Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nevažno je gdje ste i kako ste obučeni: Posebna generacija 2020. zna sve PREDNOSTI online obrane

MojFaks | Laganini, 04.08.2020.Nevažno je gdje ste i kako ste obučeni: Posebna generacija 2020. zna sve PREDNOSTI online obrane

U izvanrednim je okolnostima studentima omogućena obrana završnih i diplomskih radova online putem. Prije nekoliko mjeseci ovo je bio novitet, a sada već uobičajena pojava koja sa sobom nosi i nove običaje, ali i prednosti.

Prije nekoliko mjeseci kada je korona nakratko zaustavila cijeli svijet i pauzirala uobičajene i svakodnevne navike običnoga čovjeka, online sfera studiranja, iako svima poznata, dobila je sasvim novu dimenziju postojanja. Tadašnji pioniri online obrana završnih i diplomskih radova na fakultetima činili su se kao unikatni primjeri novog načina studiranja. Tada pioniri, a sada već ustaljeni i normalni studenti koji su svoje radove obranili online – ništa neobično!


Kako je studentima omogućen završetak studija u izvanrednim okolnostima uslijed epidemije korona virusa, većina je fakulteta spremno obgrlila obrane putem video konferencija odnosno poziva. Izvanredne su okolnosti takvih obrana donijele i neke nove, pomalo drugačije, običaje. Dok bi se većina studenata složila da ništa ne može zamijeniti onu klasičnu obranu završnoga ili diplomskoga rada uživo, ponekima online obrana ne zvuči nimalo loše i smatraju da kao takva ima itekakve prednosti, a o kojim je prednostima riječ – pročitajte u nastavku.

Možete se nalaziti BILO GDJE na ovome svijetu


Dok se klasična obrana rada uživo odvija u predavaonici fakulteta ili u uredu profesora, online obrana nudi mogućnost da vi kao diplomant budete u bilo kojoj prostoriji vlastite kuće. Naravno, ne morate se uopće ograničavati na vlastitu kuću, možete biti u apartmanu uz more, van granica Lijepe Naše – sasvim je nevažno! Najbitnije je da imate mogućnost spajanja na internet, za sve ostalo – ambijent, atmosfera, prostorija, regija, kontinent – pobrinite se sami.

foto: Shutterstock

Ne trebate printati 10 primjeraka rada


Uobičajeno je da se završni ili diplomski rad netom prije same obrane mora isprintati u nekoliko primjeraka, odnosno za svakoga člana komisije, ali i za sebe (za svaki slučaj). Kod online obrane nema bespotrebnog printanja i uvezivanja, sve što vam je potrebno jest dokument rada koji brižno čuvate na svojem računalu. Manje printanja znači više love za počastiti se – večerom, cugom, shopingom, sitnicom!


Čašćenja, dolasci obitelji, prijatelja, rodbine...


Ako vam je organizacija lošija strana, definitivno ste u ovome slučaju na dobitku – napokon ne morate organizirati čašćenja, okupljanja i dolaske svih prijatelja, obitelji i rodbine nakon obrane rada. Jednostavno ćete išetati iz vlastite sobe, a prigodni 'domjenak' napravit ćete u užem krugu obitelji ili ovisno o vlastitim preferencijama.

A koja je prikladna toaleta za obranu rada?


Dobro pitanje, a odgovor je jednostavan – ne trebaš se truditi i trošiti novce na savršenu toaletu! Od prikladne odjeće i obuće za online obranu potrebno ti je – udobna košulja gore, a dolje pidžama/trenirka/druga odjeća za neformalne prilike i papuče. Ne moraš brinuti da će itko komentirati tvoj styling i izgled jer ga nitko neće ni vidjeti.

foto: Shutterstock

Čestitamo, posebna generacijo 2020.!


Generacija 2020. koja je diplomirala online svakako se može hvaliti činjenicom da je, unatoč teškoj i neizvjesnoj godini, uspjela diplomirati i to na način na kakav je malo tko prije njih. Definitivno će ovo biti izvrsna priča za sve buduće generacije kojima će ovo kroz nekoliko godina biti možda ustaljeni način diplomiranja, a vi ste kao takvi bili začetnici i pioniri novog načina diplomiranja.

Čestitke svima koji su dio ove posebne generacije, a puno uspjeha onima koji će do kraja ove turbulentne 2020. godine tek postati!

V.S.
Foto: MojFaks/privatna arhiva


diplomaobranaonline obranadiplomski radzavršni radvirtualno