Vodič za brucoše

50 godina nakon prve diplome stekla još jednu: 78. godišnja Agneza na ispite je putovala čak 700 kilometara

MojFaks | Laganini, 21.10.2020.50 godina nakon prve diplome stekla još jednu: 78. godišnja Agneza na ispite je putovala čak 700 kilometara

Agneza Štajer drugu diplomu u životu dobila je u 78. godini, a zbog ispita je putovala 700 kilometara.

"Mozak mi veli da bih trebala biti sretna, ali nekako se ne osjećam u potpunosti tako jer je predugo trajalo", započinje svoju priču za Dubrovački dnevnik, 78-godišnja Agneza Štajer koja je nedavno diplomirala na Odjelu za umjetnost i restauraciju na Sveučilištu u Dubrovniku.

Gospođa Agneza Štajer iz Vrbovca pravi je primjer kako za stvari koje dovoljno želimo "nikada nije kasno". Agneza je do svoje druge diplome došla pedeset godina od prve. Po struci je veterinarka, specijalizirana za peradarstvo, a umirovila se kao nastavnica u školi u Križevcima gdje je predavala stručne predmete u srednjoj Veterinarskoj školi. Velika ljubav su joj tkanine i ručni radovi, a za Dubrovački dnevnik Agneza Štajer je odlučila ispričati zašto je upisala Restauraciju, kako je prošlo školovanje i što misli o cjeloživotnom obrazovanju. Otkrila je i korisne savjete koji su ključni za učenje što smatra da može biti od pomoći svima koji odluče ići sličnim putem.


Dobra organizacija ključ je uspjeha


Netom prije odlaska u mirovinu, Agneza je sa svojim učenicima išla u Zagreb na Dane sveučilišta u Studentskom centru. Nakon cjelodnevnog obilaska, Agneza je saopćila učenicima svoju novu odluku. "Društvo, i vaša profesorica je sebi našla faks! Upisat ću restauraciju u Dubrovniku", prisjeća se, a njena izjava je izazvala smijeh među učenicima. Nakon što se umirovila 2008. godine, gospođa Štajer godinu dana pripremala se za prijemni ispit.


Zbog otežanih vanjskih okolnosti, njezino školovanje trajalo nešto duže. Zadnji ispit položila je 2014. godine pa je onda studij stavila u mirovanje do 2019. kada je počela s pisanjem završnog rada koji je obranila u rujnu ove godine. Također, problem je predstavljala i udaljenost njezinog Vrbovca i Dubrovnika zbog čega je morala putovati, ali kako ističe, uz dobru organizaciju puta sve je uspješno odrađeno.

foto: Anita Batarelo/Radio Vrbovec@Facebook via Dubrovački dnevnik

Za prijemni ispit se posebno pripremala jer se pribojavala da će srednjoškolci znati puno više od nje. U konačnici sve je dobro prošlo što joj je ulilo mirnu savjest i dalo dodatni vjetar u leđa.

"Prije 41 godinu sam kupila stan u Dubrovniku i konačno sam mislila da ću za vrijeme studija provoditi nešto više vremena u gradu, no ipak nije bilo tako. Imala sam bolesnu 'pasicu' Živku o kojoj sam se morala brinuti i čim prije vraćati doma. Putovati i studirati je bilo teško, ali ipak to nisam doživljavala kao ekstra napor", ispričala je Štajer kojoj je i pandemija koronavirusa dodatno zakomplicirala kraj studiranja. Njezini učenici bili su jako ponosni na nju pa su planirali doći na obranu završnog rada, ali zbog okolnosti ipak nisu.


Završni rad ima emotivnu vrijednost


Gospođa Agneza inače je ljubiteljica starih tekstilnih predmeta tako da je studij Restauracije došao kao prirodan slijed. "Tekstil mi je uvijek bio nešto što sam duboko poznavala, a kad nešto poznajte onda imate želju da mu produžite život, sačuvate i to spasite", opisuje gospođa Agneza koja je stekla zvanje prvostupnice prezentacijom konzervatorsko-restauratorskih radova provedenih na Charleston haljini.


foto: Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku@Facebook


Kako je sve stizala?


Agneza je ustajala ujutro u 6 sati nakon čega bi uređivala vrt, nakon toga je slijedio doručak i do podne, dok se priprema ručak, učili bi se jezici, primjerice engleski i talijanski. Tijekom poslijepodneva učila je predmete poput povijesti umjetnosti, povijesti restauracije, kemije i ostalog.

"Jako mi je važna posvećenost. Sjećam se dok sam studirala veterinu, prvog listopada sam sjela učiti anatomiju i tako sve do veljače kada je bio glavni ispit, a u međuvremenu sam polagala i druge. Jednostavno nema tu ni petka, ni svetka, ni Božića, Nove godine... Tako sam naučila od malena", govori gospođa Agneza koja joj Dubrovnik u posebnom sjećanju.Zanimljivo je i kako je putovala kao izvanredna studentica na ispite na relaciji Vrbovec - Dubrovnik koji su udaljeni skoro 700 kilometara. Za nju je najbrži i najsigurniji način bila vožnja autobusom. Od Vrbovca pa do Zagreba je stizala vlakom, a od Zagreba do Dubrovnika autobusom i onda pravac sveučilišna predavaonica.

"Nije mi bilo teško jer ključno je dobro isplanirati put. Bila je to moja iskrena želja i nastojanje u što sam pošla sa srcem jer da je bilo drugačije ne bih uspjela", prisjeća se Agneza Štajer koja tijekom zime planira 'posložiti stvari' i odlučiti što će dalje raditi.

Više pročitajte ovdje.

A.Z.
izvor: Dubrovački dnevnik
foto: Facebook@Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku


studiranjestarije osobedruga diplomastudij restauracije


Prati nas na Instagramu!