Vodič za brucoše

Okus na bademe?! Na 'Fejsu' se prisjetili kultnog ljepila Karbofix: Nećete vjerovati što je gomila ljudi s njim radila

MojFaks | Laganini, 18.02.2021., Autor: Lidija B.Mnogim Hrvatima Karbofix je, osim po prepoznatljivom pakiranju, teksturi i mirisu, u sjećanju ostao zbog još jedne 'kvalitete'...
Foto: screenshot, Retroteka via Facebook

Rijetko koju proizvod dosegne kultni status među generacijama koje su ga koristile davno prije, a koriste ga i danas. Popularno školsko ljepilo prepoznatljivog pakiranja, teksture i mirisa svakako je jedan od njih.

Tko još nije čuo za Karbofix? Kultni proizvod bivše domaće kemijske industrije Karbon (danas Eurokarbon) specijalizirane prvenstveno za izradu pribora za urede i škole, koristile su generacije školaraca, a i danas je među omiljenima kad su vrtićke ili osnovnoškolske klupe u pitanju.


Osim glinamola, kreda u veselim bojama, tuševa i indigo papira, jedan od najprepoznatljivijih proizvoda bivše tvornice Karbon je i ljepilo Karbofix, posebice ono pakirano u okruglu kutijicu, razmazivo malenom, bijelom lopaticom.


Mirisalo fino, a i okus je bio dobar?


Ovog klasika nedavno su se prisjetili u popularnoj grupi obožavatelja svega što je retro na Facebooku, Retroteka. Uz objavljenu fotografiju koja je mnoge vratila u djetinjstvo, nitko nije mogao očekivati da će se toliko broj komentara ipak osvrnuti na – okus popularnog proizvoda. Čini se da je slatkasti, a ipak gorki okus Karbofixa mnogima u mlađim danima bio ukusan pa se i danas sjećaju da su ga jeli namazanoga na šnitu kruha ili pak bez ičega.


"Mljac", "Okus djetinjstva", "Za mazanje na kruh", "Još se sjećam nezaboravnog okusa badema", samo su neki od komentara vjernih članova ove grupe koji su ljepilom lijepili, ali i hranili prazne trbuhe.


Nekoliko komentara članova Facebook grupe Retroteka koji su se rado prisjetili okusa ljepila Karbofix...foto: screenshot@Retroteka via Facebook

Na veliko iznenađenje, komentari o okusu brojčano su nadjačali sve ostale...foto: screenshot@Retroteka via Facebook


Ima naravno i onih kojima nije jasno zašto bi itko ikada kušao ljepilo, ali i onih kojima je mirisalo na "smrdljive martine".


Bez obzira u kojem ste taboru, svakako ohrabruje informacija da nikome od ovih "sladokusaca" konzumiranje ljepila nikada nije izazvalo probavne tegobe.


KarbofixljepilohranaRetrotekaKarbonEurokarbon


Prati nas na Instagramu!