Vodič za brucoše

Radi i putuj po Americi: Kako je ova studentica zamijenila Zrće američkim plažama

MojFaks | Laganini, 12.01.2017.Radi i putuj po Americi: Kako je ova studentica zamijenila Zrće američkim plažama

Student si i voliš putovanja? Želja ti je otići 'preko bare'? Sve ovo i još više donosi ti program kulturne razmjene studenata Work&Travel USA.

Work&Travel ti pruža mogućnost boravka u SAD-u tijekom ljetnih mjeseci uz sezonski rad. Sve o ovom programu saznaj iz prve ruke – od Jone koja je u ovom programu sudjelovala čak dvaput.

Možda je pravo vrijeme da zamijeniš Zrće nekom američkom plažom


Jona Tonković, studentica treće godine financijskog menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Osijeku može se pohvaliti da je čak dvaput sudjelovala u ovom programu: ljeto 2015. provela je u Ocean Cityju u državi Maryland, a ljeto 2016. u San Franciscu u Kaliforniji.

...New York: kao stvoren za urbane kreativce, sanjare i kozmopolite...


Jona kaže da joj je program Work and Travel bio velika želja još od srednje škole kada je čula da se preko ljeta može raditi i živjeti u Americi.


foto: privatna arhiva

"Jedva sam čekala upisati faks te postati student koji ima neograničene mogućnosti putovanja i sudjelovanja u raznim programima razmjene. Jedan od njih je Work and Travel na koji sam se prijavila 2015. te 2016. godine ponovno zbog neopisivog iskustva koje sam doživjela prve godine", kaže nam.

U Hrvatskoj postoji nekoliko agencija koje studenti mogu odabrati za pomoć pri poslu, smještaju, karti te svim mogućim opcijama i informacija. U Osijeku, tada je jedina agencija bila Viking Work and Travel. Osim ove osječke agencije, na Work and Travel program možete se prijaviti još i preko agencije CCUSA te BHV Education.

"Sam proces prijave nije ništa drugo no potpisivanje ugovora, plaćanje, slanje životopisa i motivacijskog pisma na engleskom jeziku te sudjelovanje na job fairu koji se svake godine održava u Zagrebu gdje studenti imaju mogućnosti razgovarati sa svojim budućim poslodavcem koji dolazi iz Amerike upoznati ih. Također postoji i mogućnost intervjua sa poslodavcem preko Skypea. Što se tiče prijave, prijaviti se mogu svi studenti sa hrvatskim državljanstvom", objašnjava Jona.

Moments, creations 🌬

Fotografiju objavljuje J O N A (@jonatonkov)"Takav sam život gledala sam na filmu, a tada sam ga živjela..."


U Ocean Cityu radila je na printanju majica i na blagajni u jednoj trgovini koja se bavila prodajom majica, a u San Franciscu kao hostesa u restoranu. "Hostese u Americi imaju sličan opis posla kao vodiči u Hrvatskoj: turiste upoznaju s atrakcijama i informacijama restorana, dijele menije, izdaju ulaznice i upisuju goste na red čekanja", prisjetila se.

Kaže da joj je život u velikom gradu poput San Francisca bio najveća anegdota.

...Studentski poslovi u SAD-u: tri studentice o svom iskustvu života u američkim velegradovima...


"Svakoga dana prolazeći na posao divila sam se najljepšem gradu na svijetu, gradu koji nikada nije spavao. Gradu u kojem osjećaš nešto posebno gdje god pošao. Pregršt atrakcija koje San Francisco nudi, ljepota građevina, ljudi koji imaju posebne priče i razloge zašto su odabrali baš taj grad, različitost kultura i način života – sve me to svakoga dana iznova oduševljavalo. Odlazak u trgovinu, na tržnicu, u restoran…Ma, svaki dan i svaki pokret bio je praćen posebnim osjećajima sreće i zadovoljstva, života koji sam do nedavno gledala samo u filmu, a sada sam ga živjela", kaže.

Nakon završetka sezonskog rada postoji određeni "grace period" tijekom kojega studenti imaju pravo putovati po Americi. Ovaj period predviđen za putovanja, odmor i zabavu iskoristila je i naša sugovornica."Nakon zavšetka rada, iznajmili smo auto i napravili road trip po Californiji, Nevadi, Arizoni i državi Utah. Iz San Francisca preko Highway 1, Davenporta, Santa Barbare u Los Angeles i Santa Monicu. Zatim Las Vegas, Grand Canyon National Park, Antelope Canyon, Horseshoe bend, Monument Valley National Park, Bryce Canyon National Park, Lake Tahoe i Yosemite National Park. Iako zvuči kao klišej, bilo je to putovanje života", rekla nam je.

Za kraj poručuje svima koji razmišljaju o ovom ili nekom sličnom programu da se za takvo iskustvo života odluče što prije."Imate mogućnost živjeti u najpoznatijim gradovima svijeta, gledati zvijezde u Grand Canyonu iz šatora, upoznati Indijance, napraviti roadtrip po najvećim nacionalnim parkovima i zaraditi troduplo više nego preko ljeta u Hrvatskoj. Upoznati ljude iz cijelog svijeta, usavršiti engleski jezik, postati građani svijeta i biti dio jedne velike cjeline, ali i razviti se i dobiti nove ideje nakon drugačijeg pogleda na svijet. Budite hrabri i izađite iz 'comfort' zone, jer čuli ste da se tek onda događaju prava čuda!", zaključila je.

Sara Matijević
foto: Instagram@Jonatonkov


Jona TonkovićWork&Travel USAstudentska putovanjarad u SAD-u

Prati nas na Instagramu!