Vodič za brucoše

Kakvi carevi! Upute za pisanje ispita na ovom faksu postale VIRALNE: Ne znamo bismo li plakali ili se smijali

MojFaks | Laganini, 11.01.2021., Autor: Lidija B.Foto: smolaw/Shutterstock

S obzirom na okolnosti u kojima hrvatski studenti rješavaju svoje obaveze na fakultetu, ove dvije natuknice trebalo bi uklopiti u upute za rješavanje svih ispita.

Ožujak 2020. godine pokrenuo je događanja koja će označiti presedan u hrvatskome obrazovanju i školstvu. Uslijed sve snažnijeg zamaha pandemije koronavirusa, visokoobrazovne instutucije morale su se prilagoditi načinom rada u rekordnome roku. Od predavanja uživo do online nestave i polaganja ispita, komuniciranja s profesorima pa do branjenja završnih radova na daljinu… Nitko nije predviđao takav zaokret u načinu studiranja u tako kratkome roku.


Da, činjenica je da su sve te tehnologije postojale i ranije, no tek je pandemija nepoznatog virusa s kojim i dalje učimo živjeti pokazala da se mnogo administrativnih stvari može obavljati na daljinu, bez nepotrebnog stajanja u redu pred referadama i slično.


Online nastava ubrzo je pokazala svoje dvojako lice: unatoč opuštenijoj atmosferi, ugodnosti kuće, dokidanja putovanja do fakultetskih predavaonica, pokazalo se da je na ovaj način teže održavati koncentraciju, da komunikacija na daljinu predstavlja izazov kako profesorima tako i studentima te da je određen broj nastavnoga osoblja ovo shvatio kao okolnosti u kojima uz minimum "inputa" smatraju da će studenti sve riješiti samostalno.


…S faksa tvrde da je sve super – studenti se baš i ne slažu: Je li OVO prava istina o online predavanjima na zagrebačkoj Ekonomiji?...


...Kod kuće nije lakše: Čak 90% studenata smatra da su online predavanja TEŽA od klasičnih – a imaju i dobre razloge zašto!...


Ni pisanje ispita nije ostalo neokaljano, kad su kritike u pitanju. Osim što su osjećali nesigurnost i bojazan od zaraze ukoliko su i dalje morali na ispite uživo, na fakultete, ispiti na daljinu pokazali su se izazovom za sebe: od dodatnih metoda kontrole studenata u strahu da ne bi prepisivali (kamere, povezi preko očiju i sl.) do dodatnih obaveza i pooštravanja kriterija u situaciji koja se zbilja može opisati kao izvanredna… Sve ove okolnosti u proteklih skoro godinu dana obilježile su studentski život u našoj zemlji.


…Studentica oplela po svom Sveučilištu: 'Moramo na ispite uživo, a u Referadi se boje organizirati sastanak s nama zbog velikog broja zaraženih'…


…Studentica FER-a u strahu: 'Ovaj tjedan pišem ispit s više od 150 kolega, na uvide dolazi i do 400 studenata! Ne želim biti bolesna zbog 2 sata na faksu...'


…'Miš se micalo dok sam pisala test': Studentica u suzama nakon JEZIVOG iskustva online ispita…


…Ispovijest studentice koja je kolokvirala s POVEZOM NA OČIMA: 'Nisam ni primijetila da ne vidim, povez je imao ključnu ulogu...'


Utoliko ova viralna fotografija uputa sa vijetnamskog nacionalnog Sveučilita Hanoi, točnije Fakulteta injženjerstva i tehnologije odlično pogađa i u raspoloženje domaćih studenata.
Naime, uz uobičajene upute za pisanje ispita u prostorijama fakulteta, pred kraj su uvrštene i dvije neobične točke koje glase:


"Plakanje je dozvoljeno, ali molimo vas u tišini" i "Ne brišite suze ispitom".


foto: Vanja Hauzer/Facebook


Vjerujemo da se i u uobičajenim okolnostima mnogi studenti mogu poistovjetiti s ovim napucima, a u ovim izvanrednim ta je brojka još i veća.


Ususret ispitnim rokovima u veljači koji za koji tjedan očekuju studente, nadamo se da prilike za plakanje ipak neće biti, a ako i hoće – da će im profesori to tolerirati. Jer činjenica je da u proteklih godinu dana nije bilo jednostavno studirati u Hrvatskoj.


polaganje ispitaispitni rokoviupute za pisanje ispitaduhovitoplakanjeSveučilište Hanoi