Vodič za brucoše

'Vidjela bih ga na 10 minuta s balkona': Studenti u vezama otkrili kako su se voljeli ova dva mjeseca unatoč izolaciji, propusnicama i zabranama

MojFaks | Laganini, 06.05.2020.'Vidjela bih ga na 10 minuta s balkona': Studenti u vezama otkrili kako su se voljeli ova dva mjeseca unatoč izolaciji, propusnicama i zabranama

Nešto više od mjesec dana imamo osjećaj da smo dio nekog socijalnog eksperimenta ili barem glavni akteri u epizodi popularne Netflixove serije Black Mirror...

Predavanja pohađamo iz udobnosti doma, a sve više stvari koje obavljamo prebačene su u online sferu. Vježbamo, družimo se, gledamo serije i komuniciramo s najdražima putem malih ekrana. Nazdravljamo položenim kolokvijima i obranjenim diplomskim radovima u donjem dijelu pidžame i nastojimo voditi koliko toliko sličan način života, kao što je bio prije pandemije koronavirusa.

Početkom godine kada su se kovali planovi, misao da zbog pandemije novog i nepoznatog virusa nećemo moći otići na dugoiščekivani koncert, ili preskočiti prvo predavanje zbog kave u Tvornici, sigurno nam nisu bile na pameti. A tek pomisao da dečka ili curu nećemo moći vidjeti bez dozvole nekog nadležnog tijela – sigurno je bila u rangu gledanja apokaliptičnih filmova, kada se pripremaju za kraj svijeta. Međutim – film je postao stvarnost.

Ljubav bez dozvole


Veliki broj hrvatskih studenata odlazi na studij u neki od većih gradova u Hrvatskoj. I kako to obično biva – dogodi se ljubav. S pogoršanjem epidemiološke situacije u Hrvatskoj prije nešto više od mjesec dana, studentski domovi su većinom ispražnjeni i studenti su se vratili domovima. Međutim, ubrzo je stigla odredba o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka. A to je osim u slučajevima kada partneri žive u istom mjestu – korona-udar na ljubav. Kako bi napustili mjesto prebivališta ili stalnog boravka studentima je trebala e-propusnica. Da bi se dobila, u zahtjevu se mora navesti opravdan razlog. Može li ljubav biti to?


foto: Screenshot @Twitter

Srećom, ušli smo u drugi tjedan popuštanja epidemioloških mjera u državi. Život izvan stanova i ekrana vraća se lagano u normalu, a spominje se i skoro ukidanje e-propusnica. Povodom toga odlučili smo pitati studente koji su u vezama na daljinu uslijed pandemije koronavirusa, da nam ispričaju kako su njihove veze izgledala prethodna dva mjeseca i koliko su bili spremni u borbu protiv Stožera civilne zaštite i korone da vide svoje drage. 


...Zatražila sam propusnicu za 'povratak u mjesto studiranja': Evo kako je to izgledalo i što se dogodilo FOTO...


Borba protiv Stožera


Studentica pete godine Ekonomskog fakulteta Karla, govori nam da je prvo od dečka bila odvojena šest mjeseci zbog Erasmus razmjene. Međutim tada su se viđali svaka četiri tjedna, što je češće nego nakon njenog povratka u Hrvatsku. 

"Nakon što sam se vratila s Erasmusa imali smo par tjedana skupa i onda uslijed pandemije korone opet odvojenost na sad već dva mjeseca. Nismo ganjali propusnice jer smo se oboje vratili svojim kućama što je poprilično na različitim dijelovima Hrvatske. Super funkcioniramo, čujemo se i vidimo preko videopoziva, puno više dopisujemo, a oboje imamo dosta toga za fax pa nam vrijeme brzo prođe. Imamo dobro komunikaciju i kvalitetu veze, nemamo nekih svađa ili neriješenih problema, oboje smo tolerantni i iskreni, a u vezi smo skoro 3 godine tako da mislim da nam je puno lakše sad nego što bi to možda bilo u početku veze", ispričala je naša sugovornica. 


foto: Shutterstock By Damir Khabirov


Kad dečko iskoristi baku da dobije propusnicu i posjeti djevojku


Studentica Učiteljskog fakulteta Tiana, ispričala nam je kako se ona i dečko snalaze u vrijeme korone. Ona je iz Zagorja, a dečko je iz Zagreba i studiraju skupa – tako je sve i počelo. 

"Kada je došla prva objava u 3. mjesecu da neće biti faksa, ja sam se vratila kući i bili smo razdvojeni sve do prije tjedan i pol kada je odlučio uzeti propusnicu i doći u Zagorje. S obzirom na to da mu prabaka ima prebivalište u Zagorju, uspio je propusnicu dobiti tako da je kao razlog stavio briga o starijoj osobi. I tad je došao po mene, uzeli smo osnovne stvari i otišli sami u njegovu vikendicu na 3 dana, a planiramo to isto i ponoviti uskoro. Iako se nadamo da će već i maknuti propusnice pa će biti još jednostavnije. A kako smo preživjeli da se ne vidimo? Pa videopozivi su definitivno spas u ovoj situaciji, puno razgovaramo o svemu i automatski je lakše preživjet 'daljinu'. Mislim da je na nas ovo super djelovalo i da smo shvatili koliko nam je stalo, tako da nas je ovo još više povezalo. U principu je bilo najteže kada nas je zadesio potres, meni se užasno kuća tresla, ne mogu si ni zamisliti kako je tek bilo njemu i njegovoj obitelji... I tad smo si možda najviše trebali, pružiti utjehu i zagrljaj nakon proživljenog užasa. Ali nadoknadit ćemo sve zagrljaje i minute koje smo proveli odvojeni i cijenit ćemo još više sve vrijeme koje ćemo provesti zajedno!", ispričala nam je Tiana. 

Kada se odlazak doma na vikend pretvori u dva mjeseca


Nikol studira na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, a inače je iz Novske. Kako za naš portal govori dečko je iz Našica, ali je zbog ukidanja vlakova i autobusa zapeo u Zagrebu. 

"Ja sam otišla kući 'na vikend' pa se očigledno taj vikend pretvorio u ova dva mjeseca jer su se ubrzo nakon tog ukinule linije i buseva i vlakova, a došle su propusnice. Auto nemamo ni on ni ja, tako da i da sam ganjala propusnicu ne bi mogla do njega osim da je netko ganjao propusnicu skupa sa mnom. Idemo skupa na faks pa nam to olakšava nekako to druženje jer sve za faks radimo skupa i oboje smatramo da nam je ovo dobar test za našu vezu pa na to ne gledamo kao nešto loše2, ispričala nam je Nikol.

Zajedničko igranje igrica i gledanje serija 


Lana studira na Ekonomskom fakultetu i govori nam da su se ona i dečko uspjeli vidjeti i da planiraju sve propušteno nadoknaditi. 


foto: Shutterstock By DisobeyArt

"Mi se preko dana se ne čujemo previše pošto on radi od kuće (tj. radio je do popuštanja mjera), a ja sam imala predavanja ili sam većinu dana radila vani nešto na dvorištu. Zato bi navečer oko 21h upalili skype/discord i igrali zajedno igricu te se ispričali i barem vidjeli, te nakon toga putem Netflix party-a gledali zajedno seriju. Nakon što se situacija smirila moji su napokon dali da dođe (pošto je iz Zagreba pa da ne donese virus kod nas). Dobio je propusnicu na temelju posjeta obitelji te smo se vidjeli 2 i pol dana koji su preletjeli i vratili se 'starim navikama'. Teško je, ali smo oboje razumne osobe i nadoknadit ćemo sve planove. Ustvari ova udaljenost nam je bio test kakva nam je stvarno veza i da li funkcioniramo i drago mi je sto je sve super", ispričala nam je Lana. 

Prvo samoizolacija, a onda punktovi


Studentica Fakulteta političkih znanosti Kristina imala je zanimljiva dva mjeseca. Veza je preživjela i samoizolaciju i punktove koji razdvajaju dvije općine. Romeo i Julija modernog doba. 


...'Htjela bih zagrliti mamu i sjesti joj u krilo kao dijete...' Pitali smo studente kako preživljavaju održavanje 'socijalne distance' i grle li se s najbližima...


“Mi smo ti prvo mjesec dana bili razdvojeni jer sam se ja vratila s putovanja i onda morala u samoizolaciju u stan koji je točno 100 metara od njegove kuće, i nismo se ni tih 15 dana mogli vidjeti, da bi ga prilikom mog izlaska, vidjela na 10 minuta s balkona... Zatim sam pošla kući svojima i znala da ga idućih mjesec dana neću vidjeti zbog punkta koji razdvaja naše 2 općine. Ironija je što živimo u istom gradu (10 min jedno od drugog), a nismo se mogli vidjeti zbog punktova. Uglavnom korona nam nije mogla ništa, smišljali smo alternative kako se vidjeti, ali nijedna nije upalila, čak sam ja mislila 'prošetati' do njega pored punkta, ali sam odustala jer se već sljedeći dan ukinuo pa smo se vratili donekle na 'normalu'", priča ova hrabra sugovornica. Kako nam govori, oni su već tri godine u vezi na daljinu zbog studija tako da su navikli, samo što je sada bilo čudnije, jer su blizu jedno drugome ali se nisu vidjeli.

...'Kad si legla, jesi jela, nemoj toliko za laptopom...' Studenti otkrili kako proživljavaju karantenu s RODITELJIMA...


U naletima krize, Kristina nam govori da je išla i do punkta pješice izvidjeti situaciju. 

"Htjela sam vidjeti može li se proći pješice bez propusnice i smislila dobar plan, al evo kasnije su popustili", kroz smijeh nam priča. Međutim, sada kada su i mjere popustile vidjeli su se samo jednom, jer je dečko bolestan, ali vjeruju da će se brzo sve vratiti u normalu. 


Nije ni preko ceste lako


Još jedna studentica ispričala nam je svoju borbu s cestom koja je razdvaja od dečka već dva mjeseca. 

"U fazi kada je cijela država bila u potpunoj karanteni te se nije moglo van iz vlastite općine u drugu bez propusnica, mene i mog dragog je jedna lokalna cesta (pokušala) spriječiti u naumu da se vidimo. Ta je lokalna cesta granica između dviju općina, a on i ja živimo sa svake strane ceste, odnosno svako u svojoj općini", pojasnila nam je Martina s Filozofskog fakulteta. 

Studentica Mirela iz Splita u vezi je više od godinu dana s dečkom iz Zagreba. Kako nam govori, neke stvari teže padaju kada su zabranjene poput ovih ograničavanja kretanja, ali sve se preživi.


foto: Shutterstock By Andrey_Popov

"Nismo se vidjeli od 9.3., ali nismo ni pokušavali doći do propusnica. Zapravo, naučili smo i prije Covida-19 biti razdvojeni, ali naravno teško pada kada znaš da je zabranjeno putovati kada to poželiš.Funkcioniramo tako da se dopisujemo, a nekad ga gledam preko streama dok igra jer nemam druge opcije. Većinom svatko se zabavlja svojim životom dok se ne uspijemo vidjeti. Nakon nekog vremena veze na daljinu pomiriš se s tim i naučiš da je sve moguće preživjeti", ispričala nam je Mirela. 


Nadali smo se propusnicama – ali ništa od njih


I dok su pojedinci "izmišljali" razloge za propusnice, drugi ipak to nisu željeli raditi. Studentica Učiteljskog fakulteta Lidija iz Krapine u vezi je s dečkom iz Zagreba i nadali su da će kretanje unutar tih županija biti dozvoljeno, ali nije. 

"Mislili smo da bude grad Zagreb omogućio našim županijama kretanje, pošto znam da iz moje KZŽ puno ljudi radi u Zagrebu, ali nažalost nisu. Zadnji put smo se vidjeli sredinom 3. mj, tako da će uskoro biti dva mjeseca od viđenja. Propusnice nismo pokušali dobiti jer je isprva bilo jako strogo, provjere su bile svugdje, a i nismo vidjeli smisla pošto ja ne vozim, a vlakovi prema Zagrebu ne voze, a ne znam da li budu i od 11.5. Sad sam već čula primjere ljudi koji su dobivali propusnice za Zagreb, ali u našoj županiji to više ide preko veze, tj. mladi uzimaju propusnice na imena firmi svojih obitelji, poznanika i slično. Sad se i on i ja nadamo da se ukidaju 11.5., da ja mogu u Zagreb pošto tamo i živim za vrijeme studija i planiram raditi preko ljeta", govori naša sugovornica. Na njihovu vezu osim neviđanja, korona također nije pretjerano utjecala, jer i dalje dobro komuniciraju i planiraju zajedničko ljeto što im je i olakšalo ovaj karantenski period. 

...'Ovaj život u krizi nije nimalo easy!' Studenti složili 'karantena playlistu' – urnebesni stihovi najbolje opisuju kako se osjećaju već mjesec dana...


Iz razgovara sa studenticama vidimo da je bilo zanimljivih trenutaka u vezama za vrijeme pandemije korone. Pobijedili su i samoizolaciju i ceste i punktove između općina, a mnogi su i pokazali koliko je komunikacija značajan dio veze. Možda je preromantično da završimo tekst rečenicom kako ljubav pobjeđuje koronu. Ali ako ništa, uspijeva i bez e-propusnica. 

Anja Zulić
foto: Shutterstock By MS_studio


studentivezeudaljenostkoronapropusniceveza na daljinuljubav

Prati nas na Instagramu!