Vodič za brucoše

Obleka za predavanje BRUCOŠ vs. STARIJE GODINE: Prva godina full make up, na završnoj 'može i trenirka' FOTO

MojFaks | Laganini, 04.10.2019., Autor: Anja Z.Foto: / Mojfaks

Prije odlaska na teren i početka pisanja ovog teksta, pretpostavili smo da u malom prstu imamo 'kako prepoznati brucoša' starter pack, ali nije bilo tako. Današnji su brucoši, kada je u pitanju odijevanje, poprilično ležerni i njeguju stil 'nisam se pretjerano sredio', zbog čega su se lako stopili s ostalim, starijim studentima. Ipak, ovo kratko istraživanje nije bilo uzaludno jer je potvrdilo neke pretpostavke poput one da smo svi ljepši kada tek upišemo faks.

Stil odijevanja mijenja se s godinama, potpada pod različite utjecaje trendova, pop kulture, ali neizostavno reflektira naše osobine. Ima pojedinaca koji zaista ne obraćaju pažnju na ono što će obući taj dan, ali opet veliki broj nas i u stresnijim situacijama, poput prvog dana faksa, odluči da se stresira jer ne zna što obući taj dan. Redovno, to bude onaj dan kad nam ništa od onoga što izvučemo iz ormara ne odgovara. Do nas je, nije do ormara!

Prošetali smo Sveučilišnom alejom i porazgovarali s nekoliko brucoša o tome kako su se obukli za prva predavanja, a starije kolege priupitali smo koliko im se stil promijenio od prve godine faksa.

Nešto malo treba se pokazati, ali ne pretjerivati u tomeFoto: MojFaks 

Brucošica Filozofskog fakulteta, Morana, govori nam da se vodila onom mišlju o 'prvom danu škole i prvom dojmu', te da se nije nešto previše sredila, ali ipak "se treba malo nešto pokazati"


...'Neću doći na predavanje kao na plažu, ali ovo je previše': Studenti komentiraju kontrovezni kodeks odijevanja na fakultetu...


Ela i Mihaela su kolegice koje na brucoškoj godini povezuje povijest umjetnosti. I dok nam Ela priča kako je po drugi put brucošica pa nije ovaj tjedan dolazila na prvo predavanje, ima naviku kada prvi put dolazi negdje da se čitava sredi. Tako je ovaj tjedan uložila u sređivanje za faks. Za razliku od nje, Mihaela nam kroz smijeh kaže da je ona došla u dukserici i shvatila da nemaju prvi dan, odnosno da je prvi dan tek u utorak. Dobro je, bilo bi šteta da se potrudila više oko izgleda i onda ni predavanja. 


Foto: MojFaks 


"Ovo ti je Filozofski"


Svaki fakultet njeguje taj neki svoj stil, a ekipa ispred Filozofskom čini nam se dosta alternativno. Matko i Ana se čude mome pitanju o sređivanju ili uopće razmišljanju što odjenuti na faks, kažu mi "ovo ti je Filozofski"!

Mirna je na drugoj godini faksa, studira povijest umjetnosti i ruski, i potvrđuje nam da joj se stil kako ide fakultetski staž apsolutno promijenio (prebacivala se, pa joj je ovo ukupno četvrta godina faksa). 


Foto: MojFaks 

"Na baš prvoj godini sam dolazila ono full face of make up, birala bih si pomno outfit svaki dan, onda kao druga godina već lagano, znaš ono nije me briga, ali svejedno bi došla našminkana barem. Sad apsolutno ništa, dignem se, deset minuta dok se operem i eto me, tu sam", kroz smijeh nam priča Mirna.

Trenirka dođe kasnije, kad se opuste...


Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje brucoši nam govore da se nisu ništa specijalno sređivali za prvi dan, došli su na faks kao što bi i inače. 


Foto: MojFaks 

"S obzirom na to da sam skoro zakasnila, sredila sam se koliko sam imala vremena", govori nam Lana. Njen kolega Josip kaže da se sredio taman onoliko da ne izgleda loše, tj 'da izgleda pristojno'. Kolega Davor mu dobacuje da se bar obrijao, i to je nešto."Pazio sam da ne dođem baš u trenirci, samo sam razmišljao kako ću to kasnije kad se malo opustim", dodaje brucoš Davor.


...Odijelo (ne) čini brucoša: Što obući za prvi dan predavanja?...


Profesori po odjeći razlikuju brucoše od starijih


Studentice četvrte godine na Učiteljskom fakultetu kažu nam ne samo da su one svjesne koliko im se stil promijenio od prve godine, već to i profesori primijete i komentiraju. 

"Rekao nam je profesor da se točno vidi tko je na kojoj godini. Jer na četvrtoj, petoj već su svi u trenirkama, kose u repu, nenašminkane, a na prvoj godini još nekako se trudiš izgledati ljepše", smiju se studentice. 


Foto: MojFaks

Kako god bilo, jednom kada upišeš faks, on utječe na sve, čak i izgled i stil odijevanja. Jer kad se stresiraš oko ispitnog roka, ten ode dođavola, kilaža se poremeti, naravno da ti je kasnije svejedno jesi li u dukserici ili košulji na predavanju. Bitno samo da potrefiš dan kada imaš faks.


studentiprvi dan faksaoblačenjebrucošistariji studentiFilozofski fakultet


Prati nas na Instagramu!