Vodič za brucoše

'Mogu na nastavu u pidžami i bez grudnjaka!' i još hrpa TOP komentara: Profesori otkrili najbolje strane online nastave

MojFaks | Laganini, 06.05.2020.'Mogu na nastavu u pidžami i bez grudnjaka!' i još hrpa TOP komentara: Profesori otkrili najbolje strane online nastave

Online nastava iznenadila je učenike, studente, ali i nastavnike i profesore. Dosad smo saznali kako studentima ide, no ovaj put učitelji, nastavnici i profesori otkrivaju što je to njima najdraže kad je online nastava u pitanju.

Iz razgovara sa studentima proteklih mjesec dana mogli smo pratiti kako je početni entuzijazam oko online nastave lagano jenjavao. Prelazak u online sferu došao je naglo, i za profesore i za studente, te su ispočetka bila potrebna prilagođavanja i dodatna zajednička suradnja kako bi svi izvukli najbolje iz ove situacije.

Isprva se ideja o online studiranju u udobnosti vlastitoga doma činila savršenom alternativom za sjedenje u neudobnim stolicama predavaonice, a o prednostima i manama kućne i fakultetske atmosfere ne moramo ni govoriti. No, ponukani entuzijastičnom idejom, studenti su unatrag mjesec dana vidno razočarani. Proveli smo kraću anketu sa studentima u kojoj čak njih 90% tvrdi da je online nastava zahtjevnija od klasičnog oblika nastave. Unatrag mjesec dana mnogi su se žalili na oblike (ne)održavanja online nastave, online kolokvije, količinu gradiva koju moraju sami obraditi i td.


Kako su nam studenti otkrili svoju stranu priče, rijetko su se zapitali: "A kako je profesorima?". Studentima, kao i profesorima, ovo je sasvim novi oblik održavanja nastave s kojim se dosad nisu susreli i također prolaze kroz raznorazne poteškoće i negodovanja što sve iziskuje dodatne napore oko pripreme kvalitetne nastave.

foto: privatna arhiva

Profesori otkrivaju pozitivne stvari online nastave


Stavljajući na stranu sasvim normalne i uobičajene probleme, okrenuli smo ploču na pozitivnu stranu. U Facebook grupi "Učitelji, nastavnici, profesori" postavljeno je pitanje svim nastavnicima: "Koja vam je najdraža stvar kod online nastave?".

Od brojnih komentara izabrali smo najbolje za koje vjerujemo da će vam izmamiti osmijeh na lice.

Većini je najdraža stvar što ne moraju putovati po sat vremena na posao i s posla, što izbjegnu jutarnje i popodnevne gužve, ali istinski uživaju u neprocjenjivom miru i tišini koje sada ujutro imaju, a školski hodnici i učionice im to inače ne dopuštaju jer je dječja buka i vika dio školskih hodnika.

"Ujutro, mir i tišina, prva kava i onda rad u Teamsu. Najčešće u pidžami",
komentar je jedne profesorice.

"Nema vožnje 2 sata dnevno, nema šminkanja u 6 ujutro prije polaska, ne maltretiraju nas 'oni' učenici i najbolje od svega možemo sve raditi od kuće u pidžami!", otkriva još jedna.

foto: privatna arhiva


"Iako mi je rad u pravoj učionici nezamjenjiv, moram priznati da sam našla dvije pozitivne stvari u online nastavi: nema dežurstava na hodnicima i mogu na nastavu bez grudnjaka", našalila se ova profesorica, a s njom su se složile i ostale kolegice.

Jedan je odgovor ipak prikupio najviše reakcija, a ne biste povjerovali koja je najdraža stvar u online nastavi ove profesorice. "Što mogu kolutati očima na svakakve gluposti, a to nitko ne vidi", priznaje.

Profesore još veseli jer mogu opušteno piti kavu "tijekom nastave", mnogi i jesti, kuhati ručak, družiti se više sa svojom djecom, a nekima je ipak najdraži dio kad se sve kamere ugase. Tako je jednoj profesorici, pak, najdraži dio online nastave onaj trenutak kad ugasi laptop.

...Kad se predavanja presele u dnevni boravak: Zavirili smo u kućne 'online predavaonice' studenata - evo kako sada 'slušaju' nastavu! FOTO...


Unatoč svemu, nastava na daljinu ipak ima i svoje prednosti, a ovo su sitnice koje svakog jutra razvesele jednog učitelja, nastavnika i profesora. Kao što je jedna profesorica rekla "To je ono cjeloživotno učenje. Ovo mi je škola", vjerujemo da uistinu tako i jest, jer osim učenika i studenata, sada uče i vaši učitelji, nastavnici i profesori.

V.S.
foto: collage, Shutterstock via Maren Winter, Rido


online nastavanastavanastava na daljinuonlineškolaučenicistudentiprofesorinastavniciučitelji


Prati nas na Instagramu!