Vodič za brucoše

Od sljedeće akademske godine u Osijek se vraća studij ukinut prije više od 30 godina

MojFaks | Laganini, 04.05.2017.Od sljedeće akademske godine u Osijek se vraća studij ukinut prije više od 30 godina

Akademska godina 2017./2018. u Osijeku bit će obogaćena za novi studij, a radi se o kineziologiji na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti.

Kineziologija se u Osijeku studirala tijekom 80-ih na Pedagoškom fakultetu, da bi potom taj studij bio ukinut, a svi zainteresirani morali su ići studirati u Zagreb ili Split. Ipak, odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja iz prosinca prošle godine taj je studijski program ponovno ustrojen i upisan u Upisnik studijskih programa, piše portal osijek031.

Studij će trajati tri godine, odnosno šest semestara, studenti moraju prikupiti minimalno 180 ECTS bodova a završetkom studija steći će kvalifikaciju prvostupnik kineziologije. Nakon toga će moći nastaviti studiranje na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti gdje je u tijeku izrada novih diplomskih sveučilišnih studija. Jedan je diplomski studij kineziološke edukacije koji daje zvanje profesora nastave tjelesne kulture, a drugi je studij zdravstvene kineziologije odnosno sportske medicine koji će se provoditi u suradnji s Medicinskim fakultetom u Osijeku. U planu je otvaranje i studija sportskog menadžmenta.


Dio vježbi na Kineziologiji u Zagrebu... izvor: YouTube

Prema pisanju osijek031, upisna kvota je 50 redovitih studenata, a interes za novi studij je velik sudeći po prijavama preko aplikacije postani student. Razredbeni postupak će se održati krajem lipnja i početkom srpnja, a sastojat će se od provjere motoričkih znanja i sposobnosti (opća zdravstvena sposobnost, provjera znanja plivanja i drugo).

Kineziologija je inače jedno od najperspektivnijih zanimanja budućnosti jer po završetku studija posao se može pronaći kao treneri u sportskim klubovima, voditelji rekreacije, kondicijske pripreme sportaša, voditelji sportsko-rekreacijskih programa za osobe svih uzrasta, u zdravstvenom turizmu, wellness centrima te u vrtićima, školama, udrugama i institucijama.


Ovakva predavanja studenti će uskoro slušati u Osijeku... izvor: YouTube

Stoga možemo očekivati da će sportske dvorane i igrališta u Osijeku ovih dana oživjeti i više nego što je uobičajeno za dolazak lijepog vremena jer će se budući studenti kineziologije pripremati za ispit.

Ivana Petrić
izvor: osijek031
foto: unios


kineziologijastudij kineziologijeOsijek


Prati nas na Instagramu!