Vodič za brucoše

Ne znaju kada stati: Istraživanje pokazalo da studenti ne prestaju cugati dok ne budu pijani 'kao zemlja'

MojFaks | Laganini, 12.11.2018.Ne znaju kada stati: Istraživanje pokazalo da studenti ne prestaju cugati dok ne budu pijani 'kao zemlja'

'Što piješ kad ti škodi?' pitanje je koje uglavnom čujemo dan nakon nekog većeg vlastitog 'cuga' pohoda, a studenti bi ga mogli čuti čak i češće. Zašto? Jer ne znaju stati s konzumacijom alkohola jednom kada krenu, ili barem tako tvrde rezultati najnovijeg istraživanja.

Kada doživite 'blackout' tijekom cuganja alkohola, tada znate da ste definitivno popili previše. Čak toliko da više ne možete stajati na nogama, ne znate tko ste, gdje ste niti koja je godina, a kao glavna nagrada sutra vam slijedi najgori mamurluk ikada popraćen rupama u sjećanju. Da, to je 'blackout' koji je po najnovijem istraživanju sasvim normalna pojava kod studenata.

Izvor: FreePik

Istraživanje koje je provelo američko Sveučilište Brown pokazalo je da studenti ne znaju stati s pićem te prepoznati kada su već jako, "kao zemlja", pijani. Ono što je vrlo zanimljivo u vezi ovog istraživanje jest, da studenti uopće ne kuže koliko su popili i da ne poduzimaju ništa da se skroz ne "onesvijeste" od alkohola. Dakle, vodu uopće ne konzumiraju tijekom ispijanja većih količina alkohola.


Istraživači su saznali i najčešće uzroke 'blackouta' kod studenata, a to su: ispijanje alkohola na prazan želudac, miješanje pića i droge te manjak sna. Studenti koji uglavnom dožive 'blackout' tijekom izlaska van nisu svjesni zašto se to dogodilo. Profesorica iz ovog istraživačkog tima, Kate Carrey, kaže da studenti uopće ne kuže da je moguće ispijati alkohol, a da te kasnije ne pati nedostatak sjećanja na prethodnu noć. No, "najstarije" piće na ovom svijetu studente (kao i sve druge koji zavire u čašicu vikendom) može spasiti. Pogađate? Voda!


Ispijanje vode tijekom izlaska van koji je popraćen konzumacijom alkohola, može umanjiti ili totalno maknuti 'blackout' iz priče. Premda smo mislili da to već i ptičice na grani znaju, prevarili smo se jer studenti, navodno, nemaju pojma da ih voda može spasiti.

Izvor: Unsplash

Rezultati ovih istraživanja potaknuli su profesore sa Sveučilišta Brown da studente educiraju o ispijanju alkohola bez 'blackouta' jer je takav način cuganja definitivno opasan.

Ivana Petrić
foto: FreePik


studenticuganjealkoholistraživanjeblackout


Prati nas na Instagramu!