Vodič za brucoše

Sve četvorke i petice u indeksu, a onda dođeš na ispit kod MAME: 'Oči su mi bile pune suza, nisam dala da mi upiše ocjenu...'

MojFaks | Laganini, 16.04.2020.Sve četvorke i petice u indeksu, a onda dođeš na ispit kod MAME: 'Oči su mi bile pune suza, nisam dala da mi upiše ocjenu...'

U srednjoj školi profesore uglavnom doživljavamo kao neka druga bića. Rijetko uspijemo zamisliti, naročito ako su mlađi, da i oni imaju život izvan učionica i da su i oni samo ljudi. Na fakultetu se to donekle mijenja...

Dolaskom na fakultet, već je stav prema profesorima drugačiji. Spoznali smo da su i oni samo ljudi, da ispijaju kave, ponekad ih sretnemo i na nekom koncertu ili događaju, a mnogi od njih su i roditelji. Posebno je zanimljivo imati kolegicu ili kolegu čiji nam roditelj predaje. Tu bar možemo dobiti "insajderski info" kakav je profesor u kućnome okruženju.


...Od 'cool online pismenog' do 'skajpanja' na usmenom : Evo kako će se u ljetnom roku polagati ispiti na fakultetima u Hrvatskoj...


I dok mi idealiziramo kako bi bilo super polagati ispit kod mame, mnogi studenti koji su to doživjeli znaju da to može biti jako neugodno. Praksa polaganja ispita kod roditelja nije ustaljena i odvija se samo kada je to baš jedini professor koji te može ispitati. Kao i sa svakim usmenim ispitom, uvijek je bolje da su tu barem dvije osobe (dva zaposlenika fakulteta) zbog transparentnosti. 

...Zbog terora jednog profesora: 'Ostao mi je jedan ispit do diplome – danas samo odlučio napustiti fakultet'...


Mama joj predaje na faksu i slovi za strogu profesoricu


Jedna studentica imala je sreću da je naslijedila ambiciju od svoje mame profesorice, ali kako je napisala na stranici Ispovesti – jedini ispit koji je zamalo pala je onaj kod mame.
 
Kako u svojoj ispovijesti tvrdi anonimna studentica, mama joj slovi za strogu profesoricu, a s obzirom da je jedini predavač na tom kolegiju, morala je kod nje polagati ispit.

"Oduvijek je bila principijelna i tako sam i ja odgojena, upisala sam ono što želim i nije se miješala. Kako je morala da me ispituje, osjetila sam neku nelagodnost, dosta kolega je došlo da prati to ispitivanje, međutim, to mi i nije toliko smetalo", kaže studentica.

Mama je, kako kaže, imala jako stroge kriterije prilikom ispitivanja pa ju je ispitivala gotovo sat vremena bez pauze, a onda joj je, nakon što je studentica ponudila odgovor na sve, dala nižu ocjenu nego što ih ova studentica ima u indeksu (uglavnom su to četvorke i petice).

"Nisam dozvolila da mi upiše ocjenu, oči su mi bile pune suza, prvi put sam praktično pala ispit na 4. godini, na što mi je rekla da mi ovdje nije mama...", prisjetila se studentica.


Hoće li prijaviti profesoricu koja joj je htjela dati nižu ocjenu?


Za kraj dodaje da je, nakon što su došle kući, pitala za majčinski savjet: da li da prijavi komisiji profesoricu koja joj je željela dati nižu ocjenu iako je sve znala dok je drugima za duplo manje pokazanog znanja davala četvorke i petice. Ovo je, kako kaže, šokiralo njenu majku koja se počela opravdavati na što joj je studentica odgovorila: "Ovdje si mi samo mama."


Neki od komentara na Ispovest bili su i da je dobila zasluženu devetku među kolegama bi se šuškalo da je ispit namješten, kao i onih drugi koji joj govore da su njene visoke ocjene zbog toga što ostali profesori znaju tko joj je mama. 

Jeste li vi imali slična iskustva, i što mislite koliko je moguće odvojiti profesionalno od privatnog u ovom slučaju?

A.Z.
foto: Shutterstock By LStockStudio


studentiispitimama profesoricapolaganje ispitapad ispita


Prati nas na Instagramu!