Vodič za brucoše

Ne miješaj na brucošijadama: Kombinacija alkohola i energetskih pića opasnija je od ove droge

MojFaks | Laganini, 27.10.2016., Autor: Ivana PetrićNeke kombinacije nisu dobre za vaše zdravlje.
Foto: Am.uhrinova via Shutterstock

Kada govorimo o alkoholnim pićima koje studenti piju, možemo slobodno reći da piju sve i svašta. No, jedno piće je i dalje osobito popularno među studentskom populacijom, a radi se o mješavini cuge i energetskog pića.

Sasvim nam je normalno u klubu vidjeti ljude koji u čaši imaju kombinaciju Red Bulla i votke, ali bi se prenerazili da tek na početku noćnog izlaska vidimo kako vuku kokainske crte, zar ne? Nažalost, čini se da se jedno može izjednačiti s drugim ili barem tako tvrde znanstvenici.

Naime, istraživanje je pokazalo da ispijanje takve mješavine ima jednak učinak kao da ste konzumirali kokain. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Purdue gdje su znanstvenici napravili usporedbu između štakora na kokainu i onih na miksu energetskog pića i alkohola.

Ponašanje štakora je postalo apsolutno jednako, a ono što je još strašnije jest to da je ta kombinacija čak opasnija od kokaina. Radi se o tome da mješavina alkohola i energetskog pića stvara FosB protein koji totalno mijenja "kemikalije" u mozgu.


Premda su rezultati ovog istraživanja već uznemirujući sami po sebi, ako vas oni još uvijek nisu uvjerili da ne pijete Red Bull votku, ovdje je još razloga zašto je to loša kombinacija:

- Miješanje energetskog pića i alkohola (odnosno kofeina i alkohola) potiče ljude da više piju nego oni koji su orijentirani na čisti alkohol. To lako može dovesti do trovanja alkoholom

- Ovaj miks često potiče mlade da voze pijani, a oni koji su pili tu mješavinu će radije sjesti s nekim pijanim vozačem nego onaj koji je pio čisti alkohol

- Osobe koje ovo piju će osjetiti ubrzan rad srca, imat će problema sa spavanjem te će se osjećati napeto

- Budući da se radi o puno kofeina, napadaji tjeskobe i panike nisu ništa čudno nakon te konzumacije

- Ljudi koji piju Red Bull i votku mogu razviti brojne zdravstvene probleme.


energetsko pićealkoholred bull


Prati nas na Instagramu!