Vodič za brucoše

Nisu ga spriječili ni mulj ni grane! Došao na izlet, a spasio život: 21-godišnji Ivan na rukama iznio lane iz hladne rijeke VIDEO

MojFaks | Laganini, 18.06.2020.Nisu ga spriječili ni mulj ni grane! Došao na izlet, a spasio život: 21-godišnji Ivan na rukama iznio lane iz hladne rijeke VIDEO

Topla priča koja će dotaknuti i najtvrđa srca. Baš to što nam treba nakon potresa, koronavirusa i online nastave.

Nakon popuštanja karantene, ljudi su se vratili u svoje svakodnevne rutine. Lijepo vrijeme uvijek mami ljude van iz svojih kuća, a posebice nakon višemjesečne izolacije. Iznimka nisu ni tri mladića iz međimurskog Slakovca koja su se početkom mjeseca, umjesto na terasu nekog kafića, uputila na izlet u prirodu. Jedno im lane svakako može biti zahvalno na toj odluci jer su se našli u pravom trenu na pravome mjestu.

...Za njegova predavanja traži se mjesto više: Ovo je jedini profesor prava životinja u Hrvatskoj...


Prije desetak dana, Ivan Mezga (21) iz Slakovca sa svojim prijateljima Karlom i Ivanom krenuo je na opušteni izlet na rijeku Muru kod sela Križovca. Taman kad su se smjestili na obali rijeke, začuli su zapomaganje, odnosno cvilež. Nije dugo trebalo da odrede odakle dolazi poziv upomoć! Kako su uspjeli uočiti, sa strmine na drugoj strani obale lane je upalo u vodu i nije se uspijevalo izvući na kopno zbog granja i mulja u vodi. Kako Mezga govori za MojFaks, nije im puno trebalo da se odluče na akciju spašavanja lanetovog života.

Video glasanja srne bio je ključan


Kako nam Ivan kaže u tom momentu bilo ga je strah da se lane ne utopi, a o drugim stvarima nije ni razmišljao. Dosjetili su se genijalnog trika kako bi pridobili pažnju nesretne životinje.

"Na YouTube-u smo potražili neki video u kojemu se čuje glasanje srne", kaže nam Mezga. "Pustili smo taj glasovni video, a lane je doista reagiralo! Krenulo je polako prema nama. To je bio trenutak u kojem sam odlučio skočiti u vodu i spasiti ga, bez razmišljanja. Odmah s prvim korakom, upao sam u mulj dubok do koljena", prisjeća se.


foto: privatna arhiva

Voda je bila duboka i hladna i, kako ovaj spasilac govori, plivanje su mu otežavali mulj i naplavine drveta koje su plutale po vodi. "Kad sam konačno doplivao do laneta, osjetio sam olakšanje iako mi je i dalje fizički bilo teško. Ono što sam osjetio ne mogu opisati riječima... Zajedno smo plivali do obale, s tim da sam mu cijelo vrijeme pokušavao glavu držati iznad vode", govori Ivan kojem je prijatelj Karlo priskočio u pomoć kada su stigli blizu obale.

Video spašavanja laneta možete pogledati ovdje. 


Usredotočeni na spašavanje, još u šoku i prepuni adrenalina, nisu pazili na osobne stvari. Karlo je, naime, ostao bez mobitela kad je lane primio u naručje. Tek nakon par sati, kad su emocije splasnule, shvatili su da je jedan od prijatelja izgubio mobilni telefon.

Lanetu je trebalo pomoći jer se bilo nagutalo vode


Lane ispočetka nije bilo u najboljem stanju jer se nagutalo vode u svom pokušaju dozivanja pomoći i borbe s muljevitom rijekom. No, odlučna ekipa poduzela je sve kako bi mu spasila život. 

"Nismo znali što točno što trebamo... Prvi put smo se našli u ovakvoj situaciji! Najvažnije je da smo uspjeli. Oživljavali smo ga, pokušali smo sve kako bi lane izbacilo vodu koje se nagutalo. Počelo je disati normalno, a mi smo bili neopisivo sretni. Zamotali smo ga u dekicu i zvali smo Lovačko društvo iz Vratišinca. Lovočuvar je došao zbilja brzo, u roku od pet minuta. Ni on nije ostao ravnodušan - bio je iznenađen i sretan i nije mogao vjerovati da sam napravio to što jesam da bi spasio mladunče srne", ispričao je Ivan.


foto: privatna arhiva

Srećom po lane, ova je priča dobila sretan kraj. Lane se nalazi kod lovočuvara i zdravo je, a Ivan i dalje pozivima provjerava kako mala srna napreduje. Nadamo se da ju čeka dug život, zahvaljujući 21-godišnjem Ivanu i njegovim prijateljima.

A.Z.
foto: privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje


rijekaživotinjamladićspašavanje laneta


Prati nas na Instagramu!