Ako vam se čini kao da svoju diplomu "ganjate" po inerciji i niste sigurni hoćete li uopće nakon studiranja pronaći posao koji će vas ispunjavati, razmislite o prekvalifikaciji. Možda u majstora izrade pravog, talijanskog gelata? U bubetanju dosadnih činjenica, podataka, formula i sl., ideja da za život proizvodite šarene, ukusne, maštovite i slasne kuglice sladoleda koje će veseliti male i velike i ne zvuči tako loše, jel da?
Studenti sladoledarstva na Sveučilište za sladoled Carpigniani (iako studenti "gelata" zvuči puno bolje) dolaze iz cijeloga svijeta, a u pravim predavaonicama i radionicama stječu teoretsko i praktično iskustvo vještine izrade najboljeg sladoleda te vođenja vlastite slastičarnice. Ova se poznata i priznata destinacija za ovladavanje umijećem izrade sladoleda smjestila u našoj blizini – talijanskoj regiji Anzola dell\'Emilia u Bolonji.
Sladoled i gelato nisu isto
I svaki student ovog programa to će ubrzo saznati! Osim toga naučit će prepoznati razliku između okusa dekstroze i fruktoze na jeziku, kako kombinirati sastojke i okuse, pridržavati se standarda kvalitete i higijene, koristiti opremu za izradu, kako uopće pronaći i kupiti najkvalitetnije sastojke za sladoled te kako pokrenuti i voditi vlastiti sladoledni biznis. Može li bolje od toga?
Ovo je sveučilište osnovano 2003. godine kao svojevrsni poligon za edukaciju tvrtke Carpigiani – talijanske kompanije najpoznatije po svojim strojevima za sladolede koje prodaju restoranima i slastičarnicama. 2013. godine pokrenuli su prvi četverotjedni program naziva "Postani sladoledar" koji uključuje 3 tjedna edukacije te tjedan stažiranja u gelateriji u Italiji, a danas nude i on-line tečajeve.
Broj studenata varira od 10 do 30 sudionika, a više od polovine zainteresiranih pristiže iz drugih zemalja. Program je zamišljen kao ljetna škola studiranja u inozemstvu: polaznici su smješteni u hotelu odakle ih svaki dan ujutro vode na fakultet. Tamo provode osam sati dnevno, pet dana u tjednu. Grupe su raznolike pa se tako u istoj prostoriji možete pronaći vi, maturant, djedica s drugog kraja svijeta ili domaćica koja želi usavršiti svoje slastičarske vještine. Ujutro uče osnove izrade sladoleda, a poslijepodne naučeno studenti primijenjuju i pokušavaju napraviti svoje slasne "kuglice".
L.B./foto: Beautiful landscape via Shutterstock