Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Revolucionarna ideja: Studentica osmislila opremu uz pomoć koje će muškarci dojiti bebe

MojFaks | Laganini, 26.11.2018. Revolucionarna ideja: Studentica osmislila opremu uz pomoć koje će muškarci dojiti bebe

Živimo u vremenu kada su studenti vrlo bitne karike u novim idejama jer ih očigledno imaju puno i to srećom – puni su dobri ideja. Tako je studentica imena Marie-Claire Springham osvojila prvu nagradu od Meaning-Centred Design Awardsa koji ju svake godine dodjeljuje za najbolji dizajn. Ona je dizajnirala opremu s kojom će muškarci moći dojiti. Oprema se sastoji od pumpice i prsluka koji podsjeća na grudnjak.

Premda je u 21. stoljeću roditeljstvo donekle ravnopravno u usporedbi s onim što je bilo prije primjerice 15 ili 20 godina, i dalje tate očito ne provode dovoljno vremena sa svojom djecom. Razlozi su za to različiti pa ne želimo u njih ulaziti, ali studentica Marie-Claire Springham koja se trenutno obrazuje na Central Saint Martins, odlučila je doskočiti tome i pomoći tatama da budu "na usluzi" svojoj djeci.

Marie-Claire može biti uzor mnogim mladim dizajnerima... izvor: Facebook

Napravila je dizajn opreme uz pomoć koje tate mogu dojiti bebe. Riječ je o opremi za hranjenje koja stoji na prsima te bi omogućila tatama da zalihu progestina (hormona) koji trebaju početi konzumirati odmah nakon što žena ostane trudna. Hormon progestin inače potiče razvoj mliječnih žlijezda. Prije nego žena rodi, točnije, šest tjedana prije rođenja djeteta, očevi trebaju uzimati i hormon domperidon. On naime potiče prolaktin, hormon koji proizvodi mlijeko.

"Jako sam uzbuđena zbog nagrade. Ovaj 'kit' koji sam dizajnirala ima moć totalno izokrenuti sliku o onome što smo do sada smatrali roditeljstvom i svakako će porušiti tradicionalne spolne uloge u roditeljstvu. Nadam se da će rasprava koju je potaknuo ovaj moj projekt zapravo inspirirati i druge inovacije i napraviti mjesto za napredak.", komentirala je studentica.

Izvor: Unsplash

Ovako nešto do sada još nitko nije napravio tako da studentica osim nagrade Meaning-Centred Design Awards, niže i same pohvale.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Marie-Claire Springham/Unsplash


studenticaizumoprema za dojenjeoprema za tate