Vodič za brucoše

Diplome ovih fakulteta vrijede milijarde: Ova sveučilišta 'proizvode' najbogatije ljude na svijetu

MojFaks | Laganini, 28.04.2021., Autor: Vanessa K.Čini se da su neki fakulteti 'tvornice' milijardera.
Foto: Marcio Jose Bastos Silva via Shutterstock

Među najbogatijima na svijetu, najviše je bivših studenata ovih fakulteta.

Svi smo upoznati s pričama o Billu Gatesu ili Marku Zuckerbergu koji su odustali od fakulteta kako bi pokrenuli vlastite biznise. No, iako postoji i lista milijunaša koji nisu završili studij, dobar dio njih je ipak bio dovoljno uporan i završio započeto.


Na temelju podataka o milijunašima i milijarderima koji su se našli na Forbesovoj listi najbogatijih, Forbes je napravio kratku analizu s kojih fakulteta najčešće dolaze milijunaši i milijarderi. Inače, na Forbesovoj listi milijardera za 2021. godinu pronašlo se čak 2755 osoba.


Harvard proizveo najviše milijardera


Kao što je bilo i očekivano, većina milijardera dolazi s Harvarda (Massachusetts), i to njih čak 29. Zanimljiva je činjenica da je od tih 29, njih 17 pohađalo kolegije vezane uz financije i investiranje.


Sljedeći na listi našlo se Sveučilište u Pennsylvaniji, također poznato po tome da "proizvodi" najviše bogataša na preddiplomskim studijima. Prema nedavnim istraživanjima, čak 25 trenutnih milijardera ima završeni neki preddiplomski studij na ovom sveučilištu, dok je još troje njih s magisterijem, dakle sveukupno 28 milijardera sa UPenn-a. Neki od poznatih bivših studenata (milijardera) su suosnivač PayPala i CEO Tesla Motors-a i SpaceX-a, karizmatični Elon Musk i bivši predsjednik Donald Trump te njegovi sin i kćeri.


Uz UPenn stoji i Stanford, Kalifornija, koji također zasad broji 28 bivših studenata s iznosima koji prelaze "9 nula" na svojim bankovnim računima.


Na visokom 4. mjestu pozicionirao se Yale, s kojeg dolazi čak 21 milijarder. Posljednji koji je ušao na ovu listu je Paul Schwartzman koji je svoje milijarde zaradio na dionicama Pinteresta.


Nadalje su na listi Sveučilište u Mumbaiju, Indija, čiji su najbogatiji bivši studenti vlasnici indijskih najvećih banaka u privatnom sektoru i vlasnici konglomerata koji se bave naftnom industrijom, petrokemijom i telekomunikacijama. Ovo sveučilište broji čak 20 milijardera.


Cornell iznjedrio znanstvenika s udjelom u korporaciji Moderna


Njujorški Cornell nalazi se na 6. mjestu s 18 milijardera. S ovog sveučilišta dolazi jedan novi milijarder, Robert Langer, znanstvenik koji je vlasnik 3% udjela u biotehnološkoj korporaciji Moderna – poznatoj po svojem cjepivu protiv COVID-19.


S njih čak 15 može se pohvaliti Sveučilište Južne Kalifornije koju je pohađao nezamjenjivi George Lucas (Ratovi zvijezda), a iza njega dolazi tehnološki MIT s bliskih 14 milijardera.


Na začelju liste nalazi se Princeton. Zanimljivo je, kada bi se kolektivno zbrojili iznosi računa milijardera s ovog sveučilišta, oni bi imali najveću neto vrijednost (288,4 milijarde dolara).


Posljednji je na listi je Berkeley, Kalifornija, s 11 milijardera među bivšim studentima.


milijarderiForbesnajbogatiji bivši studentiHarvardUPennYaledevet nulaamerički fakulteti

Prati nas na Instagramu!