Vodič za brucoše

Ne znaš više vlastite ocjene: 7 razloga zašto je ukidanje papirnatih indeksa baš bezveze

MojFaks | Laganini, 22.01.2020.Ne znaš više vlastite ocjene: 7 razloga zašto je ukidanje papirnatih indeksa baš bezveze

Indeks kao jedan od najvažnijih 'studentskih dokumenata' pomalo pada u zaborav i odlazi u povijest. Većina je fakulteta ukinula fizički oblik indeksa kao i njegovu namjenu službene studentske isprave te ga zamijenila elektronskom inačicom...

Iako je većina studenata ovu odluku prihvatila objeručke, uz mišljenje da je indeks bespotreban list papira, u nastavku donosimo nekoliko nostalgičnih razloga zbog kojih su (možda) neki požalili ili će tek požaliti što ga više nema u fizičkom obliku.

1. Ni sam/a više ne znaš vlastite ocjene 


Znamo da je praktičnije i jednostavnije pratiti svoje ocjene putem Studomata, ne zamarati se potpisom profesora i sve to zajedno prekrižiti s liste dosadnih obveza koje morate formalno ispuniti. No, nije li lijepo ponekad zaviriti u stari indeks? Nostalgično prisjećanje ocjene za koju ste mukotrpno grijali stolicu po nekoliko tjedana, uobličeno je u fizički napisanu ocjenu i potpis profesora. Okretanjem listova u indeksa zasigurno ste osjetili ponos na samoga sebe gledajući sve položene predmete. A tek onaj osjećaj kad dođete na upis ocjene pa milo promatrate kako vam taj profesor upisuje ocjenu? Divljenje nad dobivenom ocjenom nakon toga je neprocjenjivo. Iskreno, znate li uopće gdje se u studomatu nalaze ocjene kolegija? Treba vam sigurno 5 minuta da se dokopate pravog izbornika. 


foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

...Otvorili nam svoje indekse: Zagrebački studenti nam pokazali 'najfriškiju' ocjenu koju su dobili...


2. Objasni doma da i dalje imaš ocjene, a nemaš indeks


Vaš prolaz na faksu i uspješno rješavanje semestra i godine, ujedno je i sreća vaših najbližih. Zasigurno ste se mnogo puta našli u situaciji kada vas je vaša baka, djed, stric, strina, teta, tetak, pa naposljetku i mama ili tata, molili da donesete indeks doma nakon kraja semestra da prolistaju indeks i vide ocjene. Dakako, postoje oni studenti koji zaziru od ovih situacija pa indeks čuvaju samo za sebe! No, velika većina je ipak doživjela već objašnjenu situaciju. Kako, ipak, objasniti baki ili djedu da i dalje studirate i imate ocjene, a nemate ih više zapisane u indeksu? 

...Ali ne postoji ocjena 7! Studenti ispričali kako su roditeljima objašnjavali da ECTS bodovi nisu ocjene...


3. Nemaš s čim ponosno hodati po faksu


Ponosno, manje ponosno, nimalo ponosno, ali svaki se student osjeća blaženo kada zna da u torbi nosi ovu svetu knjižicu. S obzirom na to da indeks ne nosite tijekom cijele godine u torbama i ruksacima na faks, ispitni su rokovi 'dragocjeni' trenuci kada konačno obrišete prašinu s njega i nosite ga sa sobom u nadi da će do kraja tjedna biti ispunjen. Moraš priznati da si se bar malo osjećao/la kao prava faca znajući da ga nosiš u torbi.


foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

4. Nema više slatkih etuija


Morate priznati da ste uvijek škicali simpatične i smiješne etuije za indeks, poželjeli da svoj indeks ukrasite jednim. Oni koji jesu znaju da su sigurno bili zamijećeni na faksu. Jer tko je još nosio onu dosadnu prozirnu omotnicu? Etui još postoje, ali nažalost, studomat ne možemo ukrasiti jednim od njih.

5. Nema više 'skupi ih sve' 


Skupljanje potpisa je poput skupljanja naljepnica. Poduži i zamorniji način, ali na kraju svega ste sretni i entuzijastični jer ste konačno skupili i taj posljednji potpis. Ima li boljeg osjećaja od toga? 


...Cijene do 500 kuna i grozna fotka za uspomenu: Je li vrijeme da 'papirnati' indeksi odu u prošlost?...


6. Nema druženja s kolegama kad čekate u redu za potpis


Da, znamo da je naporno i beskorisno stajanje u redu da dočekate potpis profesora. Bespotreban je i sam potpis profesora, čemu sve ovo? Pitali ste se u tim situacijama kada ste bili prisiljeni dolaziti na faks samo radi toga i čekati po pola sata za tri sekunde profesorovog posla. No, atmosfera među kolegama uvijek je bila dobra, malo ste se podružili čekajući u redu, prokomentirali rezultate pojedinih ispita, saznali neke nove informacije za ispit koji vas čeka sutradan pa možda i malo ponovili neko gradivo. Tu i tamo ste škicnuli u indeks kolega pa uspoređivali ocjene, potpise i slično. Zacijelo ste i malo pročavrljali s profesorom s kojim vam je inače bilo ugodno razgovarati. Dapače, ništa u loše u tome. 


foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

7. Nema više fotkanja za indeks


Vjerujemo da je ovo činjenica za koju se velika većina složila da je to jedan od boljih razloga zbog čega više indeksa nema. No, postoje i oni koji samozatajno vole fotografiranje pa im je ta fotografija bila još jedan godišnja uspomena, a imali ste i fotku koju mama može pospremiti u svoj novčanik. 

...Semestar u tjedan dana: Znate li koliko ispita u JEDNOM ROKU položi prosječni hrvatski student?...


Unatoč brojnim prednostima koje ukidanje indeksa ima i itekako smo ih svjesni, zgodno je ponekad prisjetiti se sitnica koje su nas istovremeno ljutile i uveseljavale. U svakom slučaju, indeks je već sad vrijedna uspomena brojnim studentima, dok će nekima to tek postati. Dotad, vi koji još posjedujete fizički oblik indeksa, uživajte u njegovim čarima. 

V.S.
foto: Darko Ba/MojFaks


studentiindeksukidanje indeksastudentska isprava

Prati nas na Instagramu!