Vodič za brucoše

PRIJAVI SVE 'ULJEZE' U MENZI! U kolaču pronašla plastični čep: 'Studenti bi trebali češće reagirati'

MojFaks | Laganini, 06.12.2017.PRIJAVI SVE 'ULJEZE' U MENZI! U kolaču pronašla plastični čep: 'Studenti bi trebali češće reagirati'

Zbog nekih novijih 'dodataka' studentskoj prehrani iz domaćih menzi gotovo da se s nostalgijom prisjećamo kad smo u salatama nalazili 'samo' puževe i bubice.

Mjesto radnje: Menza Studentskog centra u Zagrebu. Vrijeme radnje: 5. prosinac 2017. godine. Glavni likovi: studentica sa Studijskog centra socijalnog rada A. C., kolač i plastični čep.

Skoro svaki dan razveseljavaju nas, zgražaju ili straše fotografije obroka iz hrvatskih menzi u kojima se tu i tamo pronađu neki neželjeni gosti: crvići, pužići, pauci, kukci, ali i spajalice, matice vijaka i brojni drugi što jestivi, što nejestivi dodaci. Najnoviji slučaj iznenađenja iskusila je studentica A. C. na svojoj koži. U kolaču je naime, pronašla plastični čep s tetrapaka mlijeka ili soka. Teško je reći.

...TOP LISTA: Najgori obroci u hrvatskim menzama ove akademske godine...


...Val nezadovoljstva hranom: Sprema li se pobuna protiv 'menzaških' obroka?...


Dogodilo se ovo baš dan nakon apela studentske pravobraniteljice Sveučilišta u Zagrebu koja je studente pozvala na akciju i djelovanje savjetima o tome kako postupiti kad u hrani pronađete nešto čemu ondje nije mjesto. Pravobraniteljica otkriva da se možete žaliti na kvalitetu prehrane u menzama i pojašnjava dalje čitavi postupak.


foto: A.C./Facebook@Studentski dom 'Stjepan Radić' - 'Sava'

...Urnebesan komentar studenta o 'trovanju' u zadarskoj menzi 'zaradio više lajkova od Kolinde'...


"Kad uložite prigovor SC-u, obavještava se predstavnik studenata za kontrolu kvalitete dotičnog restorana. Studenta koji je dostavio prigovor poziva se ako želi biti prisutan prilikom provedbe kontrole kvalitete. Kada se uskladi vrijeme nenajavljene kontrole u restoranu SC-a studenti kontrolori dolaze u dogovorenom terminu u ured pomoćnika ravnatelja koji donosi odluku i imenuje iz SC-a osobe koje će biti sa studentima u povjerenstvu. U pravilu je u povjerenstvu tehnolog koji je u dotičnoj smjeni i poslovođa u smjeni restorana. Prema nalazima (zatečenom stanju) kontrole traži se pisano očitovanje odgovornih osoba ukoliko ima negativnosti u poslovanju", napisala je na službenoj Facebook stranici.

...U slučaju nepravde zovite nju: Studentska pravobraniteljica može vam spasiti godinu i budućnost...


...Oni će istjerati pravdu na fakultetima: Upoznajte studentske pravobranitelje najvećih hrvatskih sveučilišta...


U svjetlu ovog poziva na djelovanje, upitali smo A.C. razmišlja li i sama o tome da ovo otkriće u svom kolaču prijavi i tjera pravdu dalje prema odgovornim instancama.

"Iskreno, ne znam jer nisam previše razmišljala o tome da to prijavim. Znam da ljudi u grupi često stavljaju razne slike hrane i objekata koje nađu u njoj pa nisam mislila da će moja slika izazvati tolike reakcije. No, kad bolje razmislim, tko zna što se sve moglo dogodit s tim čepom da ga nisam uočila na vrijeme", priča nam kolegica, zabrinuta s razlogom.

...KVIZ: Saznaj koja si hrana iz menze...


"Zato i mislim da bi mi studenti trebali češće reagirati jer, iako je hrana u menzama dosta jeftina i prihvatljiva za studentski džep, to ne znači da bi se ovakvi propusti trebali tolerirati", smatra naša sugovornica.

A. C. se zatim prisjetila slučaja studentice koja nam je poslala pismo na redakcijsku mail adresu, a s idejom mijenjanja jelovnika u menzama, suočena s potencijalno opasnom situacijom kad je u svom pilećem paprikašu pronašla komadić tune na koju je alergična. O tome smo više pisali ovdje.

...Dobila alergiju od tunjevine u pilećem paprikašu: Studentica Mia želi promijeniti obroke u hrvatskim menzama...


...Studenti ocijenili menze: Ne žele jesti UVIJEK ISTO ni da im tete račun zaokružuju na VIŠI iznos...


"Osobno smatram da je u zadnje vijeme previše propušta što se tiče prehrane, bilo zbog prevelike konzumacije hrane, bilo zbog nedostatka radne snage. U svakom slučaju, po meni je to nedopustivo", za kraj dodaje A.C.

L.B./foto: Facebook/podijeljeno uz dopuštenje


menzakvaliteta prehranestudentski pravobraniteljplastični čep


Prati nas na Instagramu!