Vodič za brucoše

Najbolji su baloni studentice Tiane: Medvjedići, labudovi, cvjetići – svi su ludi za njenim kreacijama

MojFaks | Laganini, 14.10.2019.Najbolji su baloni studentice Tiane: Medvjedići, labudovi, cvjetići – svi su ludi za njenim kreacijama

Prvo se bojala zvuka pucanja balona, sada od velike potražnje neke ponude mora i odbiti. Tiana ima zakon hobi koji će vas impresionirati...

Svako od nas na različit način ispoljava kreativnost: neki plešu, crtaju, izrađuju nakit, a drugi se možda još uvijek nisu pronašli u kreativnim vodama. Od naše maštovitosti i kreativnosti često i naši najbliži imaju ili nažalost nemaju koristi. No, koliko god bili kreativni, nekada zaista više nemamo ideju što pokloniti dragim osobama. Jedna studentica ima zanimljiv hobi – koji uvijek može biti simpatičan znak pažnje najbližima.

Studentica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Tiana Sopek, na prijedlog šefice igraonice u kojoj radi prvi put je izmodelirala nekoliko balona i naučila raditi neke jednostavnije modele (cvjetić, medvjedić od jednog balona i slično). Osim nove zanimacije, u ovoj aktivnosti pronašla je i stalan hobi, ali i priliku da zaradi džeparac.

"Isprva sam sve radila polako i s oprezom jer sam se bojala zvuka pucanja balona, međutim s vremenom mi je postajalo sve lakše i sad više nema straha. Gledam na to kao na hobi, odnosno kao na nešto što me zabavlja, nikako kao na posao", govori Sopek.

Potražnja je tolika da nekad mora odbiti angažman zbog obaveza na fakultetu


Ovim hobijem bavi se pola godine i, kako nam govori, ima još puno toga za naučiti o modeliranju, ali daje sve od sebe i trudi se, što su kolege studenti primijetili.


Foto: Tiana Sopek/privatna arhiva

"Studenti su nevjerojatno zainteresirani za to, nisam mogla ni zamisliti da će mi se javljati u tolikoj mjeri i nažalost nekad moram neke i odbiti jer ipak su tu i obaveze na fakultetu koje su naravno na prvom mjestu", priča ova studentica. Najčešće se javljaju kada im treba originalan poklon za rođendan, ali bilo je i narudžbi za jedno vjenčanje, kao i povodom diplomiranja ovih mjeseci. 

Što se tiče cijene, računica je jednostavna. Potrebno je platiti balone koje su Tiani potrebni za rad i "doslovno par kuna za vrijeme i trud koji uložim, čisto da nisam u minusu", govori ova studentica kojoj se možete javiti putem njenog Facebook profila i sve dogovoriti.

Najteži za napraviti bio je medvjed od metra


U zavisnosti o veličini i zahtjevnosti onoga što izrađuje, Tiani je za izradu jednog modela potrebno od pola sata, pa do tri, četiri sata. "Najteži za napraviti mi je bio medvjed, visok otprilike jedan metar i nije bio napravljen od balona za modeliranje već od 'običnih' balona koje inače svi koristimo za rođendane i slično. Problem je zapravo bio u tome da nisam mogla nigdje nabaviti određenu vrstu balona (link-o-loon: balon s dva kraja) što mi je uvelike zakompliciralo izradu", prepričava nam svoja modelatorska iskustva studentica. 


Foto: Tiana Sopek/privatna arhiva

Ne moraju uvijek ti veliki modeli biti najbolji, npr. Tiani su najdraži modeli koje radi djeci u igraonici. "Tamo naravno nemam vremena za izradu velikog modela pa to obično budu cvjetići i slično, ali vidjeti tu sreću na dječjem licu kada ugledaju balon je neprocjenjivo! Tada znam da radim dobru stvar", kaže nam.

Što je sve potrebno za modeliranje balona?


Od materijala za modeliranje koristi različite vrste i veličine balona, pumpu za balone na koju idu oni od najmanjih, pa do onih većih balona. Po potrebi se služi markerima ako je nešto potrebno nacrtati/napisati na balone, i u većini slučajeva škarama kada se dio balona mora odrezati.Foto: Tiana Sopek/privatna arhiva

Nekada oni izgovori da nam je potrebno dosta materijala kako bismo se bavili nečim, zaista padaju u vodu. Bitno je pronaći to nešto i voljeti, a kako se čini, neki hobiji su zaista interesantniji od drugih. Kako nam kroz šalu govori jedino njena cimerica nije baš oduševljena balonima u sobi, ali bar ne mora brinuti o tome što će pokloniti nekome.

A.Z.
Foto: Tiana Sopek/privatna arhiva 


Tiana Sopekstudenticahobibalonimodeliranje balona


Prati nas na Instagramu!