Vodič za brucoše

Stranac pitao: Može li s 1000 dolara mjesečno preživjeti kao student na Balkanu?

MojFaks | Laganini, 08.09.2021., Autor: Vanessa K.Koliko je dovoljno studentima u susjedstvu?
Foto: shutetrstock y Motortion Films

'Koliko se sjećam, Sarajevo je jeftinije od Hrvatske...'

Ako nema na tražilicama, ima na Redditu. Od pitanja pa do odgovora, na Redditu se mogu naći razne teme, zanimljive priče i iskrena pitanja koja se ljudi možda ne bi usudili pitati inače, ili jednostavno nemaju koga pitati.


>>>Je li znanje bolje u SAD-u nego na Balkanu? Amerikanac želi studirati u susjedstvu: Obitelj mu rekla da je to 'najgluplja moguća ideja'<<<


Naime, mladić je upitao korisnike BiH Reddita je li mu dovoljno tisuću dolara mjesečno za život u Sarajevu. "Razmišljam o upisu magistarskog programa u Sarajevu koji traje preko 10 mjeseci. Mogu studirati bilo gdje, ali sam zbog budžeta limitiran na Baltičke zemlje, istočnu Europu i Balkan. Sarajevo je odličan grad i jeftiniji je od Hrvatske koliko se sjećam", napisao je u svojoj objavi student.


>>>[FOTO] Sramota na kojoj spavaju studenti: Novi ravnatelj SC-a 'kresao' plaću samo da kupi nove madrace<<<


Od komentara, svi su mahom pisali kako će sa spomenutom svotom "živjeti i više nego pristojno". Radi se o otprilike 1700 konvertibilnih maraka, što je nešto više od 6 tisuća kuna. "Za jednu osobu je to i više nego dovoljno, s obzirom na to da je prosječna plaća 1200KM. 350-500 KM ti stanarina, i oko 100 za režije. Hrana je od 200 do 300 KM, ako puno sa kuhaš doma. Ako jedeš i po vani, onda je oko 300 -400KM", pojašnjava detaljno korisnik, iako je naglasio da je pisao po sjećanju i da ovo smatra nekim prosjekom.


Uz njega, jedan je korisnik ispravio informaciju o prosječnoj sarajevskoj plaći koja ipak nije tako visoka. Ostali su mu komentirali da može živjeti i sam, bez cimera.


>>>Oko 400 eura mjesečno – ako se ne razbacuju novcem: Koliko zagrebačke studente košta život u metropoli?<<<


Nedavno smo pisali i o mjesečnim iznosima koji su za životne troškove potrebni zagrebačkim studentima, a prema izjavama sugo vornika, ovaj bi ovaj student sa svojih tisuću dolara mogao sasvim solidno preživjeti i kod nas, iako su troškovi života znatno viši od onih u Sarajevu.


redditdolariSarajevostudiranje na Balkanustudiranje u Sarajevuprosjek financijastudentski budžet


Prati nas na Instagramu!