuhati sam/a za sebe, a osim kulinarskog umijeća, morat ćeš ovladati i racionalnim trošenjem novca na namirnice koje su poprilično skupe. Nema više kuglice sladoleda za 1,25 kuna ili sendviča za 3 kune.

Praznici


Tijekom rokova učiš, ali to ne mijenja činjenicu da ne moraš na predavanja. Zimski praznici, Uskrs, ljetni praznici... Kad odrasteš, praznike ćeš morati zaslužiti, a i kad ih zaslužiš shvatit ćeš da ih je premalo, a prođu prebrzo.

L.B./izvor: Seventeen
foto: Pixabay


studiranjenostalgijanakon diplome