Vodič za brucoše

Markirao biologiju pa upao na 5 fakulteta u Engleskoj: Borna ne zna što je ispit, ali za faks radi i do 12 sati dnevno

MojFaks | Laganini, 27.01.2020.Markirao biologiju pa upao na 5 fakulteta u Engleskoj: Borna ne zna što je ispit, ali za faks radi i do 12 sati dnevno

Borna Cvrtila 20-godišnji je Koprivničanac koji nije znao čime se želi baviti u životu kad je upisivao školu. Unatoč tome, osjećao je da će se baviti nečim što ima veze s crtanjem.

"Crtam oduvijek, ne znam kako sam počeo crtati, ne znam zakaj, ali znam da crtam oduvijek. Dok sam upoznao Ivu, vrlo brzo sam znao da ću se baviti u životu crtanjem, ne zato jer ga volim, već zato jer ne volim ništa drugo", rekao je Borna za ePodravinu. Volio je crtati stripove, razmišljao je o studiranju grafike u Sloveniji, no s vremenom je shvatio kako ne želi samo crtanje, već želi i 'zamazati ruke'.

Zaključio je da ga je možda u to mazanje ruku povukla činjenica što mu se djed Vladimir bavio konstrukcijskim poslovima, odnosno radio je na gradilištu.

Bornin odlazak na fakultet u Veliku Britaniju bila je totalna slučajnost. Jedan dan mu se nije dalo ići na sat biologije pa je s prijateljicom markirao, ali i to je napravio drugačije nego bi itko očekivao. Umjesto da je otišao na kavu, kako to inače biva kad đak markira, on je s prijateljicom otišao na predavanje jedne agencije koja je predstavljala fakultete u inozemstvu, tamo im je ostavio svoj broj mobitela i otišao natrag u školu. Rekli su mu da će ga nazvati, no nije to shvatio ozbiljno. Godina dana je prošla. Poziv je stigao i Borna je otišao na seminar u Zagreb.

Slali mu i sladoled samo da se upiše na njihov fakultet...


Priznaje Borna da su njegovi roditelji i bližnji mislili da se šali i neće upasti na fakultet, a na kraju je ispalo tako da se Borna prijavio na pet fakulteta i na svih pet i upao.

Kampus Sveučilišta u Nottinghamu, najpopularnijeg izbora među studentima 2017. godine te najboljeg fakulteta 2018. godine...foto: dietrich herlan erich via Shutterstock

"University of Portsmouth, Falmouth University, Coventry University, University of Nottingham, University of Suffolk, primljen sam na svih no odlučio sam se nakon dugo razmišljanja na Nottingham", kaže Borna te se sjeća kako su mu neki od fakulteta na koje se prijavio slali kući knjige, razne poklone pa čak i sladoled kako bi ga privukli da upiše arhitekturu baš kod njih.

Uvjeti koje je morao ispuniti kako bi ga uopće fakulteti počeli razmatrati kao potencijalnog studenta su izrada portfelja, motivacijskog pisma i preporuka profesora, a nakon toga, naredni zadaci koje je morao ispuniti su polaganje mature s minimalno vrlo dobrim prolaskom i polaganje engleskog jezika. Za svaki faks je trebao napraviti različite portfolije, trebalo mu oko mjesec dana, a toliko je i imao vremena da se pripremi za sve fakultete. Nakon svih ispunjenih uvjeta i nakon što je primljen na pet fakulteta, odluka je te 2018. godine pala na fakultet u Nottinghamu je koji je ujedno te godine proglašen najboljim fakultetom.


100% praksa, nema štrebanja


"Studiranje se odnosi 100 posto na praksu i već prvi tjedan smo morali napraviti projekt. Od četiri predmeta imam jedan predmet koji se svodi na informacije, ali i to nije čisto bubanje definicija. Nisam nikad otvorio knjigu da bi naučio definicije iz nje", govori nam Borna.

Borna ne zna što je ispit, studiranje je koncipirano na projektima i tematskim esejima i to mu se jako sviđa. Za faks radi osam do dvanaest sati dnevno, a od klinca koji nije znao što bi došao je do toga da živi arhitekturu.

Borna je u ovom trenutku smješten u stanu s dvoje cimera, a svatko od njih plaća po sto funti tjedno. Borna je primoran raditi i sitne studentske poslove kako bi mogao donekle normalno živjeti. Iako i dalje ovisi o svojim roditeljima, tu i tamo ponekad nešto zaradi sa strane. Često razmišlja kako će mu dan izgledati, hoće li otići kući pod pauzom pojesti pečena jaja ili će preskočiti ručak jer cijene gotovih jela su veoma visoke. No, Borna vjeruje da će kroz neko vrijeme doći do toga da će moći samostalno živjeti i ne brinuti baš toliko o novcu iako ga ni sada to tako jako ne opterećuje.

Fakultet dođe oko devet tisuća funti, a ono što je Borna iskoristio jest zajam koji mu Engleska nudi. Borna će po završetku fakulteta taj zajam i početi otplaćivati. Preostaje mu još pet godina studiranja. Cilj mu je imati svoj ured i, kako kaže, raditi kuće. Ono što definitivno zna jest da će se vratiti u Hrvatsku.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: ePodravina
foto: Simon Annable via Shutterstock


Engleskastudiranje u inozemstvuNottinghamBorna Cvrtilaarhitektura

Prati nas na Instagramu!