Vodič za brucoše

Raj za studente? U ovoj zemlji svi redovni studenti primaju stipendiju od 5 tisuća kuna

MojFaks | Laganini, 28.04.2017.Raj za studente? U ovoj zemlji svi redovni studenti primaju stipendiju od 5 tisuća kuna

25-godišnja Karolina Martan samo je jedna u moru mladih koja je sasvim iznenada otputovala u Dansku, točnije u Kopenhagen. I ostala ondje.

Karolina je usporedno s obavezama na Ekonomskom fakultetu u Rijeci radila brojne studentske poslove, a prilikom pisanja diplomskog rada sasvim slučajno pružila joj se prilika za odlazak u Dansku.

"Jedan od najdužih i najdražih poslova tijekom fakulteta bio mi je čuvanje djece, tako da sam na internetu objavila kako tražim takav posao. Pišući diplomski rad zaboravila sam već na taj oglas, no par tjedana kasnije javila mi se gospođa iz Danske kojoj se dopao moj životopis i koja me pozvala da dođem raditi kod njih. Nakon upoznavanja putem Skypea prihvatila sam ponudu", ispričala je Karolina za eMeđimurje te dodala kako je oduvijek željela putovati i upoznavati nove ljude.

...Kada svi prijatelji odu u Dublin: Studenti se pitaju gdje je nestao njihov grad...


U početku je, kaže, sve bilo drugačije od onog na što je bila naviknuta: osim što je u Kopenhagenu bicikl glavno prijevozno sredstvo, morala se naviknuti i na velik broj semafora koji postoje posebno za automobile, bicikliste, pješake, a ponegdje i za autobuse.

Osim prometa velike su razlike od odnosu na Hrvatsku i u dostupnosti hrane i kućanskih potrepština. Naime, ponuda proizvoda u supermarketima u Kopenhagenu je, kaže, podosta reducirana.

Karolina kaže da se lako naviknuti na životni standard u Danskoj. "Školstvo i zdravstvo su besplatni, točnije, financiraju se iz poreza koji su visoki – čak i do 60 posto bruto plaće! Zvuči strašno, no ovdje su plaće dovoljno visoke tako da, i kad se odbije taj porez, ostane ti i više nego dovoljno", kaže.

...FREELANCER: Kako živjeti u Hrvatskoj, a raditi u inozemstvu...


Prema njenom kazivanju, danske tvrtke su san svakog radnika. Puno radno vrijeme iznosi 37 sati tjedno, a gotovo je nezamislivo da posao nosiš kući ili da ostaješ duže na poslu. Osim toga, nitko se ne boji za svoju plaću jer o tome se brinu sindikati koji efikasno štite prava radnika. Što se tiče školovanja, svi redovni studenti primaju stipendiju u iznosu od 5.000 kuna, pod uvjetom da rade minimalno 10 sati tjedno.

Ova mlada djevojka relativno je brzo 'pohvatala' kako sustav funkcionira, no čim je stigla u Kopenhagen, upisala je školu danskog jezika.

"Nastava je, kao i za ostale učenike i studente, besplatna. Nikad se prije nisam susrela s danskim, no ovdje baš svi pričaju engleski. Tako sam ispočetka sa svima komunicirala na engleskom, a moram priznati još i sad kad sam u žurbi, brzo ispričam na engleskom, iako bih mogla i na danskom. Danski je mješavina engleskog i njemačkog, uz neke razlike", kazala je i dodala kako se trenutno priprema za završni ispit koji je na nacionalnoj razini te je jedan od uvjeta za dobivanje državljanstva.

...Odlazak studenata iz Hrvatske: U Njemačku u potrazi za boljim životom...


Velik je problem pronaći smještaj, tvrdi. "Nekretnine u Danskoj su jako skupe, pogotovo u Kopenhagenu, ali to nije jedini problem. Ovdje je ponuda nekretnina daleko manja od potražnje, pa tako da bi uopće kupio ili unajmio nešto, najprije moraš biti na listi čekanja. Prosječna cijena unajmljivanja jedne sobe u zajedničkom kućanstvu iznosi 4.000 do 5.000 kuna, a za jednosoban stan mnogi parovi plaćaju i više od 10.000 kuna", opisala je.

Njena stambena situacija je nešto bolja, s obzirom da joj dečko studira pa imaju pravo na studentski smještaj. No ovo nema nikakve veze s onim što se naziva studentskim smještajem u Hrvatskoj. Naime, 'studentski' ovdje samo naznačava da nitko osim studenata (i njihovih partnera) nema pravo najma koji je, u tom slučaju, nešto jeftiniji od standardnog.

"Imali smo sreće pa smo unajmili kuću od 50 metara kvadratnih, s velikom kuhinjom, dnevnom sobom, spavaćom sobom, kupaonom, hodnikom i velikim dvorištem. Naravno, taj luksuz za prihvatljivu cijenu opravdava i činjenica da ne živimo u centru, već na periferiji grada, što nam i ne predstavlja neki problem", pojašnjava.

...Među 100 najboljih studija na svijetu: Kako je studirati na budimpeštanskom CEU-u?...


Iako dosta vremena radi i(li) uči, Karolina pronađe vremena i za zabavu te brojne aktivnosti koje pruža taj grad. "Grad uistinu živi, a ima svega što ti srce poželi. Od kolektivnog rolanja kad se više od 2000 ljudi rola gradom, pa sve do organiziranih partyja prije jutarnje smjene", zadovoljno kaže.

Karolina svakome preporučuje barem turistički posjet u tu zemlju gdje je, kaže, život uistinu ugodan.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: eMeđimurje
foto: Pixabay


DanskaKopenhagenživotni standardKarolina Martan

Prati nas na Instagramu!