Vodič za brucoše

Ništa od spajanja neradnih dana u 2020.! Pogledajte za koje se produžene vikende isplati iskoristiti izostanke

MojFaks | Laganini, 30.12.2019.Ništa od spajanja neradnih dana u 2020.! Pogledajte za koje se produžene vikende isplati iskoristiti izostanke

Približavanjem nove godine, zanima nas i ona najvažnija stvar – kako spojiti što više radnih dana oko blagdana i učiniti od njih neradne. Pogledajte koje nam mogućnosti spajanja vikenda nudi 2020. godina.

Približavanjem nove, 2020. godine, kalendarski okrećemo novu stranicu, a uz to je i prigoda da započnemo s nekim novim odlukama, planovima, kratkoročnim i dugoročnim ciljevima. Pruža nam se prilika da krenemo ispočetka, posvetimo se boljem sebi... Nerijetko zavirimo u nove kalendare da zabilježimo najvažnije datume poput rođendana, obljetnica, ispitnih rokova i slično.

Zanima vas zasigurno kada će se pružiti prilika za pokojim produženim vikendom u novoj 2020. godini i kako spojiti što više radnih dana oko blagdana i učiniti od njih neradne. Ovogodišnjim izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima došlo je do promjena u popisu i datumu blagdana, ali ne i povećanju broja neradnih dana.

Njih je, naime, i dalje – 13, ali sljedeće godine državni praznici i blagdani baš ne padaju onako kako je to najdraže onima koji najviše uživaju u spajanju neradnih dana.

foto: Pixabay

Dosta ih je u dane vikenda, a i ostali slabo "gađaju" utorak i četvrtak, koji su ipak "najzgodniji" blagdanski dani, s kojima je onda lako povezati (ne)radni ponedjeljak ili petak. Umjesto 11 blagdanskih dana koji su ove godine bili neradni (iako nisu padali u subotu ili nedjelju), 2020. nosi samo devet takvih dana, piše Glas Slavonije.

Sve počinje Novom godinom, 1. siječnja, koja pada u srijedu, a studentima ne donosi previše zanimljivosti s obzirom na to da ionako imaju "praznike" sve do 7.1.

2020. je prijestupna godina i ima 366 dana


Što se tiče Uskrsa i Uskrsnog ponedjeljka, oni se pomiču tjedan dana unaprijed u odnosu prema 2019. (na 12. i 13. travnja), no tu nema nikakvih promjena kada govorimo o danima u tjednu na koje padaju.

Praznik rada, 1. svibnja, ove je godine pao u srijedu i naizgled je sljedeće trebao doći na "odličan" četvrtak, no kako je riječ o prijestupnoj godini, koja ima 366 dana, svi se datumi pomiču za dva dana, a ne za jedan kao inače, piše Zagreb info. Tako 1. svibnja ovoga put pada u petak što znači još jedna prilika za produženim vikendom.

Dan državnosti (30. svibnja) je u subotu što ne donosi nikakve promjene, a ni eventualno spajanje. Dok je Dan državnosti bio 25. lipnja, uvijek se nešto dalo iskombinirati s Danom antifašističke borbe (22. lipnja), no to je sada prošlost. 11.6. je Tijelovo koje je u četvrtak što se čini kao savršena prilika za spojiti vikend jer, osim što većina studenata već tad ima ispitne rokove, savršena je prilika za još jedan 'ekstra' dan za učenje. A i 22. lipnja (Dan antifašističke borbe) je ponedjeljak, što znači još jedan neradni dan, i dan više za učenje na ljetnim rokovima.


Srpanj i kolovoz
ne donose bitne pogodnosti za studente jer, znamo svi, ovo su "neradni" mjeseci, bar za neke.

Prvi neradni dan nakon povratka u fakultetske klupe, bit će onaj na samome početku akademske godine i to već 8.10. što pada u četvrtak. Čini se već idealna kombinacija za potrošiti prvi izostanak na predavanje i seminar petkom jer od tada pa sve do kraja kalendarske godine neće više biti ni slične prilike. Naime, Svi sveti (1. studenoga) su za vikend, u nedjelju, a novi praznik Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i Škabrnje (18. studenoga) u srijedu, što ne pruža mogućnosti za spajanje.

I završni božićni blagdani, 25. i 26. prosinca, padaju u petak i subotu što znači možda i duži ostanak na fakultetu u predblagdansko vrijeme jer ipak, valja iskoristiti sve radne dane do tada.

No, kako bilo, nadamo se da ćete se dobro organizirati i pametno raspodijeliti preostale izostanke da biste uspješno spojili pokoji neradni dan s radnim i korisno ga utrošili.

Foto: Pixabay


neradni daninova godina2020.blagdanipraznicikalendar