Vodič za brucoše

Spavala je na kiši i kopala po smeću, a pogledajte je sad! Od života na smetlištu do diplome s najvećim počastima

MojFaks | Laganini, 28.02.2020.Spavala je na kiši i kopala po smeću, a pogledajte je sad! Od života na smetlištu do diplome s najvećim počastima

Nevjerojatnu priču ove djevojke većina mladih iz razvijenih zemalja ne može pojmiti. Pa ipak, upravo je ovo realnost mnogobrojne djece i adolescenata u osiromašenim zemljama diljem svijeta.

Sophy Run odrasla je u provinciji Phnom Penh u Kambodži, a većinu svog djetinjstva provela je kopajući po smetlištu i razvrstavajući smeće kako bi među otpadom odvojila dio za recikliranje, zaradila džeparac i prehranila se, pomažući roditeljima koji su radili na obližnjoj plantaži gume.

Kućica u kojoj su živjeli prokišnjavala je. "Spavala sam na kiši jer sam vidjela da i moji roditelji tako spavaju pa sam pomislila 'Ako je za njih dobro, dobro je i za mene'", kazala je Sophy. S obzirom da je to bilo jedino životno iskustvo koje je imala, nije ga puno preispitivala.

No, sve se počelo mijenjati kad je njena starija sestra počela ići u školu pod pokroviteljstvom Fondacije Djeca Kambodže (Cambodian Children's Fund). "Moja je sestra uvijek bila čista i izgledala je lijepo", prisjetila se Sophy. "Nisam ni znala što je to škola, ali sam mislila, ako se i ja tamo upišem i ja ću biti uredna i čista."


Kad je napunila 11 godina, Fondacija je i nju uzela pod svoje i upisala je u školu. Počela je učiti engleski jezik. Nakon što je shvatila kolika je povlastica uopće ići u školu, seosku je djecu podučavala pisanju i čitanju. "Znala sam da se žele školovati kao i ja, ali nisu imali tu priliku pa sam ih podučavala kod svoje kuće."U ovakvom okruženju, njen talent za komuniciranje i poduzetništvo procvao je pa je pod pokroviteljstvom Fondacije dobila stipendiju za studij na Koledžu Trinity u Australiji nakon čega je uslijedila trogodišnja stipendija za Sveučilište u Melbourneu.

"Ne mogu opisati kako sam se osjećala kada sam dobila stipendiju", rekla je. "Nisam se mogla prestati smiješiti, osjećala sam da će mi se život promijeniti."

Sophy je diplomirala kao najbolja u generaciji 2019. godine. O iskustvu života na koledžu kazala je: "Nikada nisam imala priliku živjeti ovako. Kad sam živjela na smetlištu, spavali smo u jednoj sobi, stisnuta s ostatkom obitelji, u kućici koja čak nije bila ni prava građevina. Stoga je lijepo napokon imati svoju sobu i biti okružen dragim ljudima."

L.B./izvor i foto: https://www.trinity.unimelb.edu.au


Sophy Runsmetlištestipendijastudiranje

Prati nas na Instagramu!