Vodič za brucoše

Kakva reputacija! U seriji likova studentica diljem svijeta, samo Hrvatica ima cigaretu, Titovu fotku i tanjur graha na stolu

MojFaks | Laganini, 14.09.2020.Kakva reputacija! U seriji likova studentica diljem svijeta, samo Hrvatica ima cigaretu, Titovu fotku i tanjur graha na stolu

Nemojmo zaboraviti 'grajnder' s listom marihuane kraj graha...

"Study girl" je utjelovljenje studentice - mlade djevojke duboko koncentrirane na učenje za stolom kraj prozora kroz koji se naziru vedute grada zemlje koju predstavlja. Piše bilješke (ili seminar, tko zna?), povremeno pogleda mačku na prozoru i vrijeme protiče u kontemplaciji i studiranju.

Prvi takav animirani lik nacrtao je Juan Pablo Machado za potrebe YouTube kanala ChilledCow i to za video "Lofi hip hop mix- Beats to Relax/Study to" koji, kako mu i ime govori, nudi pozadinsku glazbu uz koju se može učiti, ukoliko učite uz glazbu, piše Bored Panda.

Originalna Study Girl kako ju je zamislio Pablo Machado...foto: Reddit

13 tisuća sati učenja


Ovaj je videozapis ušao u povijest YouTube-a kao najduži video u njegovoj povijesti. Naime, do njegovog ukidanja trajao je 13 tisuća sati i zaradio 218 milijuna pregleda. Za to vrijeme, netko je izračunao, Study Girl je mogla završiti 109 doktorata i naučiti sedam najtežih stranih jezika.

Nakon što je YouTube zabranio pristup ovome računu, vnjegov osnivač Dimitri ponovo je pokrenuo stream kao novi video, čime je ova vrijedna studentica nastavila učiti i dalje. Obožavatelji ovog videa ovu su dobru vijest popratili inicijativom diljem zemlje: počeli su crtati studenticu s karakteristikama vlastite zemlje (ili pak imaginarnih zemalja poput Hogwartsa). Na popisu se našla i Study Girl iz Hrvatske, točnije Rijeke.

Study Girl u japanskoj verziji, Tokyo, foto: Reddit via Bored Panda

Study Girl na Islandu, foto: Reddit via Bored Panda

Bugarska "vječna" studentica...foto: Reddit via Bored Panda

Study Girl iz Grčke, foto: Reddit via Bored Panda

Škotska inačica djevojke koja uči, foto: Reddit via Bored Panda

Hrvatska studentica (ni)je baš uzorna?


Uz brojne studentice koje prikazuju neke karakteristike i stereotipe vezane uz zemlje iz kojih dolaze, samo je ona iz Hrvatske prikazana s cigaretom u pepeljari, tanjurom graha na stolu, Titovim portrom, 'grajnderom' s listom marihuane i sličnim drugim "dodacima". Kroz prozor se vide prepoznatljivi riječki neboderi, a na prozoru je, umjesto mačke, ris.

Crvenokosa buntovnica iza koje se prostire jedna od poznatijih riječkih panorama... foto: Reddit via Bored Panda

Što vi mislite o ovom prikazu hrvatskog studenta (studentice)?

L.B./izvor i foto: Bored Panda


studiranjeStudy GirlYouTubestereotipiRijeka


Prati nas na Instagramu!