Vodič za brucoše

Kako mi je pošlo za rukom da prekršim Zakon čak SEDAM puta - i to u jednom danu? Studenti će znati!

MojFaks | Laganini, 18.02.2020.Kako mi je pošlo za rukom da prekršim Zakon čak SEDAM puta - i to u jednom danu? Studenti će znati!

Probudio me zvuk alarm. Naravno, opcija snooze odradila je svoje, te sam morala jako brzo doručkovati omiljeni jutarnji obrok – kavu, navući traperice i prvi džemper te krenuti na faks. S obzirom na to da je ispitni rok, predavanja nema, ali sam se dogovorila s kolegicom s faksa da danas sjednemo na kavu i pređemo jedan dio gradiva skupa.

Imam lošu naviku da kasnim i ako vidite osobu koja trči za tramvajem, vrlo je moguće da sam ja. U silnoj žurbi, naišla je 5-ica koja mi treba i ja sam uletjela u tramvaj. Kartu nisam stigla kupiti. 


1) Švercanje u tramvaju


Ovo je prva i možda najčešća stvar koju radimo svakodnevno. Nekada, ne stignemo produžiti pokaz, kasnimo, a red ispred kioska je velik. Kada samo već u tramvaju znamo da se vozimo samo tri stranice, i nadamo se da se ZET-ovci tijekom tih 10 minuta neće pojaviti. Stojimo blizu vrata ili vozača i razmišljamo stalno trebam li ipak izdvojiti 6 kuna za kartu? Najčešće to ne uradimo. 

Od tramvaja do kafića imam samo malo puta da propješačim, ali i tu sam uspjela napraviti prekršaj.

2) Prelazak mimo zebre i na crveno


Uvijek se iznenadim nestrpljivosti na semaforu. Ako žurim, a trenutno nema auta, prelazak na crveno je učestala opcija. U tom trenutku rijetko razmišljam o pravilima ponašanja u prometu da zaista, auto uvijek može naići. Ovo je jedan od onih prekršaja, koji u zavisnosti od spleta okolnosti, mogu jako loše proći i ugroziti kako prekršitelja tako i druge. 

Nakon što sam s frendicom popila kavu, i prešla zadani dio, shvatila sam da ipak moram posuditi jednu knjigu iz knjižnice, a svoju iskaznicu nisam ponijela. 

3) Davanje lažnih isprava


Ovaj čin ne bih ni mogla nazvati prekršajem. Vodim se mišlju, dižem knjige koje ću čitati i iz njih nešto naučiti – tako samo mogu napredovati kao osoba. Međutim, uzimanje iskaznice za knjižnicu od frendice i predstavljanje kao ona ipak jeste prekršaj. Samo se nadam da neću prekoračiti s rokom, pa morati platiti i kaznu. Iako, nije na moje ime, ne moram ja ništa. 


foto:Unsplash @syinq

Nastavak dana, uključivao je predah i odlazak u menzu. 

4) Posuđivanje vlastite iksice/korištenje tuđe iksice


Uobičajena i sasvim normalna pojava koju ni tete u menzi ne doživljavaju pa ni mi studenti jer se ta radnja toliko ustalila i podrazumijeva se. Naravno da ćemo pomoći jedni drugima, pa smo tako obje jele na moju iksicu. Međutim, i odlazak iz menze pored sitosti, nosi neke posljedice sa sobom. 


...Iskaznica za koju se plaća i do 1700 kuna! Ako i vi kupujete X-icu, ove stvari MORATE ZNATI...


5) Iznošenje hrane iz menze


 Godine studentskoga staža će proći, ali uzimanje sokića, voća ili pudinga za poslije nikako neću pojmiti kao prekršaj. Ovaj put nisam imala posudicu, ali nekada ju znam ponijeti i spremiti si dio za obrok poslije. 


foto:MojFaks

Nakon ručka, rastala sam se s frendicom jer sam morala raditi

6) Pisanje radova drugima/Kupovina radova


U ekipi uvijek postoje oni kojima idu malo bolje jedne stvari. Tako sam ja dežurno piskaralo u društvu, i nerijetko izađem u susret prijateljima koji imaju problem s pisanjem radova. Ovaj put sam frendici pisala završni esej na engleskom jeziku, koji joj je preduvjet za izlazak na ispit. Pošto smo dobre, taj rad ne naplaćujem, ali ovdje sam svjesna da i ona i ja radimo prekršaj. 

...Evo zašto NIKADA ne biste trebali platiti da vam netko napiše rad! Zagrebačka studentica istog trena izgubila pravo na izlazak na ispit...


Nakon što sam završila rad, spremila sam se za girls night. 

7) Neprijavljeno noćenje u domu


Rijetko što volimo tijekom ispitnog roka, nego odlučiti se za maratonsko gledanje serije s najboljom frendicom. Moja živi u domu, a njena cimerica ju je napustila, tako da sam je odlučila posjetiti. Moj dolazak nije najavila nikome jer se uglavnom dogodi da takve posjete prođu skroz okej. 

I tako je moj dan završen. Ostale dane u tjednu ne razmišljam o tome koliko su i jesu li ispravne i potpadaju li pod prekršaje, ali kada obratim pažnju, vjerojatno bih mogla platiti nekoliko kazni. Nadam se da neću i da ću lijepo spavati u domskoj sobi, koju je inače kolegica iz stavke 7 – kupila

A.Z.
foto:Unsplash @laviedesaad i Freepik


studentidankršenje zakonaprekršaj


Prati nas na Instagramu!