Vodič za brucoše

Možemo li ostati u krevetu do prekosutra? Znakovi da stres polagano uništava tvoje tijelo

MojFaks | Laganini, 20.12.2016.Možemo li ostati u krevetu do prekosutra? Znakovi da stres polagano uništava tvoje tijelo

Zavaravanje je ono što nas prati većinu života, a studirajući se uglavnom zavaravamo da ćemo: a) imati sreće pa proći ispit za koji nismo učili, b) da će svi kolege biti kolegijalni i c) da nismo toliko pod stresom.

Ova posljednja zabluda nam se lako može obiti o glavu jer stres doslovno može utjecati na naše tijelo i zdravlje. Nekada se zanesemo pa pijemo previše kave kroz dane, ne jedemo redovito nego grizemo nokte od nervoze i muke, drugim riječima "totalno zabrijemo krivo" i to sve zbog učenja i izvršavanja akademskih obaveza.

...Prijedlog za uvođenje kolegija 'Upravljanje stresom': hrvatska sveučilišta pomažu opterećenim studentima...


...Kad se krv razrijedi od kave i život postane niz živčanih slomova: Znakovi da te kolokviji ubijaju...


No, netko bi nam trebao reći da prestanemo s tim svim stresiranjem, a upravo to nam govori naše izmoreno studentsko tijelo, a mi ga rijetko slušamo. Kako se ne bi oglušili na ono što vam tijelo poručuje vrijeme je da vidite koji su znakovi da ste istresirani i to puno više nego biste trebali biti:

Želiš ostati u krevetu zauvijek
Čak i "najiščilaniji" studenti imaju dane kada se ne žele pomaknuti iz kreveta, ali ako se svakodnevno osjećati iscijeđeno i bezvoljno, taman za ostati u krevetu i bez kontakta s ljudima, to je znak da se stres uvukao u vaše pore. Stručnjaci kažu kako stres crpi našu energiju pa se zato osjećamo tako "kilavo" i spremno za krevet u svakom trenutku, a ako se osjećate tako – vrijeme je da malo olabavite.

Redovito si bolestan, osobito posljednjih nekoliko tjedana
Priznajmo sami sebi: proteklih mjesec dana je bio pakao na faksu jer tu su bili i kolokviji i rokovi za predaju seminara, zadaće, izlaganja i sve ostalo od čega se razbolimo i doslovno i metaforički. No, kada smo jako pod stresom tada je naš imunitet samo na 30 % što znači da ćemo tada uhvatiti apsolutno svaku prehladu koja kola među kolegama na faksu. Stalna prehlada i boležljivost je znak vrlo velike istresiranosti pa se pokušajte barem preko mini božićnih praznika opustiti.

Ne sjećaš ničega skoro pa paničariš i ne znaš gdje ti je ključ, mobitel, glava...
Naš mozak je uistinu čarobna "sprava", a ono što to još više naglašava je stres jer nam se um mijenja kada smo pod njegovim utjecajem. Kada smo pod stresom naše pamćenje kao da se sužava i lagano nestaje pa se zato ne možemo sjetiti brojnih stvari koje smo upamtili prije, ali ih se ne možemo sjetiti na kolokviju. No, to se odnosi na gotovo sve: zaboravljene ključeve, zadaće, dogovore i drugo. Ako ti se čini da ti je pamćenje u posljednje vrijeme loše, odmak od stresa nije loša ideja.

Imaš osjećaj da će ti glava eksplodirati
Ovdje ne govorimo o višku informacija koje imaš u glavi pa bi ti zato mogla eksplodirati (haha, da baš) nego zaista o fizičkom osjećaju koji kao da nagovještava pucanje glave. Radi se o instinktu koji imamo kada smo u opasnosti, a stvar je u tome što naš mozak ne može prepoznati naganja li nas tigar ili imamo milijun kolokvija i rokova koji nas pritišću pa napetost putuje od naših leđa dio vrata te uzrokuje nabubrenje krvnih žila koje pritišću moždano tkivo. Kako biste suzbili ovaj osjećaj trebali biste sjediti nekoliko puta dnevno skroz uspravno, dišite duboko, stavite bradu na prsa te glavu okrenite skroz na lijevu stranu pa nazad na desnu. Odmah je bolje, zar ne?

Više ne maštaš o slatkom kolegi koji ti se sviđa
Nema boljeg osjećaja od onog kada nas misli na simpatiju proguraju kroz dan, a ako ste zamijetili da više ne maštate o simpatiji/curi/dečku to je znak velikog stresa. Istraživanje je pokazalo da djevojke gube seksualnu želju kada ih krene pritiskati stres od ispita, učenja, obitelj i drugo. No, ne brinite, niste aseksualni, samo pod stresom.

Sve te čini ekstremno emotivnom osobom (šmrc)
Svi znamo one dane kada nas random video mačke s YouTube-a totalno rasplače, ali ako vas dira doslovno sve (a niste djevojka u PMS-u) i lako se rasplačete vrijeme je da okrivite stres za to. U slučaju da su vas u posljednja dva tjedna rasplakale simpatijine šale, uvrijedili frendičini bezazleni komentari ili ste profesorovu opasku shvatili preozbiljno, nije do vas nego do stresa. Skuhajte si zeleni čaj, napravite kupku i oslobodite se stresa.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


stresistresiraniznakovi


Prati nas na Instagramu!